Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Surullinen harmaa koira makaa lattialla.

Ripulista kärsivän koiranpennun auttaminen

2 minuuttia lukuaikaa
Pro Plan logo
Tukijana Pro Plan

Koiranpennun ripuli voi olla epämiellyttävä ongelma, erityisesti jos pentu vasta opettelee sisäsiistiksi. Vaiva on harmillinen, mutta lisäksi omistaja ei tietenkään halua nähdä koiranpennun kärsivän.

Voi olla myös hankala erottaa, milloin koiranpennun ripuli on merkki jostain vakavasta ja milloin se on helposti hoidettavissa.

Artikkelissa kerrotaan koiranpentujen ripulista ja annetaan käytännön vinkkejä sen hoitoon.

Mikä koiranpennun ripulin aiheuttaa?

Koiranpennun ripulin voi laukaista jokin monista syistä. Valtaosa tekijöistä on harmittomia ja helposti hoidettavissa niin, ettei pennun tarvitse kärsiä.

Stressi

Koiranpentu on uuteen kotiin saapuessaan luultavasti stressaantunut. Tämä johtuu siitä, että ympäristö on aivan uusi ja sitä ympäröivät kasvot tuntemattomia. Koiranpennun stressin tulisi helpottaa, kun pentu on viettänyt muutaman päivän uudessa kodissaan.

Ruokavalion vaihdos

Koiranpennun ripuli saattaa olla reaktio sen uuteen ruokavalioon. Koiranpennun ravinto tulee vaihtaa täysikasvuisen ravintoon pennun täytettyä vuoden. Vaihdos saattaa kuitenkin aluksi ripulia, mikä on aivan normaalia. Koiran vatsa tottuu uuteen ruokaan muutamassa päivässä, jolloin ripulin tulisi myös helpottaa. Jos näin ei käy, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa uuden ravinnon kokeilemisen mahdollisuudesta.

Loiset

Pieni koiranpentu saattaa helposti saada loistartunnan, joka voi aiheuttaa ripulia. Loiset elävät usein epäsiisteissä oloissa, mikä kannattaa pitää mielessä, kun valitsee pentua. Emo saattaa antaa pennulle loistartunnan, mikä on yksi syy pyytää nähdä pennun emo ennen ostopäätöstä. Jos epäilet, että ongelman syynä voi olla loinen, varaa aika eläinlääkärille.

Tässä on muutama yleisempiä ripulin syitä. Mahdollisia aiheuttajia on myös lukuisia muita, muun muassa virusinfektiot ja veden laadun muutokset.

Milloin ripulista kärsivä koiranpentu pitäisi viedä eläinlääkäriin?

Jos koiranpennun vatsa on löysällä, joskus on vaikea sanoa, milloin se pitäisi viedä eläinlääkärille. Kannattaa kuitenkin pitää silmällä useita merkkejä.

Ensimmäiseksi tulee tarkastaa, ettei pennun ulosteessa ole verta. Verinen ripuli ei ole koskaan hyvä merkki, vaan siihen täytyy aina suhtautua vakavasti. Jos huomaat sellaista, vie pentu eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Onko uloste mustaa ja tervamaista? Jos näin on, se voi kertoa vakavammasta ongelmasta, koska silloin veri kulkeutuu ruoansulatusjärjestelmän läpi. Se voi viitata sisäiseen verenvuotoon pennun elimistössä.

Muita huomioitavia merkkejä ovat ruokahalun heikentyminen ja toistuva oksentelu.

Jos koiralla ei ole ollut mitään edellä mainituista merkeistä, eläinlääkäriin meno ei ole välttämätöntä, ellei ripulointi ole tiheää tai jatkunut pidempään kuin pari-kolme päivää.

Kuinka hoitaa koiranpennun ripulia

Ensimmäinen ja luultavasti tehokkain hoitokeino on tarjota muutaman päivän ajan kevyttä ravintoa. Kannattaa aloittaa tarjoamalla valkoista, keitettyä riisiä pieninä annoksina. Jos koira saa sen syötyä ongelmitta, seuraavalla aterialla annokseen voi lisätä hieman keitettyä kanaa. Tällainen ruokavalio auttaa rauhoittamaan vatsan, ja päivän päästä koiranpennun ulosteen tulisi olla taas normaalia.

Jos koiranpennun tila ei palaudu normaaliksi tai vaikuttaa heikkenevän, vie koira mahdollisimman pian eläinlääkärin vastaanotolle. Eläinlääkäri osaa suositella koiran avuksi lääkitystä.

Jos koiranpentu kärsii toistuvasta ripulista, erikoisruoasta voi olla sille apua. PURINA® PRO PLAN® Puppy Sensitive Digestion with OPTIDIGEST -ravinto sisältää erityistä ravintoyhdistettä, joka tukee ruoansulatusta. Siihen lisätään hyvin sulavia raaka-aineita (kuten kananmunaa), jotka edistävät ruoansulatusprosessia sekä bentoniittia (luonnonsavea), joka parantaa ulosteen laatua.

Lue lisää ravinnosta täältä.

New puppy? Read these next:

Pro Plan
1 minuuttia lukuaikaa

Koiran herkkä vatsa