Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pennun hoito

Pennun hoito

On tärkeää varmistaa, että sinä ja uusi pentu pääsette aloittamaan yhteiselonne mahdollisimman sujuvasti. Kokosimme yhteen hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa, joiden avulla voit varmistaa, että suhde alkaa oikealla tassulla.

Kodin pentusuojaus

Kissanpentu on energinen pieni pallo. Kissanpennun perspektiivi on hyvin matalalla, joten se näkee asioita, joita me emme näe seisten. Tässä joitakin vinkkejä, miten koti saadaan pennulle turvalliseksi:

 • Kaikki kodissasi on pennulle uutta. Se voi olla kerralla liikaa. On parempi päästää pentu ensin yhteen huoneeseen ja avata sitten ovi seuraavaan yksi huone kerrallaan.
 • Koti on aivan uusi ja outo ympäristö pennulle, ja sen täytyy saada tuntea olonsa turvalliseksi. Pentu tarvitsee pedin – ei vain nukkumista varten vaan myös turvapaikaksi, jonne voi paeta ja jossa voi levätä. Pedin tulee olla lämmin, kuiva ja mukava, ja sen tulee olla rauhallisessa huoneessa kaukana muista lemmikeistä ja lapsista. Huolehdi, että saatavilla on kissanhiekkalaatikko, ruokakuppi, vesikuppi ja raapimispiste, joista jokaisen tulisi tuntua pennulle ihan omilta. Näytä ne pennulle, äläkä vaihda niiden paikkaa, jotta pennulla olisi kiintopiste.
 • Varmista, että ovet ja ikkunat ovat kiinni tai asenna ikkunoihin suojat, ettei kissa pääse putoamaan. Älä päästä pentua parvekkeelle tai korkeille tasoille.
 • Pidä puhdistusaineet, koipallot, pakkasneste (makea haju vetää kissoja puoleensa), rotanmyrkky ja vastaavat turvallisesti suljetussa paikassa. Pidä myös ompelutarvikkeet, naulat, niitit, helmet ja alumiinitölkkien renkaat poissa kissan ulottuvilta sekä säilytä muovipusseja niin, ettei kissa pääse niihin käsiksi.
 • Hankkiudu eroon myrkyllisistä huonekasveista* tai ripusta ne amppeleihin niin, ettei kissa mitenkään pääse niihin käsiksi.  
 • Pidä WC-istuimen kansi kiinni. Pentu saattaa mennä leikkimään vedellä, jolloin kansi voi sulkeutua ja pentu jäädä ansaan. Lisäksi se saattaa niellä WC:n pesuaineita, mikä voi olla haitallista terveydelle.
 • Pidä huoli, että takan edessä on suojus. Pimeä ja hiljainen piippu saattaa houkutella pentua käyttämään takkaa hiekkalaatikkona.
 • Piilota sähköjohdot mattojen alle tai teippaa ne lattiaan tai seinään. Rautakaupoista on myös saatavissa paksua johdonsuojusta, joka estää pentua puremasta johtoja.  
 • Älä koskaan lääkitse pentua ilman eläinlääkärin neuvoja. Pidä kaikki lääkkeet pennun ulottumattomissa.  
 • Jos olet samassa huoneessa pennun kanssa, tarkista aina, missä pentu on, ennen kuin suljet jääkaapin oven tai uunin, pyykkikoneen tai kuivausrummun luukun tai ennen kuin istut alas.
 • Tee aina "pentutarkistus", ennen kuin rojahdat sohvalle ja varmista aina ennen kotoa lähtöä, että pentu jää turvalliseen paikkaan.
 • Pentua ei suositella jätettäväksi yksin ulos, ennen kuin se on täysin sopeutunut sinuun ja uuteen kotiinsa. Jos pentu saa kulkea ulkona, tööttää auton torvea ja koputa konepeltiin ennen moottorin käynnistämistä, jotta voit olla varma, ettei pentu ole ryöminyt alakautta moottoriin lämmittelemään. Taajama- ja kaupunkialueilla muista ottaa huomioon kissojen vapaanaoloa koskevat säännöt. 
 • Älä lämmitä kissan petiä sähkölämmitteisellä huovalla, sillä pentu saattaa järsiä johtoja.
 • Älä sido kissan kaulaan rusettia, sillä se voi takertua johonkin pennun leikkiessä.
 • Käytä ainoastaan turvallisia leluja ja vältä naruja, sillä ne saattavat olla nieltyinä hengenvaarallisia.

*​Esimerkiksi fiikukset ja viikunat (Ficaceae), liljat, tulppaanit, hyasintit, kielot ja rönsyliljat (Liliacea), vehkakasvit (Araceae), tyräkkikasvit (Euphorbiaceae), oleanterikasvit (Apocynaceae), traakkipuut (Agavaceae) ja niin edelleen ovat kissoille vaarallisia. Tarkista eläinlääkäriltä, mitkä kasvit ovat kissoille myrkyllisiä. Tietoa on myös englanniksi sivustolla http://www.icatcare.org/advice-centre/cat-care/cats-and-poisonous-plants

Perustiedot ravinnosta

Purina Friskies® on jo yli 50 vuoden ajan auttanut kissoja voimaan mahdollisimman hyvin monipuolisella ja tasapainoisella ravinnolla, josta on saatavissa laaja maukkaiden reseptien valikoima. Olemme siis asiantuntijoita siinä, miten pennun saa hyvin ravittua.

Kolme- tai neliviikkoinen pentu voi jo siirtyä kiinteään erityisruokaan, kuten Friskies® Junioriin. Älä koskaan syötä pennuille aikuisten kissojen ruokaa, sillä niissä ei ole tarpeeksi ravintoaineita pennun terveeseen ja tasapainoiseen kasvuun.

Helpota siirtymistä emon maidosta kiinteään ruokaan lisäämällä vieroituksen aikana Friskies® Junior -kuivaruokaan lämmintä vettä suhteessa kolme osaa ruokaa ja yksi osa vettä. Muista, että kun pentu kasvaa ja alkaa näyttää aikuiselta, se on silti kehittymisvaiheessa. Sen vuoksi on tärkeää jatkaa Junior-ravinnon antamista, kunnes pentu on 12 kuukautta vanha.

Vesi

Pennun terveyden kannalta on tärkeää pitää joka päivä puhtaassa kulhossa runsaasti raikasta vettä. Kuumina kesäkuukausina pentu saattaa syödä vähemmän mutta juoda enemmän. Pidä siis kulho aina täynnä raikasta, puhdasta vettä.

Kannusta pentua juomaan kulhosta ennemmin kuin keittiön lavuaarista, WC-altaasta tai kylpyammeesta. Tällaisissa vesialtaissa saattaa olla jäämiä desinfiointi- tai pesuaineista, putoamisen vaarasta puhumattakaan!

Ensimmäistä kertaa ulkona

Jos olet päättänyt, että pentu saa käydä myös ulkona, tutustuta se ulkomaailmaan vähitellen. Ulkona kaikki on uutta ja ihmeellistä, mutta se voi olla myös pelottavaa, joten pysyttele pennun lähettyvillä antamassa turvaa. Eläinlääkärisi osaa sanoa, milloin pennun voi turvallisesti päästää ulos, mutta tyypillisesti se on sallittua viikon kuluttua viimeisestä rokotuksesta noin kolmen kuukauden iässä.

Alla on joitakin käteviä vinkkejä:

 • Pidä rokotukset ajan tasalla ja tiedustele eläinlääkäriltä uusista kissojen sairauksia vastaan suojaavista rokotteista.
 • Huolehdi, että pennulla on tunnuslaatta, josta käy ilmi osoitteesi ja eläinlääkärin puhelinnumero. Kaulapantaan kannattaa laittaa heijastinnauhaa, jotta autoilijat näkevät kissan pimeällä.
 • Jos sinulla on piha ja asuinalue on rauhallinen, kannattaa harkita lukittavaa kissanluukkua, jotta pentu pääsisi jaloittelemaan itsenäisesti päiväsaikaan, mutta pysyisi sisällä turvassa yöaikaan.
 • Pihalle voi myös rakentaa turvallisen alueen kissalle. Suuren kissanhäkin voi liittää kissanluukkuun. Jos rakennat häkin, siinä tulisi olla lämmin, sääoloilta suojaava osio, ja se tulee sijoittaa puoliksi paisteeseen ja puoliksi varjoon. Häkkiin voi lisätä puunrungon, kiipeilytelineen, köysiä, tähystystasoja, kissanminttuistutuksen, hiekkalaatikon ja vesikulhon, jotta pennulla olisi kaikki tarvittava, jos se haluaa pysytellä ulkosalla.
 • Vaikka kissat ovat älykkäitä, ne eivät usein tunnista vaaratilanteita, kuten lähestyviä autoja. Jos asut kerrostaloasunnossa tai lähellä vilkasliikenteistä tietä, harkitse pennun pitämistä sisäkissana tai valjaiden käyttämistä ulkona käydessä. Muista tarkistaa ajokaista aina ennen kuin peruutat autolla.
 • Käytä aina kantokoppaa kuljettaessasi kissaa autolla tai ulkona.
 • Varoita naapureita uuden pennun tulosta, jotta pentu välttyisi mahdollisilta tuhoeläinten myrkytykseen käytettäviltä aineilta.

 

Koulutus

1. Kouluta kissaa ennen ruoka-aikaa, sillä ruokapalkkiot ovat täydellä mahalla vähemmän motivoivia. Älä kuitenkaan pidä kissaa nälässä kouluttamista varten, sillä nälkäinen kissa ärtyy helposti.
2. Hiljennä kissan keskittymistä häiritsevät äänet, kuten televisio ja radio.
3. Pidä koulutustuokiot lyhyinä (noin 15 minuuttia), jotta kissa pysyy valppaana eikä väsy tai kyllästy.
4. Pidä koulutuksessa käytettävät käskyt, merkit ja palkkiot aina samoina. 
5. Yritä pysyttäytyä 10–15 minuutin päivittäisessä harjoittelurytmissä. Näin kissaan muodostuu vahvempi side, jolloin tuloksetkin ovat todennäköisemmin parempia.

Eläinlääkärillä

Terve ja iloinen kissa kotona tekee jokaisesta päivästä onnellisemman. On siis tärkeää, että eläinlääkärisi tutustuu kissaasi jo pentuna ja huolehtii alkutarkastuksesta ja rokotuksista. Anna eläinlääkärille mahdollisimman tarkat tiedot, etenkin syntymäaika ja mahdolliset aiemmat rokotukset. Ota huomioon, että pennun ensivierailu eläinlääkärillä saattaa muodostaa elinikäiset toimintatavat, joten yritä minimoida pennun stressi, jotta ikävät muistot eivät leimaisi tulevia käyntejä.

Vastasyntyneet pennut saavat vasta-aineita emon maidosta. Ensimmäiset rokotukset annetaan yleensä noin kuuden viikon iässä, ja ne saatetaan joutua myöhemmin vielä vahvistamaan. Kannattaa kuitenkin erikseen varmistaa eläinlääkäriltä, milloin pennun rokotussuoja kannattaa aloittaa.

Muista, että sinun ja perheesi jälkeen seuraavaksi tärkein henkilö pennun elämässä on eläinlääkäri. Jos olet huolissasi jostakin, pelaa varman päälle ja ota yhteyttä eläinlääkäriin.

 • Galleria

  TV-mainokset, videot, taustakuvat... Kaikki ne löytyvät galleriasta!

  Katsele ja jaa

 • Hoito ja neuvoja

  Vinkkejä, jotka auttavat pitämään kissasi terveenä, jotta voitte nauttia onnellisista vuosista yhdessä

  Lisätietoja

 • Kissasi silmin

  Tiedätkö, miten kissasi näkee maailman? Vastaa vuorovaikutteiseen tietovisaamme, niin saat sen selville!

  Vastaa tietovisaan