Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Huonosti näkevän koiran hoito
Kultainen noutaja yllään muovinen kartio

Koiran hoito toimenpiteiden jälkeen

3 minuuttia lukuaikaa
Pro Plan logo
Tukijana Pro Plan

Jos koira täytyy leikata, on hyvä tietää, mitä toimenpiteen jälkeen on odotettavissa, jotta koiran olo pysyisi mahdollisimman hyvänä.

Eläinlääkäri antaa tarkat ohjeet koskien lemmikin hoitoa ja toipumista entiselleen.

Koiran hakeminen eläinlääkäristä

Koira on luultavasti hieman uninen hakuhetkellä, jos se on ollut nukutettuna. Eläinlääkärissä koiralle on luultavasti annettu jotain pientä syötävää ja särkylääkettä, joten koira saattaa olla hieman hutera.

Myös kotiin annetaan luultavasti mukaan lääkkeitä, kuten tulehduskipulääkettä, antibioottia ja kipulääkettä. Neuvottele eläinlääkärin kanssa, jos sinulla on kysyttävää lääkkeiden annostelusta.

Kun pääsette kotiin, koira haluaa luultavasti mennä lepäämään ja nukkua nukutuksen vaikutuksen pois, joten kannattaa varmistaa, ettei koiraa häiritä. Koiran pitäisi olla kivuton, tyytyväinen ja valmis syömään taas pian.

Jotkut koirat saattavat olla leikkauksen jälkeen aggressiivisia johtuen nukutuksen aiheuttamasta sekavuudesta. Tämä on yleensä hetkellistä, mutta jos se kestää pidempään kuin muutaman tunnin, se saattaa johtua koiran kokemasta kivusta. Jos olet huolestunut jostain koiran toimenpiteeseen liittyvästä, jälkihoidosta, koiran aggressiivisuudesta tai toipumisesta (jos koira ei ole entisellään noin 12 tunnin kuluessa), kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ruokinta leikkauksen jälkeen

Koira saattaa voida pahoin nukutuksen jälkeen, joten toimenpiteen jälkeen koiralle kannattaa tarjota kevyt, pieni ilta-ateria, esimerkiksi keitettyä kanaa tai kalaa. Jos se ei ole mahdollista, kannattaa antaa vain noin neljäsosa tavallisesta ruoka-annoksesta. Eläinlääkäri saattaa myös suositella koiralle tiettyä ravintoa, joka on tarkoitettu nimenomaan leikkauksesta toipuville eläimille. Tätä ravintoa voi tarjota muutamalla aterialla tai eläinlääkärin suositteleman ajan. Kannattaa kuitenkin palata koiran tavalliseen, korkealaatuiseen ravintoon mahdollisimman pian, sillä se nopeuttaa koiran paranemista. Varmista, että koiralla on leikkauksenkin jälkeen aina tarjolla puhdasta, raikasta juomavettä.

Liikunta

Eläinlääkäri osaa kertoa, millaista liikuntaa koira voi alkaa harrastaa ja kuinka pian leikkauksen jälkeen. Tämä riippuu pitkälti toimenpiteen luonteesta. Jos koiralla on esimerkiksi toimenpiteen jälkeen tikkejä, se täytyy pitää hihnassa ja rajoittaa liikuntamäärää mahdollisimman vähäiseksi.

Yleensä pelkkä pyörähdys pihalla tarpeiden tekemiseksi riittää. Näin siihen asti, kun tikit muutaman päivän päästä poistetaan. Koiraa täytyy myös estää hyppäämästä huonekaluille ja kulkemasta portaita. Eläinlääkärin ohjeita liikuntaa koskien on aina noudatettava.

Ortopedisen leikkauksen jälkeen koiran liikuntaa voidaan joutua rajoittamaan jopa pidempään tai se voidaan joutua määräämään häkkilepoon. Varmista, että häkki on riittävän suuri, jotta koira mahtuu istumaan siellä suorassa ja liikkumaan hyvin, mutta ei niin suuri, että siellä mahtuisi juoksemaan. Päästä koira tekemään tarpeensa säännöllisesti, mutta lisää häkkiin myös sanomalehteä siltä varalta, että koira ei ehdi ajoissa. Vaihda häkissä olevat peitot ja tekstiilit säännöllisesti, jotta ne ovat puhtaat ja miellyttävät ja koira voi rentoutua.

Varmista, että häkissä on aina puhdasta vettä, ja tarkista säännöllisesti, ettei vesiastia ole kaatunut. Häkkilepo voi olla vaativaa aikaa teille molemmille, mutta mitä enemmän koiran eloa rajoittaa, sitä nopeammin se yleensä toipuu ja riski itsensä satuttamiseen on pienempi. Jos eläinlääkäri on määrännyt koiran häkkilepoon, sille on syynsä – hän haluaa, että koira paranee, aivan kuten sinäkin! Pidä koiraa häkissä eläinlääkärin suosittelema aika, vaikka sen vointi vaikuttaisi jo paremmalta.

Siteet koiralle

Koiran siteet täytyy ehdottomasti pitää kuivana pahempien vaurioiden ehkäisemiseksi. Siteen päälle täytyy teipata suojaava muovipussi, vaikka koira olisi vain menossa pihalle tarpeilleen.

Eläinlääkäri saattaa antaa tätä tarkoitusta varten kovasta materiaalista valmistetun pussin. Pussi täytyy irrottaa heti sisätiloihin tullessa. Muovipussia ei saa jättää koiran jalkaan pitkäksi aikaa, sillä siihen saattaa kertyä kosteutta, joka ei ole hyväksi koiran terveydelle – samaan tapaan kuin iho muuttuu pitkässä kylvyssä rusinaksi.

Jos huomaat epämiellyttävää hajua, värimuutoksia, turvotusta siteen ala- tai yläpuolella, ontumista tai kipua, ota heti yhteys eläinlääkäriin. On myös tärkeää hoitaa sovitut tarkastuskäynnit eläinlääkärin kanssa, jotta voidaan varmistaa, että koiran paranemin sujuu odotetusti. Jos koiran side löystyy tai putoaa, sitä ei kannata laittaa itse takaisin paikoilleen. Jos kääre sidotaan liian tiukalle, seurauksena saattaa olla ongelmia, joten koira kannattaa viedä eläinlääkärille, jossa side laitetaan takaisin.

Koiran muovikaulurit

Koiralle kannatta hankkia suppilomainen muovikauluri, joka estää sitä nuolemasta, puremasta tai raapimasta haavaansa tai sidettään. Ennen nämä olivat aina muovia, mutta nykyään on olemassa myös pehmeitä tekstiilikaulureita, joka on koiran mielestä varmasti miellyttävämpi. Tekstiilikaulurit eivät myöskään vahingoita huonekaluja tai muita ihmisiä ja eläimiä. Hepulin saava koira, jolla on muovikauluri, saattaa nimittäin saada aikamoista tuhoa aikaan! Kauluria tulee käyttää koko ajan, erityisesti öisin ja koiran jäädessä yksin. Koira tottuu uuteen asusteeseensa pian. Kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei kauluri estä koiraa juomasta tai syömästä. Jos kauluri hankaloittaa ruokailua, se täytyy poistaa ateria-ajoiksi ja aina, kun koira haluaa juoda.

Joskus koira ei totu kauluriin millään, vaan stressaantuu siitä liikaa. Tästä kannattaa mainita eläinlääkärille, joka voi keksiä jonkin muun ratkaisun. Näitä ohjeita ja eläinlääkärin neuvoja noudattamalla koiran pitäisi toipua nopeasti ja olla pian taas valmis leikkiin!

Lisää artikkeleita aiheesta Pro Plan Vet Diets:

Pro Plan
2 minuuttia lukuaikaa

Koiran diabetes

Koirien allergiat