Onnellinen pystykorva

Pystykorvia on kaiken kokoisia ja mallisia, mutta niillä on kuitenkin tietyt yhteiset piirteet: pörheä turkki, itsevarma luonne ja hellyydenkaipuu.
Ohjeita ja neuvoja pystykorvien hoitoon
Ohjeita ja neuvoja pystykorvien hoitoon
Ohjeita ja neuvoja pystykorvien hoitoon

Pystykorva ei tarkoita tiettyä koirarotua vaan tietyntyyppisiä koiria. Pystykorvat ovat itsevarmoja koiria, jotka ovat toimissaan haukkuherkkiä. Niillä on yleensä lyhyet, pystyt korvat, tuuhea selän ylle kiertyvä häntä ja paksu, pörheä kaksinkertainen turkki.

Pystykorvia on monen kokoisia pienistä seurakoirista kookkaisiin työkoiriin. Suosituimpiin pystykorvarotuihin kuuluvat muun muassa:

  • suomenpystykorva
  • pomeranian
  • siperianhusky
  • Chow
  • saksanpystykorvat
Brown Spitz

Pystykorvalle luonteenomainen toiminta

Pystykorvat rakastavat juoksemista, vaikka sää olisi kylmä tai sateinen, mutta ne eivät yleensä innostu uimisesta tai pesemisestä paksun turkkinsa takia. Itsevarma pystykorvat tutustuvat yleensä mielellään uusiin ihmisiin ja eläimiin. Isompikokoiset pystykorvat saattavat olla varautuneempia. Energinen pystykorva on mainio ja rakastettava koko perheen lemmikki.

Liikunta ja leikki

Two dogs running in field

Energiset pystykorvat tarvitsevat paljon liikuntaa, vaikka määrä vaihtelee koiran koon ja rodun mukaan. Pienemmillä, seurakoiriksi sopivilla pystykorvaroduilla ei ole samanlaisia vahvoja työkoiran vaistoja kuin isommilla, joten jos koirasi on pomeranian tai jokin saksapystykorvista (esimerkiksi klein- tai mittelspitz), kannattaa tutustua myös kääpiökoiria käsittelevään artikkeliin.

Paksun turkkinsa ansiosta pystykorvat rakastavat talvea, eikä kylmä ilma ole pitkän lenkin este. Isommat rodut eivät yleensä pidä vedestä. Kastuttuaan ne yrittävät kuivata turkkinsa hankaamalla itseään ruohoa, mattoa tai mitä tahansa muuta pintaa vasten. Käyttäytyminen saattaa kertoa rotujen menneisyydestä arktisilla alueilla, sillä siellä kastuminen tarkoitti hyvin todennäköisesti paleltumista. Tämä siitäkin huolimatta, etteivät monet nykyajan pystykorvista polveudu näistä koirista.

On myös tärkeä varmistaa, ettei pystykorva ylikuumene. Hellepäivinä niiden olo käy helposti tukalaksi, joten kesäpäivinä lenkille kannattaa suunnata aamun ja illan viileydessä. Keskipäivän kuumuudessa koira lepäilee mielellään varjossa pihalla tai sisätiloissa viileällä laattalattialla.

Pystykorvatyyppiset koirat ovat usein melko haukkuherkkiä (ja isommat rodut usein pikemminkin ulvovat kuin haukkuvat), joten niille kannattaa opettaa ”hauku ja hiljaa” -tekniikka. Siinä koira opetetaan haukahtamaan käskystä palkitsemalla se haukusta ja sitten hiljenemään palkitsemalla koira hiljaisuudesta ”hiljaa”-käskyn jälkeen. Lisätietoja koiran koulutuksesta saat koiran peruskäskyjä käsittelevästä osiosta.

Ohjeita ja neuvoja pystykorvien hoitoon

Pystykorvatyyppiset koirat rakastavat perheen seuraa, ja tuntiessaan olonsa yksinäiseksi tai tylsistyneeksi ne saattavat ryhtyä pahantekoon. Kääpiökokoiset pystykorvarodut kuten pomeranian ja kleinspitz kiintyvät ihmisiin erityisen vahvasti ja kaipaavat kannustusta leikkiäkseen itsekseen. Kokeile pallon tai aktivointilelun pyörittämistä, jotta koira voi jahdata sitä ja hyökkäillä sen kimppuun. Pidennä vähitellen etäisyyttä sinun ja koirasi välillä niin, että useamman leikkikerran kuluttua voit jo poistua huoneesta muutaman minuutin ajaksi. Se kasvattaa koiran itsevarmuutta ja kykyä itsenäiseen leikkiin.

Isommatkin pystykorvarodut rakastavat ihmisseuraa, mutta ne pystyvät paremmin leikkimään myös itsekseen ainakin hetken kerrallaan. Kokeile herkkuja sisältävän aktivointilelun piilottamista pihalle, jotta koira voi etsiä lelun ja puuhastella sen kanssa.

Pystykorvat ovat myös innokkaita kaivajia, joten kannattaa harkita oman kaivuupaikan tekemistä koiralle, jotta se malttaa pysyä poissa kukkapenkistä ja kasvimaalta. On myös tärkeää varmistaa, että aita on kaivettu riittävän syvälle maahan, jotta pystykorva ei kaiva tietään ulos sen alitse.

Pystykorvat tunnetaan myös kiipeämislahjoistaan (aidan täytyy olla korkea!) ja ne tarkkailevat mielellään reviiriään korkealla sijaitsevalta näköalapaikalta. Kannattaa harkita tasaisen korokkeen rakentamista kauas aidasta, sillä koira nauttii, kun saa rauhassa tarkkailla valtakuntaansa.

Pienet pystykorvat eivät tarvitse yhtä paljon liikuntaa kuin suuret, mutta ne pitävät silti vauhdikkaasta menosta ja lelujen kanssa puuhaamisesta, pallo- ja vetoleikeistä. Ne opettelevat mielellään myös pieniä temppuja ja rakastavat saamiaan kehuja: yhteinen aika ja perheenjäsenen huomio ovat yleensä mieluisampi palkinto kuin herkut.

Isommat pystykorvarodut tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja niiden tulisi saada juosta vapaana säännöllisesti. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pystykorvilla on usein vahva metsästysvietti. Ne saattavat rynnätä oravan tai kissan perään ja juosta hyvinkin pitkiä matkoja, eivätkä välttämättä havaitse lainkaan tietä tai muuta mahdollista vaaraa, joten luoksetulon harjoittelu täytyy aloittaa jo varhaisessa pentuvaiheessa.

Small Spitz looking up
Woman hugging dog

Kääpiökokoiset pystykorvat haluavat osallistua kaikkiin elämäsi osa-alueisiin, ja ne rakastavat kantamista ja silityksiä. Torkut sylissä ja turkinhoito ovat tämän koiran mielestä parasta mahdollista tekemistä! Jos et ole saatavilla nukkumisalustaksi, ne kiertyvät mielellään myös karvaisen kaverin viereen oli se sitten toinen koira, kissa tai lempipehmolelu.

Isommat pystykorvat saattavat toisinaan vaikuttaa varautuneilta, mutta yleensä vain vieraiden seurassa. Nekin tarvitsevat runsaasti ihmisten seuraa ja nauttivat hellyydestä ja turkinhoidosta. Kannattaa myös muistaa, että näillä koirilla on kaksi kertaa vuodessa karvanlähtöaika – ja sitä lähtee paljon! Koiran turkinhoito kahdesti viikossa auttaa vähentämään karvan määrää talossa.

Pystykorvat voivat yleensä luoda läheiset suhteet perheen lemmikkikissan tai -koiran kanssa. Isommilla pystykorvilla on voimakaskin metsästysvietti, joten uuden kissan tuominen taloon ja esitteleminen koiralle vaatii aikaa ja huolellisuutta. Ulkona ollessaan iso pystykorva saattaa pitää vieraita kissoja, lintuja ja pieniä karvaisia eläimiä saaliina, joten se kannattaa pitää kytkettyinä.

Suuremmat pystykorvarodut ovat yleensä tyytyväisiä itsekseen, kun taas kääpiökokoiset pystykorvat voivat tulla hyvinkin riippuvaisiksi omistajastaan, erityisesti jos viettävät paljon aikaa tämän seurassa. On siis tärkeää opettaa koiraa pärjäämään itsekseen jo varhain, jotta mahdollisilta eroahdistukseen liittyviltä ongelmilta vältytään.

Koira kannattaa totuttaa yksinoloon jo pienenä. Ensin pentu siirretään hetkeksi yksin toiseen huoneeseen ajankulunaan lelu, kun olet itse kotona.

Kun koira jää yksin, kannattaa sen sänkyyn laittaa vanha neule- tai t-paita, joka antaa koiralle turvaa. Vaatteen tulisi tuoksua omistajalta, joten kannattaa suunnata pyykkikorille. Koiran pedin läheisyyteen voi myös asentaa pistorasiaan laitettavan feromonihaihduttimen, joka rauhoittaa. Valmisteita on saatavilla eläinlääkäriltä ja lemmikkitarvikeliikkeistä.

Koira kannattaa käyttää ulkona ennen kuin sen jättää yksin kotiin, jotta sillä on mahdollisuus tehdä tarpeensa ja se voi kotona ollessaan ottaa rennosti.

Green hand and paw icon

Useimmat pystykorvat rakastavat ruokaa ja tekevät mielellään töitä sen eteen. Osa pienistä pystykorvista saattaa tosin olla nirsoja. Koiran mielitekojen tyydyttäminen saattaa tuntua houkuttelevalta, mutta kannattaa pysyä tiukkana, eikä tarjota toista ruokaa syömättä jääneen tilalle heti, kun koira vaikuttaa haluttomalta syömään. Koira nimittäin oppii pian, että ruoasta kieltäytymällä tilalle saa aina vaan parempia herkkupaloja!

Yritä tehdä aterioista kiinnostavia keksimällä uusia tapoja tarjoilla koiran ateria: ruokakupin nostaminen kuonon eteen aamuin illoin ei ole koiran mielestä kovin jännittävää. Erityisesti isommat rodut on jalostettu tekemään töitä ruokansa eteen. Voit kokeilla esimerkiksi levittää neljäsosan päivittäisestä ruoka-annoksesta ulos, josta koira voi etsiä sen itse ja laittaa toisen neljäsosan aktivointileluihin, joista koira saa sen ulos kierittämällä ja pyörittelemällä. Kourallisen voi tarjota päivän aikana palkintoina, ja loput voidaan jakaa kahdeksi ateriaksi, jotka tarjotaan aamulla ja illalla, jotta koira muistaa, kuka sen ravinnon tuo.

Jos pystykorvasi syö koiran märkäruokaa, palkitsemiseen kannattaa käyttää kätevämmässä muodossa olevia herkkuja. Muista kuitenkin laskea ne ravinnon kokonaismäärään. Anna koiralle vähintään kaksi ateriaa päivässä, mutta jaa ne pienempiin osiin ja piilota ruokaa useisiin paikkoihin, jotta koiran täytyy tehdä töitä löytääkseen ateriansa.

Kunhan päivittäisiä ruokintasuosituksia noudatetaan (luettavissa koiranruokapakkauksesta) ja koiran painoa pidetään silmällä, ei kannata välittää, vaikka koiran kuppiin annosteltu määrä näyttäisi vähäiseltä. Kunhan pystykorvasi syö päivittäisen annoksensa ja se sisältää täysipainoiset ravintoaineet, ne saavat varmasti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Orange food bowl icon