Kissojen diabetes

Kissasi rakastaa juoksentelua, kiipeilyä, lelujen kimppuun hyökkäämistä ja koko päivän kestävien tutkimusretkien tekemistä. Tämän ei tarvitse muuttua, vaikka kissallasi todettaisiin kissojen diabetes.
Kissan diabetes | Sairaus on hoidettavissa
Kissan diabetes | Sairaus on hoidettavissa
Kissan diabetes | Sairaus on hoidettavissa

Jos kissaystävälläsi todetaan diabetes, ei hätää. Tämä pitkäaikainen sairaus on hoidettavissa, eikä sen tarvitse vaikuttaa suuresti lemmikkisi elämänlaatuun. Jos huomaat kissassasi diabeteksen oireita, varaa aika eläinlääkäriltä.

Kun kissasi saa sinulta hieman hoitoa ja huolenpitoa, se on taas tassuillaan, ennen kuin huomaatkaan. Pian se on taas oma vallaton itsensä, joka kerjää huomiota vierailta ja pääsee pälkähästä aivan kuten ennenkin!

Kissoilla, aivan kuten ihmisillä, on erilaisia diabetestyyppejä. Jos kissallasi on jonkin tyyppinen diabetes, eläinlääkärisi kertoo siitä tarkemmin. Yleisin kissoilla esiintyvä diabetes on ”tyypin II diabetes”, joka tunnetaan myös ”diabetes mellitus” -nimellä (DM). Lue alta lisää tästä diabetestyypistä.

Millainen on kissojen diabetes mellitus (DM)?

DM on tila, jossa kissallasi on vaikeuksia hyödyntää sokeria energianlähteenä. DM muuttaa tapaa, jolla kissan lihakset käyttävät energiaa. Jos tautia ei hoideta, voi se johtaa painon muutoksiin ja muihin sairauksiin.

Kun kissa syö, yleensä sen ruoansulatusjärjestelmän pitäisi hajottaa sen syömä ruoka niiksi ainesosiksi, joista ruoka koostuu. Yksi näistä ainesosista on sokeri (joka tunnetaan myös glukoosina). Kun ruoka on syöty ja glukoosi on erotettu ruoasta, glukoosin pitäisi imeytyä kissasi kehoon. Glukoosi siirtyy ruoansulatusjärjestelmästä verenkiertoon, josta se kulkeutuu eri puolille kehoa. Tämän jälkeen glukoosi saavuttaa kissasi eri sisäelimet, kuten sydämen ja muut lihakset. Lihakset käyttävät glukoosia polttoaineena kiipeilyyn, loikkimiseen ja leikkimiseen!

Kissasi tarvitsee insuliinia, eli haiman tuottamaa hormonia, ennen kuin se voi hyödyntää glukoosin polttoaineena. Jos kissasi haima ei jostain syystä tuota tarpeeksi insuliinia, tai kissasi keho ei pysty hyödyntämään insuliinia kunnolla, glukoosi ei siirry kissasi verestä sisäelimiin.

Kun näin tapahtuu, glukoosi jää paikoilleen ja kissasi veressä on liikaa sokeria. Tämä tila tunnetaan kissojen diabeteksena. Kun kissalla on diabetes, sen sisäelimet eivät saa tarpeeksi glukoosia, jota käyttää energiana. Sen sijaan kissan keho käyttää polttoaineenaan rasvaa ja proteiinia. Tämän takia kissa laihtuu ja menettää jopa lihasmassaa.

Ihmisten tavoin jotkut kissat ovat toisia alttiimpia diabetekselle. Tämä koskee erityisesti vanhempia ja liikalihavia kissoja. Mutta ei syytä huoleen. Jos osaat pitää kissan diabeteksen oireita silmällä ja tunnistat oireet ajoissa, voit tehdä paljonkin auttaaksesi kissaasi.

Oireiden tunnistaminen

Sininen terveyskuvake

Kissojen diabetes

Kissojen diabeteksen oireiden huomaaminen voi olla hankalaa, sillä kissaystävämme tykkäävät pitää asiansa omana tietonaan! Jos kuitenkin olet tarkkana, voit huomata joitakin oireita, ennen kuin niistä kehittyy liian suurta ongelmaa. Tavallisimpia silmällä pidettäviä oireita ovat:

  • Lisääntynyt juominen
  • Lisääntynyt virtsaaminen
  • Lisääntynyt syöminen
  • Laihtuminen suuremmista ruokamääristä huolimatta
  • Turkin kunto ja ulkonäkö voivat heikentyä, joten kissa ei näytä ulospäin yhtä terveeltä kuin yleensä.
Punainen kissa

Jos kissallasi on diabetes, sen virtsassa on tavallista enemmän sokeria, mikä voi myös aiheuttaa toistuvia virtsatietulehduksia. Jos kissasi kärsii niistä usein, eläinlääkärisi kannattaa testata kissasi diabeteksen varalta.

Osa näistä oireista voi liittyä myös muihin sairauksiin, joten ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, vaikka et uskoisi kissasi sairastavan diabetesta. Asia on aina hyvä varmistaa!

Hoito

Kissasi ei murehdi insuliinitasoaan ulkomaailmaa tutkiessaan tai auringossa loikoillessaan. Siksi sinun täytyykin huolehtia asiasta sen puolesta!

Jos kissasi epäillään sairastavan kissojen diabetesta, eläinlääkäri haluaa ensimmäiseksi ottaa kissaltasi veri- ja virtsanäytteet. Nämä näytteet auttavat kissasi glukoositasojen mittaamisessa. Yleensä kissasi täytyy jäädä päivän ajaksi eläinlääkärin vastaanotolle testien suorittamista varten, jolloin kaikki testit on jo suoritettu, kun haet kissasi kotiin.

Jos näytteissä on paljon glukoosia, eläinlääkäri pyrkii vakauttamaan kissasi veren glukoositasot. Yleensä tämä tapahtuu ruokavalion, insuliinin tai niiden yhdistelmän avulla. Voi olla, että sinun täytyy tästä eteenpäin antaa kissallesi insuliinia. Eläinlääkäri voi myös neuvoa sinua parhaan ruokavalion ja ihanteellisten ruoka-aikojen suhteen.

Kissasi täytyy palata eläinlääkärin vastaanotolle säännöllisesti seurantaa varten. Ruokavalion muuttaminen voi olla uudelleen tarpeen, tai voi olla, että eläinlääkäri haluaa säätää annettavan insuliinin määrää. Näin yksinkertaista se on! Kun sinä ja eläinlääkärisi olette löytäneet kissallesi oikean tasapainon ja sairaus on hallinnassa, rutiinit ja säännölliset tarkastukset auttavat pitämään kissasi huippukunnossa.

Kissojen diabeteksen hoito edellyttää sinulta hieman aikaa ja sitoutumista, mutta yleensä sairaus pysyy hyvin hallinnassa myös pitkällä aikavälillä. Mikä tärkeintä, kissasi palaa viettämään samaa onnellista elämää kuin aiemmin – ja sinä voit jakaa tuon elämän kissasi kanssa!