Kuinka adoptoin tai pelastan kissan?

Kissan adoptoimisella on lukuisia hyötyjä. Olet antamassa lemmikille uuden mahdollisuuden hyvään perhe-elämään – kaikki eläimet ansaitsevat sen mahdollisuuden.
Kuinka adoptoin tai pelastan kissan?
Kuinka adoptoin tai pelastan kissan?
Kuinka adoptoin tai pelastan kissan?

Moni kissa etsii uutta kotia, joten uusi paras ystäväsi on varmasti tuolla jossain!

Adoptointi on jännittävää aikaa, mutta älä kiirehdi prosessia. Lue parhaat vinkkimme kissan adoptoimiseen ja syyt siihen, miksi kissan adoptoiminen on parempi ratkaisu kuin kissanpennun hankkiminen. Lue myös oppaastamme, kuinka autat uutta perheenjäsentäsi kotiutumaan ensimmäisen viikon aikana.

Miksi adoptoisin kissan?

 • Kun adoptoit kissan, saat eläimen, jonka rutiinit ja luonne ovat jo kehittyneet valmiiksi.
 • Tunnettujen adoptiojärjestöjen kissoille on tehty perusteellinen eläinlääkärintarkastus, ja ne on leikattu, rokotettu, madotettu, mikrosirutettu ja hoidettu kirppujen varalta.
 • Sinulta kuluu siis vähemmän rahaa kuin kissanpentuun sen ensimmäisinä elinvuosina. Lisäksi elämä on jo antanut aikuisille kissoille muutaman opetuksen, joten sinulla kuluu vähemmän rahaa eläinlääkärin laskuihin!
 • Toisin kuin kissanpennut, vanhemmat kissat tyytyvät makoilemaan ja rentoutumaan, ja ne vaativat vähemmän huomiota.
 • Aikuiset kissat ovat kestävämpiä, joten pienten lasten rajut leikit eivät satuta niitä yhtä paljon.
 • Rauhallinen aikuinen kissa sopii paremmin vanhusten eläkepäivien löhöilykaveriksi!

Selkeää sääntöä sille, pitäisikö adoptoida kissa vai hankkia kissanpentu, ei ole. Sinun täytyy harkita tarkkaan, millainen kotisi ja elämäntyylisi on, ennen kuin teet päätöksen.

Asiat, jotka tulee ottaa huomioon kissaa adoptoitaessa

 • Tarkista, onko haluamasi kissa ulko- vai sisäkissa. Kissojen on vaikea sopeutua radikaaleihin ympäristönmuutoksiin.
 • Joissakin surullisissa tapauksissa kissat ovat päätyneet eläinkoteihin vaikean elämän tai kaltoinkohtelun seurauksena. Adoptoitavilla kissoilla voi olla oma painolastinsa, kuten terveys- tai käyttäytymisongelmia.
 • Mieti omaa elämäntyyliäsi, kotiasi, perheenjäseniäsi ja muita lemmikkejäsi.
Kissa, jota rapsutetaan

Kissarodut

Sopivan kissarodun valitseminen on yhtä tärkeä päätös kuin sen päättäminen, haluatko adoptoida kissan vai hankkia kissanpennun. Kullakin kissalla on tietenkin omat luonteenpiirteensä, mutta rotu voi kertoa paljon

Jos sinulla tai perheenjäsenilläsi on allergioita, devon rex voi olla sinulle parhaiten sopiva rotu. Ragdoll puolestaan sopii loistavasti perheisiin, joissa on pieniä lapsia: ragdollit raapivat tai purevat vain hyvin harvoin, ja ne rakastavat haleja ja huomiota – toisinaan jopa hieman liikaakin!

Tutustu eri vaihtoehtoihin ja keskustele asiasta paikallisen eläinkotisi henkilökunnan kanssa. He osaavat kertoa, mikä kissarotu voisi sopia sinulle parhaiten. Voit lukea lisää erilaisista kissoista myös kissarotukirjastossamme.

Ensimmäinen viikko kotona

Ensimmäiset viikot uudessa kodissa voivat olla haastavia: varmista, että olet valmis haasteisiin, lukemalla ”ensimmäisen viikon” oppaamme uuden kissan tuomisesta kotiin.

Ennen kissan tuloa:

Valmisteluita on tärkeää tehdä myös ennen kissan lopullista adoptoimista!

Kissat ovat reviiritietoisia, joten anna kissasi totutella uuteen ympäristöönsä luomalla pienen, turvallisen paikan vain kissaasi varten. Hanki huoneeseen hiekkalaatikko, ruoka- ja vesikuppi ja raapimispuu. Kissat kokevat suljetut paikat turvallisiksi, joten luo kissallesi oma pieni turvapaikka esimerkiksi kantokopasta tai pahvilaatikosta.

Ensimmäinen päivä

Älä painosta!

Kanna kantokoppa uuteen kotiin, avaa luukku ja poistu huoneesta. Sulje ovi perässäsi. Uusi kissasi rentoutuu parhaiten, kun se saa totutella uuteen ympäristöön rauhassa. Tarkista kuitenkin myöhemmin, miten kissallasi menee.

Toinen päivä

Aika aloittaa yhteyden luominen!

Kun astut huoneeseen, istu tai käy lattialle makuulle ja rohkaise kissaasi rauhoittavalla äänellä. Odota, että kissasi lähestyy sinua omasta tahdostaan. Toista tätä, kunnes kissa on tottunut läsnäoloosi.

Kolmas päivä

Alkuun kissasi ei välttämättä syö paljonkaan – tämä on normaalia. Ruokahalun pitäisi kuitenkin palata vähitellen, kun kissa on tottunut uuteen kotiinsa. Kissalle on hyvä syöttää samaa ruokaa, johon se on jo tottunut. Näin kissa ei koe liikaa muutoksia.

Neljäs päivä

Aika leikkiä!

Kokeile harjata kissaasi tai leikkiä sen kanssa luodaksesi välillenne yhteyden. Älä kuitenkaan ole liian päällekäyvä! Esittele lelut tai harjat kissallesi niin, että se saa haistella tavaroita rauhassa ennen niiden käyttämistä.

Viides päivä

Aika aloittaa paikkojen tutkiminen!

Jätä kissan huoneen ovi auki, jotta kissa voi kulkea mielensä mukaan. Huolehdi kuitenkin, että ulko-ovet ja ikkunat ovat kiinni, ettei kissasi pääse pihalle liian aikaisin.

Kuudes päivä

Nyt kissasi pitäisi totutella myös muihin perheenjäseniin sekä talon muihin huoneisiin. Anna kissasi kohdata ihmiset yksi kerrallaan, jotta se ei häkelly. Opeta lapsia silittämään kissaa hellästi ja välttämään kissan nostelemista.

Kahden viikon jälkeen

Mahtava ulkomaailma!

Jos adoptoit ulkokissan, odota kaksi viikkoa, ennen kuin päästät kissan ulos. Kun päästät kissan ulos ensimmäistä kertaa, tee se ennen ateriaa. Näin kissalla on syy palata pian kotiin – illallista varten! Anna kissan tutustua jonkin aikaa pihaan, ennen kuin houkuttelet sen herkun avulla takaisin sisälle.

Kissan adoptoimiseen liittyvät usein kysytyt kysymykset

Oranssi loiskuvake

Mistä voin adoptoida kissan?

 • Kun olet selvittänyt, missä eläinkoti sijaitsee, kannattaa keskustella eläinkodin henkilökunnan kanssa siitä, millaisen kissan haluat.
 • Jotkin eläinkodit suorittavat kotikäynnin ennen kissan adoptoimista varmistaakseen, että koti soveltuu kissalle.

Maksaako kissan adoptoiminen?

 • Sinulta laskutetaan adoptointimaksu, jonka suuruus vaihtelee. Summa kattaa kissan eläinkodissa saaman hoidon ja toimenpiteiden kustannukset.

Mitä teen, jos löydän kulkukissan?

 • Kysele naapurustosta, tietääkö kukaan sen omistajaa: voit kiinnittää julisteita tai laittaa päivityksen sosiaaliseen mediaan.
 • Jos omistajaa ei löydy, vie kissa eläinlääkärille mahdollisenmikrosirun lukemista varten.

Voinko adoptoida kulkukissan?

 • Yleensä kissan adoptointi on suunniteltua, mutta yllätyksiäkin tapahtuu! Kun olet varmistanut, että kulkukissa todella on koditon, sinun tulisi viedä se eläinlääkärille tarkastettavaksi ennen elinikäisen kodin tarjoamista.