Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Harmaa kissa pyörii sängyllä.

Kissojen raskausaika

3 minuuttia lukuaikaa
Pro Plan logo
Tukijana Pro Plan

On tärkeää miettiä tarkkaan, haluatko astuttaa kissasi. Jos et halua ottaa vastuuta uusista pennuista, on aina parasta kastroida kissa suhteellisen nuorena. Mikäli haluat ottaa vastuun, edessäsi on iso työ ja suuri seikkailu. Kastroimattomalla naaraskissalla voi olla jopa kolme pentuetta vuodessa ja lähes 350 pentua elämänsä aikana. Olet siis päättänyt antaa kissasi saada pentuja - se on hyvin jännittävää, mutta mitä nyt tapahtuu?

Kiima-aika

Ensinnäkin on tärkeää huomauttaa, että kaikki kissat reagoivat eri tavoin sekä kiima-aikaan että raskauteen.

Kissan kiima vastaa sitä jaksoa sen lisääntymiskierrossa, jolloin se on hedelmällinen. Tänä aikana se etsii kumppania, sillä se on biologisesti valmis hedelmöittymään. Parittelujaksot alkavat keskimäärin 6-10 kuukauden iässä, ja kukin jakso kestää 7-10 päivää 2-3 viikon välein.

Usein koetaan, että kissan käyttäytyminen muuttuu parittelukauden aikana. Tähän voi kuulua kiintymyskäyttäytymistä, aggressiivista käyttäytymistä, ääntelyn lisääntymistä, asennon muutoksia ja levottomuutta. Tärkeintä on antaa kissalle rakkautta ja huomiota tänä aikana, mutta jos käyttäytyminen muuttuu ongelmalliseksi, voit kysyä neuvoa paikalliselta eläinlääkäriltäsi.

Raskausaika ja oireet

Kissalla on useita tiineyden merkkejä, joita voit pitää silmällä. Yksi ensimmäisistä merkeistä voi olla kiiman loppuminen. Toinen varhainen merkki on se, että nisät turpoavat ja muuttavat värinsä tummanpunaiseksi. Lisäksi tiineenä oleva kissa syö hieman enemmän ja saattaa kärsiä aamupahoinvoinnista. Noin viiden viikon kuluttua vatsan ympärysmitan suureneminen on havaittavissa, ja se jatkaa kasvuaan synnytykseen asti.

Valmistautumisen kannalta tärkeintä on tarjota odottavalle emokissalle hyvää, terveellistä ruokaa sekä runsaasti vettä. On suositeltavaa, että kun kissan tiedetään olevan tiineenä, sille annetaan vähitellen enemmän kaloripitoisempaa ja ravinteikkaampaa ruokaa synnytykseen valmistautumiseksi. Suosittelemme esimerkiksi PRO PLAN® ORIGINAL Kitten 1-12 kk Healthy Start, Runsaasti kanaa -ravintoa. Toinen vinkki on perustaa kodin rauhalliseen osaan pieni ruokintapaikka, jossa kissa voi tottua varsinaiseen synnytykseen (esim. pahvilaatikko, jonka pohjalla on muutama pyyhe).

Varsinainen tiineysaika kestää 58-68 päivää, ja synnytyksen lähestymisestä on useita merkkejä. Ensimmäinen vaihe kestää 12-24 tuntia varsinaiseen synnytykseen asti. Kissasi käyttäytyy silloin normaalia hermostuneemmin ja levottomammin. Emättimen ympärillä oleva alue (vulva) usein turpoaa ja vatsa roikkuu syvemmällä. Nisät kasvavat täyttyessään maidolla, ja kissa todennäköisesti myös nuolee itseään enemmän. Seuraava vaihe alkaa, kun ensimmäinen pentu ilmestyy.

Synnytys

Yleensä naaraskissa selviytyy raskaudesta ja synnytyksestä yksin erinomaisesti. Siitä huolimatta on hyvä ottaa etukäteen yhteyttä paikalliseen eläinlääkäriin, jotta tiedät, milloin ja miten voit auttaa synnytyksessä parhaalla mahdollisella tavalla.

Sinun tulisi olla tietoinen esimerkiksi siitä, miten voit auttaa, jos emo ei nuole sikiön kalvoja. Emon nuoleminen nimittäin auttaa kissanpentua ottamaan ensimmäiset hengityksensä. Pidä myös silmällä kissan supistuksia - jos huomaat, että kissa supistelee yli puoli tuntia eikä mitään tapahdu, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Varsinainen synnytys kestää yleensä noin 2-6 tuntia. Ensimmäisen kissanpennun synnytys kestää yleensä pisimpään, noin 15-30 minuuttia. Ensimmäisen synnytyksen jälkeen istukka tulee ulos. Älä ylläty, mikäli emokissa syö istukan, sillä se on täynnä ravintoaineita. Emo pitää usein tauon jokaisen vastasyntyneen pennun välillä ennen kuin aloittaa uudelleen. Istukan pitäisei tulla ulos jokaisen kissanpennun jälkeen. Sinun kannattaakin siis laskea istukat, jotta voit olla varma, ettei niitä ole jäljellä. Anna emolle raikasta vettä. Myös pentujen pitäisi pystyä imetykseen synnytyksen aikana, mikäli emokissa niin haluaa. Imetys auttaa hormonien ja synnytyksen jatkumisessa, ja on tärkeää, että vastasyntyneet pennut saavat ternimaitoa ensimmäisten 24 tunnin aikana syntymän jälkeen.