Ikääntyneen kissan ruokinta

Kun kissa vanhenee, sen ravitsemukselliset tarpeet muuttuvat. Yleensä kissa alkaa ottaa elämän vähän rennommin täytettyään kahdeksan vuotta. Kissasta tulee vähemmän aktiivinen, se alkaa viettää enemmän aikaansa sisätiloissa, sen aineenvaihdunta hidastuu ja niinpä se tarvitsee vähemmän energiaa ja rasvaa kuin nuorena. Korkealuokkaiset ja hyvin sulavat proteiinit ovat sille entistä tärkeämpiä, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa.

Kissa on noin 40 % elämästään ”seniori”, ja on erittäin tärkeää, että se saa oikeanlaista ravintoa pysyäkseen terveenä. Hyvä senioridieetti edellyttää ravintoaineita tiiviissä muodossa, ruoan korkeaa laatua, vähän rasvaa, proteiineja ja hyvin sulavia hiilihydraatteja energianlähteenä. Lisäksi kissan pitää saada niveliä tukevia kivennäisiä sekä vitamiineja, jotka yhdessä proteiinien kanssa taistelevat tulehduksia vastaan. Immuunipuolustus heikkenee ikääntyessä, jolloin kissa on herkempi tulehduksille, joten immuunipuolustusta tukeva ruokavalio on elintärkeä.

Seniorikissojen ruoat

On suositeltavaa siirtyä erityisesti senioreille suunniteltuun ruokaan, kun kissa alkaa ikääntyä. Teollisissa senioriruoissa on korkealuokkaista proteiinia ja vähemmän rasvaa. Fosforia on vähemmän, etteivät munuaiset rasittuisi, E-vitamiinia on enemmän, koska E-vitamiini vahvistaa luontaista vastustuskykyä, ja energiaa on vähemmän, ettei kissan paino nousisi aktiivisuustason alentuessa. Kissasi voi edelleen nauttia ruokahetkistään minkään tärkeän ravintoaineen saannin vaarantumatta.

Ikääntyessään kissa saattaa hieman menettää maku- ja hajuaistiaan, samalla sen kyky pureskella voi olla heikentynyt. Pienet pehmeät palaset auttavat kissaa saamaan kaiken irti ravinnostaan, varsinkin, jos suu on herkkä ja hampaita puuttuu. Runsas lihapitoisuus voi kiihdyttää ruokahalua.

Kuten muulloinkin, aloita uuden ruoan antaminen ensin sekoittamalla sitä tuttuun ruokaan. Kasvata vähitellen uuden ruoan osuutta 7-10 päivän ajan, kunnes koko annos on uutta ruokaa.

Miten ruokkia

Anna ikääntyneelle kissalle ruokaa usein, mutta vähän kerrallaan. Jos sen kiinnostus ruokaan on heikentynyt, voit antaa sille silloin tällöin herkkuja, älä kuitenkaan liioittele, koska vanhoilla kissoilla on usein paino-ongelmia. Jos kissa kieltäytyy joskus syömästä, voit lisätä ruokaan sardiinipurkin lientä tai lämmintä vettä saadaksesi ruoasta houkuttelevampaa. Jos kissa ei syö pariin päivään, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Tarjoa ruoka huoneenlämpöisenä, silloin maku ja tuoksu ovat parhaimmillaan. Tämä on tärkeää varsinkin, kun vanhan kissan hajuaisti alkaa heiketä. Jos käytät purkkiruokaa, anna sen lämmetä pari tuntia jääkaapista oton jälkeen. Voit lämmittää ruoan myös mikrossa, mutta varo, ettei siinä ole kuumia kohtia. Kaiken kaikkiaan varo antamasta liian kylmää tai kuumaa ruokaa.

Anna ruoka aina puhtaasta kiposta äläkä anna purkkiruoan seistä ja kuivahtaa kipossa, kissa ei syö sitä kuitenkaan enää. Älä koskaan säilytä avattua purkkia yli kahta vuorokautta edes jääkaapissa.

Jos käytät kuivaa täysravintoa, säilytä sitä kuivassa ja viileässä. Uudelleen suljettava pussi tai ilmatiivis säilytysrasia pitävät ruoan maukkaana ja aromikkaana.

Kissat ovat tarkkoja rutiineista, ja niinpä on parasta ruokkia ne erillään perheestä, aina samassa paikassa, samaan aikaan. Valitse rauhallinen paikka, joka on helppo pitää puhtaana, esim. kaakelilattia. Älä sijoita ruokakippoa ja hiekkalaatikkoa lähekkäin, ja jos sinulla on kaksi kissaa, laita niiden ruokakipot riittävän etäälle toisistaan, ettei kissoille tule turhia yhteenottoja.

Entä kuinka paljon?

Noudata pakkauksen ruokintaohjetta. Muista kuitenkin, että ruokintasuositukset ovat vain suuntaa-antavia, jokainen kissa on yksilö ja sinun tulee säännöstellä annokset niin, että se pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena. Pidä aina tarjolla raikasta juomavettä! Juominen auttaa vanhojen kissojen munuaisten toimintaa ja vähentää riskiä saada virtsatieongelmia.

Paino-ongelmia?

Ylipaino on monen ikääntyneen ja vähemmän aktiivisen kissan ongelma, joten kissan painoa onkin syytä seurata. Ylipainoinen kissa sairastuu helpommin diabetekseen, hengitystieongelmiin, saa virtsakiviä ja nivelvaivoja. Senioreille suunniteltujen ruokien alhaisempi energiapitoisuus voi auttaa painon kurissa pysymisessä. Jos painonnousu alkaa olla ongelma, voit kokeilla kevytruokia, jotka kuitenkin sisältävät kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäiset ja ovat keveydestään huolimatta tasapainoisia ruokia.

Toisaalta erittäin iäkkäät kissat voivat myös laihtua, koska niiden ruoansulatus ei saa enää yhtä tehokkaasti ruoasta kaikkea irti, ja niille onkin ehkä syytä antaa enemmän ruokaa, jottei paino laskisi liikaa. Jos asia huolestuttaa sinua, ota yhteyttä eläinlääkäriin.


Purinan tuotteet ikääntyville kissoille

Monessa Purinan ruokasarjassa on vaihtoehto myös ikääntyneelle kissalle. Niissä kaikissa on huomioitu viimeisimmät tieteelliset tutkimukset, ravitsemus ja maku. Tutustu näihin tarkemmin.
Kuiva
PRO PLAN

PURINA ONE

FRISKIES

Märkä
LATZ