Koiran kastrointi ja sterilointi: FAQ

Kastroinnin jälkeen uros on luonnollisesti kyvytön lisääntymään, mutta koira itse saa yleensä terveemmän ja laadukkaamman elämän. Lue lisää.
Koiran kastrointi ja sterilointi | Usein kysyttyä
Koiran kastrointi ja sterilointi | Usein kysyttyä
Koiran kastrointi ja sterilointi | Usein kysyttyä
Chocolate Labrador outside

Koiran leikkaaminen, eli sterilointi tai kastrointi, on rutiinitoimenpide, jossa koiran lisääntymiselimet poistetaan. Uroskoirilla tämä tarkoittaa kivesten poistoa, nartuilla taas munasarjojen ja joskus myös kohdun poistoa.

Dog blue

Uroskoiran toimenpidettä kutsutaan kastroinniksi. Toimenpide on yleensä yksinkertainen. Jos koiran kivekset eivät ole laskeutuneet, toimenpide on kuitenkin vaativampi. Jos koiran kivekset eivät ole laskeutuneet puolen vuoden tai vuoden iässä, kastrointi voidaan tehdä vatsan kautta, jolloin toimenpide muistuttaa narttukoiran sterilointia.

Dog purple

Narttukoiran toimenpide tunnetaan sterilointina. Toimenpide on suurempi kuin uroskoiran vastaava ja leikkaus tehdään vatsan kautta. Toimenpide voidaan tehdä myös tähystyksenä, jolloin toipumisaika on lyhyempi, mutta leikkaus on myös kalliimpi.

Sterilointi ja kastrointi ovat rutiinitoimenpiteitä, jotka voivat ehkäistä koiran terveysongelmia ja antavat mielenrauhaa.

Koiran leikkaamista suunnitellessa kannattaa keskustella mahdollisimman pian eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri osaa vastata mahdollisiin kysymyksiin koskien esimerkiksi mahdollisia sivuvaikutuksia, toimenpiteen kustannuksia ja niin edelleen.

Sterilointi ja kastrointi ovat rutiinitoimenpiteitä, jotka tehdään nukutuksessa, joten eläin ei tunne kipua toimenpiteen aikana.

Nartun sterilointia voi pyytää suoritettavaksi tähystysleikkauksena. Tähystys on vähemmän invasiivinen toimenpide, jossa poistetaan ainoastaan munasarjat. Toipumisaika on lyhyempi ja toimenpide kivuttomampi.

Toimenpiteen jälkeen eläinlääkäri antaa koiralle kipulääkettä, joka helpottaa kipua. Eläinlääkäri antaa mukaan kotiin tulehduskipulääkkeitä ja kipulääkkeitä, joita annetaan koiralle osana toipumista.

Uroskoiran toimenpide ei yleensä ole yhtä laaja, joten ne eivät yleensä tarvitse lääkitystä kuin yhden päivän ajan. Nartut tarvitsevat lääkitystä noin 3 päivää leikkauksen jälkeen, jotta toipuminen sujuisi mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti.

Orange syringe icon

Steriloinnilla/kastroinnilla on koirille monia hyötyjä. Näihin kuuluvat esimerkiksi alentunut sairastumisriksi ja käytöksen paraneminen. Koiran sukupuoli vaikuttaa toimenpiteen hyötyihin.

Uroskoiran kastroinnin hyödyt

 • Ehkäisee kiveskasvaimia ja vähentää eturauhassyövän ja muiden infektioiden riskiä.
 • Vähentää koiran peräpään kasvainten ja tyrien riskiä. Nämä ovat melko yleisiä kastroimattomilla ikääntyvillä koirilla.
 • Voi vähentää koiran luontaista aggressiivisuutta, mikä vähentää vaaraa, että koira joutuu tappeluihin.
 • Vähentää koiran todennäköisyyttä karata etsimään kumppania.
 • Se voi myös vähentää koiran taipumusta merkkailla reviiriään tai yrittää astua muita koiria, tavaroita tai ihmisiä.
Narttukoiran steriloinnin hyödyt

 • Vähentää nartun rintasyövän todennäköisyyttä.
 • Ehkäisee kohtu- ja munasarjasyöpää, sekä mahdollisesti hengenvaarallisia kohtutulehduksia.
 • Poistaa ei-toivotun tiineyden mahdollisuuden.
Dalmation and small dog playing

Koira saavuttaa sukukypsyyden noin 6-7 kuukauden iässä, hieman rodusta riippuen myös aiemmin tai myöhemmin. Koira kannattaa steriloida jo ennen tätä ikää, jos halutaan varmistaa, ettei se tule vahingossa tiineeksi.

Joskus eläinlääkärit toivovat, että nartulla on yksi kiima ennen kuin se steriloidaan. Tämä voi olla hankalaa, sillä koiran voi steriloida vain 3 kuukautta kiiman päättymisen jälkeen, joten välissä oleva aika täytyy olla tarkkana.

Purple calendar icon

Koiran leikkaaminen vaatii ajan varaamista eläinlääkärin vastaanotolta. Koiralle täytyy ehkä suorittaa esitarkastus ennen nukuttamista.

Ennen nukuttamista koiran täytyy olla ravinnotta edellisillasta alkaen. Vettä saa tarjota normaalisti leikkauspäivän aamuun asti, jolloin vettä ei saa enää juoda.

Koira pyydetään yleensä tuomaan vastaanotolle aamulla, ja sen saa noutaa myöhemmin saman päivän aikana.

Toimenpiteen jälkeen koira on luultavasti hieman sekava, mutta sen tulisi pian olla taas normaali, energinen itsensä. Toimenpide on erilainen eri sukupuolilla, samoin toipumisaika. Toverin nopeaa paranemista voi auttaa muutamilla asioilla.

Narttukoirat

Narttukoirat

 • Pysy koiran lähellä varmuuden vuoksi ensimmäinen toimenpiteen jälkeinen yö.
 • Toimenpiteessä käytetty nukutusaine saattaa aiheuttaa sekavuutta, joten se saattaa vinkua tai valittaa. Tästä ei kannata huolestua, mutta jos se jatkuu, täytyy ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
 • Tarjoa koiralle kevyttä ravintoa pari ensimmäistä ateriaa toimenpiteen jälkeen. Koiran vatsa saattaa nimittäin mennä alkuun herkästi sekaisin.
 • Koiralle määrätään paranemista edistäviä lääkkeitä: kipulääkkeitä, antibiootteja ja tulehduskipulääkkeitä.
 • Eläinlääkäri varaa yleensä tarkastusajat 3 ja 10 päivää leikkauksen jälkeen, jotta voidaan varmistaa, että koiran toipuminen etenee normaalisti.
 • Nartun sterilointi on melko laaja toimenpide, ellei kyseessä ole tähystysleikkaus. Haavan paranemista kannatta tarkkailla, ja eläinlääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos haavan paranemisessa tulee takapakkia.
 • Koiran täytyy käyttää kartionmuotoista kauluria, joka estää koiraa nuolemasta, puremasta tai raapimasta tikkejään. Jos kauluri on liian epämukava, koiralle voi tehdä suoja-asun vanhasta t-paidasta, lastenvaatteesta tai vastaavasta.
 • Koiran tikkien suojaamiseksi ja niiden paranemisen varmistamiseksi koiraa kannattaa estää hyppimästä ja pitää sitä hihnassa, kunnes eläinlääkäri antaa luvan 10 päivän jälkeen tehtävässä jälkitarkastuksessa.
 • Jos käytetään sulamattomia tikkejä, eläinlääkäri varaa ajan tikkien poistolle. Tämä suoritetaan yleensä 7-10 päivää toimenpiteen jälkeen.
Uroskoirat

Uroskoirat

 • Pysy koiran lähellä varmuuden vuoksi ensimmäinen toimenpiteen jälkeinen yö.
 • Koira saattaa vinkua tai ulista, kun nukutusaineen vaikutus lakkaa. Tästä ei tarvitse huolestua, ja koira voi olla sekava. Jos käytös kuitenkin jatkuu, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
 • Koiran vatsa saattaa mennä sekaisin nukutuksen seurauksena. Tämän vuoksi niille kannattaa tarjota kevyttä ruokaa muutamalla ensimmäisellä aterialla leikkauksen jälkeen.
 • Anna koiralle eläinlääkärin leikkauksesta toipumiseen määräämät lääkkeet: kipulääkkeitä, antibiootteja ja tulehduskipulääkkeitä.
 • Eläinlääkärille varataan aika jälkitarkastuksiin yleensä 3 ja 10 päivää toimenpiteen jälkeen, jotta voidaan varmistaa, että toipuminen etenee normaalisti.
 • Koira voi käydä ulkona toimenpiteen jälkeisenä päivänä, mutta pidä se kytkettynä hihnaan, kunnes ne saavat terveen paperit 10 päivää toimenpiteen jälkeen pidettävässä jälkitarkastuksessa.
 • Koiraa voi estää nuolemasta tai raapimasta haavaansa kartionmuotoista kauluria käyttämällä. Kauluria tulisi käyttää 10 päivää toimenpiteen jälkeen. Jos koira ei voi sietää kauluria, sille voi tehdä suoja-asun esimerkiksi vanhasta t-paidasta.