Voinko ottaa kissani mukaan lomalle?

Toisinaan loma ei ole täydellinen, ellei koko perhe ole mukana, ja joillekin tämä tarkoittaa myös lemmikkejä. Lomailu yhdessä kissan kanssa voi olla hauska tapa luoda yhteys lemmikkiin, mutta on tärkeää varmistaa kissan matkustustarkistuslistan avulla, että olet valmistautunut oikein!
Kissa kantokopassa
Voinko ottaa kissani mukaan lomalle?
Kissa kantokopassa

Yleensä kissan voi ottaa lomalle mukaan, suuntautuipa matka kotimaahan tai ulkomaille. Eihän perheloma olisikaan sama asia ilman lemmikkiä! Muutama asia tulee kuitenkin ottaa huomioon jo etukäteen etenkin, mikäli aiot matkustaa ulkomaille.

Kissan voi hyvinkin ottaa matkalle mukaan, kunhan asiaan valmistautuu etukäteen. Kissan ottaminen mukaan matkalle voi edellyttää hieman lisäjärjestelyitä. Kunhan kaikki hoidetaan hyvissä ajoin ja tiedät, että kissasi kestää matkustamista, kaiken pitäisi sujua hyvin.

On totta, että kissat viihtyvät omalla reviirillään. Siksi monet kissanomistajat päättävätkin jättää kissansa luotettavan hoitajan hoiviin. Tiedät kyllä itse, mikä on oman lemmikkisi parhaaksi. Toisaalta nykyiset kantokopat, lemmikkipassit ja rokotukset ovat tehneet kissojen kanssa reissaamisesta huomattavasti helpompaa.

Mikäli suunnittelet matkustavasi kissasi kanssa, tutustu vinkkeihimme – ja ala pakata!

Kuinka kissa viedään lomalle

Jos olet viemässä kissaasi kotimaanmatkalle, se ei voisi paljon helpommaksi muuttua. Jos majoituspaikkasi sallii lemmikit, kissasi on mikrosirutettu ja uskot, että kissasi sopeutuu väliaikaiseen ympäristöönsä ongelmitta, olet valmis lähtöön. Kissat saavat matkustaa vapaasti Euroopan sisällä, kunhan niillä on voimassa oleva raivotautirokotus, mikrosiru ja voimassa oleva ”lemmikkipassi”. Useimmat eläinlääkärit voivat myöntää lemmikkipassin. Passi sisältää ajantasaista tietoa kissasi hoidosta, jolloin voit todistaa kissasi olevan terve.Mikäli eläinlääkärisi ei myönnä lemmikkipasseja, hän osaa todennäköisesti suositella lääkäriä, joka myöntää. Myös Pet Travel Scheme (PETS) voisi kiinnostaa sinua, sillä se tekee lomailusta kissan kanssa entistäkin helpompaa. Lue lisää PETS:stä alta.

Lentoyhtiölle tulee ilmoittaa hyvissä ajoin etukäteen, että otat kissasi mukaan lennolle. Lentoyhtiö opastaa tarkemmin siinä, miten sinun tulee toimia lentokentällä.

Suuntautuupa matkasi kotimaahan tai ulkomaille, sinun tulee totutella kissan kanssa matkustamiseen niin lentokoneella kuin autolla.

Eläinlääkärintarkastus ennen kissan viemistä matkalle

Yleensä kissat eivät tarvitse erityistä lääkitystä ennen lomalle lähtöä. Mikäli kuitenkin olet epävarma, kysy asiasta eläinlääkäriltäsi, niin saat mielenrauhan. Eläinlääkäriltä kannattaa aina kysyä oman kissan soveltuvuudesta pitkiin matkoihin, sillä jokainen lemmikki on erilainen, ja voi olla asioita, joita et ole osannut itse ottaa huomioon.

Kun keskustelet eläinlääkärin kanssa, kerro kissasi yleisterveydestä ja mahdollisesta taipumuksesta ahdistua suljetuissa tiloissa. Jos kissasi ei ole aiemmin pitänyt matkustamisesta, kannattaa miettiä, onko kissan ottaminen mukaan matkalle paras ratkaisu. Kissasi ei nimittäin osaa kertoa tunteistaan samalla tavoin kuin sinä, joten sinun täytyy nähdä vaivaa selvittääksesi, miltä kissastasi tuntuu!

Kannattaa miettiä myös, mitä käytännön asioita kissan mukaan ottamiseen liittyy. Jos kissasi käyttää lääkkeitä, varmista, että sinulla on niitä tarpeeksi koko matkan ajaksi. Jos eläinlääkäri ehdottaa rauhoittavien lääkkeiden käyttämistä, jotta kissasi pysyisi rauhallisena matkan ajan, muista, että lääkkeen vaikutus voi kestää pidempään kuin itse matka. Tällöin kissasi tarvitsee lämpimän ja turvallisen paikan, jossa levätä!

Jos eläinlääkäri määrää kissallesi lääkkeitä matkaa varten, kannattaa kysyä, voiko lääkettä kokeilla etukäteen etenkin, jos matka on pitkä. Kun tiedät etukäteen, miten lääke vaikuttaa kissaasi, viime hetken ongelmilta vältytään varmemmin. Yksikään matkustaja ei kaipaa yllättäviä ongelmia!

Kissan kanssa lomailun suunnitteleminen

Violetti kissakuvake

Kun suunnittelet yhteistä lomaa kissaystäväsi kanssa, seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon. Jos voit hoitaa kaiken etukäteen, lomastasi tulee sujuvampi, stressittömämpi ja huomattavasti hauskempi – niin kissallesi kuin itsellesikin!

  • Varmista ennen lähtöä, että majoituspaikkasi sallii kissojen tuomisen. Ilmoita heille, että otat lemmikin mukaan. Näin he voivat valmistautua kissasi saapumiseen.

  • Kissa tulee pitää sisällä vierailun ajan, ellei matkakohteesi pihapiiri ole kissallesi ennestään tuttu. Tarkista, että majoituksesi on mukava ja turvallinen.

  • Tarkista etukäteen, että kissallesi on järjestetty asianmukainen käymälä. Selvitä myös, onko kissallesi turvallista ulkotilaa, jossa se voi oleskella – kissasi olon täytyy olla mahdollisimman mukava.

  • Jos yövyt jonkun kotona tai pienessä majatalossa, selvitä ennen matkalle lähtöä, onko majoituspaikassa muita eläimiä. Miten kissasi suhtautuu muihin eläimiin?

  • Varmista, että kissallasi on kaikkea, mitä se tarvitsee matkan parin ensimmäisen päivän ajan, ennen kuin olet ehtinyt selvittää paikallisen myymälän sijainnin. Tämä tarkoittaa ruokaa, vettä, herkkuja, hiekkalaatikkoa ja reilua määrää kissanhiekkaa.

  • Mikäli mahdollista, ota kotoa mukaan joitakin tuttuja esineitä, kuten raapimispuu, leluja ja mukava peti. Ne auttavat kissaasi sopeutumaan. Useimpien ihmisten tavoin myös kissat rakastavat oman kotinsa mukavuuksia!

  • Ota matkalle mukaan matkavesikulho ja useampi pullo raikasta vettä. Nesteytetty kissa on tyytyväinen kissa. Lisäksi kissasi voi kaivata matkan aikana viilennystä.

  • Sijoita kissasi kantokoppaan sopivan kokoinen hiekkalaatikko siten, että kissasi pääsee hiekkalaatikon käytön jälkeen erillistä reittiä pitkin petiinsä. Näin kissasi ympäristö pysyy puhtaampana ja mukavampana.

  • Vaihtoehtoisesti voit siirtää kissasi muutaman tunnin välein erilliseen kantokoppaan hoitamaan tarpeensa. Näin kissasi pysyy varmasti puhtaana ja kuivana.

  • Hoiditpa kissanhiekka-asian miten tahansa, pakkaa mukaan runsaasti muovipusseja ja puhdistusvälineitä, ettei kissasi vahingossakaan jää pulaan!

Lomakohteeseen saapuminen kissan kanssa

Työ ei suinkaan ole ohi, kun saavut määränpäähäsi, vaikka olettekin molemmat varmasti levon tarpeessa! Sinun täytyy huolehtia vielä muutamasta asiasta, ennen kuin voit aloittaa lomasi kissasi kanssa.

Riippuen siitä, mihin maahan matkustat, kissasi voi ulkomaille matkustaessaan joutua hetkeksi karanteeniin. Laki edellyttää sitä monissa paikoissa, vaikka itse tietäisitkin kissasi olevan terve. Ota tämä siis huomioon matkasuunnitelmassasi!

Kun saavut majoituspaikkaasi, kissasi tarvitsee runsaasti aikaa kotiutuakseen. Jätä kissa kantokoppaansa rauhalliseen paikkaan siksi aikaa, kun purat laukkusi. Sulje huoneen ovet ja ikkunat ja päästä kissasi ulos kantokopasta, jotta se voi tutustua paikkaan omaan tahtiinsa. Mikäli mahdollista, kulje huoneesta toiseen kissasi mukana, kunnes kaikki paikat on tutkittu ja kissasi on rauhoittunut.

Varmista, että kaikki perheenjäsenesi tietävät, minne kaikkialle kissalla on lupa mennä, ja että kiellettyihin huoneisiin johtavat ovet ja ikkunat on suljettu. Huolehdi myös siitä, että huoneen lämpötila on kissallesi sopiva – muista, ettei kissasi voi riisua turkkiaan tai pukea lämmintä villapaitaa ylleen, kuten sinä voit!

Mikrosirutus

Kaikkien vastuullisten kissanomistajien suositellaan mikrosiruttavan kissansa, vaikka kissa ei lähtisikään mukaan matkalle. Mikrosirutus on kuitenkin erityisen tärkeää silloin, kun kissa lomailee kanssasi. Lomamatkalla kissasi on suuremmassa vaarassa eksyä kuin omalla takapihallaan – kaikki uteliaat kissat haluavat seurata jännittävää hajua tai kiivetä mielenkiintoisesta ikkunasta!

Jos jätät kissasi kotiin

Harmaa kissa ikkunalaudalla

Ennen kuin päätät ottaa kissan mukaasi matkalle, harkitse sen jättämistä kotiin. Toisin kuin koirat, kissasi jää todennäköisesti mielellään kotiin tutun hiekkalaatikkonsa, ruokakuppinsa ja mukavien torkkupaikkojensa luo. Vaikka sinun tulisikin ikävä kissaasi, sinun kannattaa siis harkita kissan jättämistä eläinvahdin hoiviin, jos uskot matkustamisen olevan liian stressaavaa jommallekummalle teistä.

Jos kissallasi ei ole erityisiä hoitotarpeita, voit pyytää luotettavaa, kissoista pitävää naapuria, ystävää tai perheenjäsentä ruokkimaan kissasi, puhdistamaan sen hiekkalaatikon, antamaan tuoretta vettä sekä leikkimään ja rapsuttelemaan kissaasi.