Pennun valinta

Pennun valinta

Pennun valinta

Pennun valinta

Jokainen pentu on oma yksilönsä. Voit tehdä paljon varmistaaksesi, että valitset juuri sinulle sopivan pennun. Mikä rotu sopii parhaiten sinulle ja ympäristöösi? Pitäisikö sinun pelastaa koira, joka tarvitsee kotia, vai ottaa pentu hyvämaineiselta kasvattajalta? Alla olevista osioista löydät tietoa valintasi tueksi.

Pennun valinta

Pohtimisen arvoisia kysymyksiä

Olette keskustelleet koiran ottamisesta yhdessä koko perheen kesken ja tehneet päätöksen ryhtyä koiran omistajiksi. Nyt on aika hankkia perheeseenne uusi lemmikki, mutta mistä aloittaa?

Päätä ensin, haluatko ostaa uuden pennun luotettavalta kasvattajalta vai vierailla löytöeläintalossa ja antaa aikuiselle koiralle uuden tilaisuuden rakastavaan perhe-elämään.

Pennun valitseminen rekisteröidyltä kasvattajalta on helpoin vaihtoehto. Kannattaa tutkia asiaa etukäteen ja valita hyvämaineinen, toimintaan valtuutettu kasvattaja. Jos olette hankkimassa ensimmäistä koiraa perheellenne, saatte paljon arvokasta tietoa koiran käyttäytymisestä ja kouluttamisesta kasvattajalta.

Jos perheellänne on jo kokemusta koirien kasvattamisesta, uuden ystävän valitseminen hyvämaineisesta löytöeläintalosta voi olla palkitseva kokemus: mahdollisuus rakastaa koiraa, jota on ehkä aiemmin kohdeltu kaltoin, ja saada se taas luottavaiseksi ja elämäniloiseksi.

Löytöeläintaloissa ei välttämättä ole pentuja; jos päätät ottaa kotiisi vanhemman koiran, puhu henkilökunnan kanssa varmistaaksesi, että koira on sopiva sinulle ja perheellesi.

Etsitpä perheeseesi rotukoiraa tai iloista sekarotuista yksilöä, muista, että erityyppiset koirat vaativat eri määrän hoivaa. Oikean päätöksen tekeminen on tärkeää teille kummallekin.

Koiria on kaikenmuotoisia ja -kokoisia, aina ystävällisistä, huomaavaisista jättiläisistä kuten berninpaimenkoira bordercollien innokkaaseen touhotukseen – ja kaikilla niillä on omat luonteenpiirteensä. Koirasi tulee olemaan tärkeä ja rakastettu perheenjäsen vuosikymmenen ajan tai pitempäänkin, joten käytä siis aikaa huolelliseen tutkimiseen, ennen kuin päätät, mikä koira olisi paras teidän perheellenne.

Rotukoiran valitseminen voi olla varmempi vaihtoehto. Valitsemalla tietyn rodun voit olla melko varma siitä, kuinka suureksi se kasvaa ja millaisia luonteenpiirteitä sillä esiintyy. Joillakin koiraroduilla voi kuitenkin olla kohonnut riski periytyviin sairauksiin.

Toisaalta, sekaroituiset koirat ovat iloisia ja ainutlaatuisia – ja se, ettet tiedä, mitä tuleman pitää, voi olla hauska osa lemmikkiisi tutustumista.

Uroksilla ja nartuilla on hyvin erilaiset luonteenpiirteet ja persoonallisuudet. Kun valitset koirasi sukupuolta, mieti, kumpi sopisi paremmin perheesi tilanteeseen.

Jotkut koiranomistajat sanovat, että uroskoirat ovat itsenäisempiä kuin nartut. Uroskoirat saattavat olla hankalampia kouluttaa, erityisesti vartiorotujen edustajat.

Nartut taas voivat olla rakastavampia – toisaalta jotkut väittävät, että nartut ovat varautuneempia kuin urokset.

Kysy tietoa ja neuvoja eläinlääkäriltä, eläinten käyttäytymisasiantuntijalta tai koirien kasvattajalta, ennen kuin teet lopullisen päätöksen.

Uskollisina, älykkäinä ja omistautuneina koirat ovat loistavia perheen lemmikkejä ja lasten leikkikavereita. Pennun tuominen perheesi kotiin on iso päätös. Ota huomioon ainakin seuraavat asiat.

Koirat ovat loistavia lemmikkejä perheeseen. Ne ovat parhaita ystäviä, joita lapsesi rakastavat; uskollisia seuralaisia, jotka toivottavat sinut tervetulleeksi kotiin päivä toisensa jälkeen vetisellä, karvaisella halauksella ja innokkaasti heiluvalla hännällä. Paitsi että koirat ovat hauskaa seuraa, niiden ehdoton rakkaus lisää lämpöä jokaiseen kotiin. Pian et enää voisi ajatellakaan perhettä ilman koiraa – vaikkapa niitä pitkiä, seikkailuntäyteisiä kävelyretkiä yhdessä koko perheen kanssa, koiran hypellessä iloisena metsäpolulla tai rantavedessä.