5 VINKKIÄ KISSASI SUOLISTOSTA HUOLEHTIMISEEN

Listasimme viisi helppoa ja tehokasta vinkkiä, jotka auttavat pitämään kissasi suoliston terveenä.

Kissavinkit – leiki kissasi kanssa

1. Valitse oikea ruoka

Oikeanlainen, tasapainoinen ruokavalio sopii kissan yksilölliselle aineenvaihdunnalle ja edistää sen terveyttä.

On tärkeää, että kissasi ruokavalio sopii juuri sen elämänvaiheeseen ja tarpeisiin. Kun valitset erityisesti kissan tarpeisiin suunnitellun ruoan, kissasi nauttima ravinto auttaa myös edistämään sen luonnollista vastustuskykyä. Kuumakäsitellyt maitohappobakteerit tukevat todistetusti luonnollista vasta-aineiden tuotantoa kissan sisäelimissä. Omega-6-rasvahapot ja muut valikoidut ravinteet auttavat tukemaan ihon terveyttä ja turkin kiiltoa.

Oikean ruoan valinta on tärkeää, sillä sopimaton ruokavalio saattaa johtaa kissan terveydentilan heikkenemiseen. Vältä kaikkia mahdollisesti myrkyllisiä ruoka-aineita (valkosipuli, suklaa, avokado), mahdollisesti ilmaa aiheuttavia ruoka-aineita (esim. kaali, pavut) sekä mahdollisesti painonnousua aiheuttavia ruoka-aineita (herkuttelu ihmisten ruoalla).

2. Pidä turkki kunnossa

Kissat rakastavat huolenpitoa, ja kehräävän kissan turkin harjaaminen on varmasti mukavaa omistajastakin. Säännöllisellä turkin harjauksella pidät myös huolta, ettei kissa niele suuria määriä karvoja peseytyessään ja saa karvapallojen vuoksi vatsavaivoja tai ummetusta. Muista harjata aina myötäkarvaan!

3. Muista leikkihetket

Liikunnalla on paljon hyötyjä: se parantaa suoliston ja vatsan toimintaa, auttaa kissan painonhallinnassa sekä pitää stressin kurissa.

Leiki kissasi kanssa päivittäin vähintään 20 minuutin ajan, kahdelle tai useammalle leikkihetkelle jaettuna. Päivittäinen aktiivisuus nostaa kissasi energiatasoa ja vahvistaa sinun ja kissasi välistä suhdetta.

4. Älä kiirehdi

Kissat ovat erittäin herkkiä ruokavalion muutoksille. Jos haluat vaihtaa kissasi ruokaa, kannattaa edetä vaiheittain. Varaa muutokselle aikaa vähintään kaksi viikkoa ja korvaa vanhasta ruoasta päivä päivältä suurempi osa uudella ruoalla. Hidas muutos antaa kissasi suolistolle mahdollisuuden sopeutua uuteen ruokavalioon.

(Täältä löydät helpon oppaan, jonka avulla voit muuttaa kissasi ruokavaliota vaiheittain)

5. Pidä vettä saatavilla

Varsinkin kuivaruokaa syövät kissat juovat usein liian vähän vettä. Tämä saattaa johtua siitä, että nykyisten kotikissojen esi-isät asuivat kuivilla aavikoilla. Liian vähäinen vedenjuonti saattaa kuitenkin aiheuttaa terveysongelmia.

Hyvä tapa saada kissa juomaan säännöllisemmin on asettaa vesiastioita eri puolille kotia – ei kuitenkaan kissan hiekkalaatikon läheisyyteen. Veden tulee olla tuoretta ja raikasta, ja se on hyvä vaihtaa vähintään kahdesti päivässä. Jotkut kissat juovat mieluiten juoksevaa vettä ja pyrkivät juomaan suoraan hanasta. Tällöin voi harkita juomalähteen hankkimista lemmikille.

Älä unohda…

Kissat yrittävät usein piilottaa huonovointisuutensa, joten muista tarkkailla kissasi ulosteita, turkkia ja käytöstä säännöllisesti. Huomioi pienetkin muutokset kissasi päivittäisissä rutiineissa ja ota heti yhteyttä eläinlääkäriin, jos et ole varma kissasi hyvinvoinnista.

Lue myös, miksi suolisto on kissasi terveyden kulmakivi