SUOLISTO ON KISSASI TERVEYDEN KULMAKIVI

Viimeaikainen tutkimus on osoittanut, että suoliston ja vatsan hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi kokonaisterveyteen. Suolisto ja vatsa ovat nimittäin ensimmäinen sisäinen suojajärjestelmä ravinnon sisältämiä patogeenejä eli viruksia ja bakteereita vastaan.

Suolisto on kissasi terveyden peili

Vatsa on yksi kissan luonnollisen vastustuskyvyn tärkeimmistä osista. Sen suoliston immuunisolut tuottavat vasta-aineita, jotka havaitsevat ulkoiset hyökkäykset. Vasta-aineet sitovat ja neutralisoivat patogeenejä, jotka poistuvat elimistöstä luonnollisesti aiheuttamatta uhkaa terveydelle.

Suoliston terveellä ja tasapainoisella mikroflooralla on tärkeä rooli taistelussa ulkoisia patogeenisiä bakteereita ja niiden aiheuttamia tauteja vastaan. Niin kutsutut haitalliset bakteerit taistelevat vatsassa terveellisiä eli hyödyllisiä bakteereja vastaan. Jos mikrofloora on tasapainossa ja terve, haitalliset bakteerit eivät pääse leviämään ja aiheuttamaan terveysongelmia.

Miten kissan suoliston terveyttä voi vahvistaa?

Tasapainoinen, kissan ravitsemustarpeita vastaava ja runsaasti ravinteita sisältävä ruokavalio on tärkein keino huolehtia kissan suoliston terveydestä. Lisäksi kuumakäsiteltyjen maitohappobakteerien on tieteellisesti todistettu vahvistavan kissan luonnollista vastustuskykyä, sillä ne lisäävät vasta-aineiden tuotantoa suolistossa ja tukevat suoliston tervettä mikroflooraa.

Suoliston terveys on tärkeää myös siksi, että kaikki kissan ravinnon sisältämät tärkeät ravinteet imeytyvät suolistossa. Kun ravintoaineet imeytyvät hyvin kissa voi paremmin, ja sisäiset hyödyt näkyvät myös ulkoisesti.

Kissan kauniin turkin alla on iho, kissan elimistön fyysinen suojamuuri ulkoisia taudinaiheuttajia vastaan. Iho auttaa myös esimerkiksi ehkäisemään nestehukkaa. Omega-6-rasvahapot auttavat huolehtimaan ihon ja turkin hyvinvoinnista. Kissan on saatava omega-6-rasvahappoja ravinnostaan, sillä sen elimistö ei kykene tuottamaan niitä itse. Kun kissan ruokavaliossa on oikea määrä rasvahappoja, ne imeytyvät suolistossa, siirtyvät verenkiertoon ja sitä kautta kissan elimistön soluihin. Välttämättömät omega-6-rasvahapot auttavat ihoa ylläpitämään vahvaa suojaa ulkoisilta ympäristövaikutuksilta.

Onko kissasi suolisto terve?

Ruoansulatushäiriöistä kärsivällä kissalla voi olla monia erilaisia oireita, kuten ripulia, ummetusta, heikentynyttä ruokahalua, apatiaa ja väsymystä. Kaikille näille oireille voi kuitenkin olla muitakin syitä, kuten stressi, virukset, loiset, ruokavaliomuutokset tai karvapallot. Jos epäilet, että kissallasi on terveysongelmia, ota viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri auttaa määrittämään oireiden syyn ja hoitamaan sitä asianmukaisesti.

Kissan ruoansulatuksen terveyttä voi tarkkailla pitämällä säännöllisesti silmällä kissan ulosteita. Terve kissa ulostaa säännöllisesti kerran tai kahdesti päivässä, ja ulosteet ovat siistin muotoisia ja kiinteitä.

Jos uloste on pehmeää tai kovaa ja kuivaa tai väriltään harmaata, kissasi voi olla sairas tai sen ruokavalio sille sopimatonta. Jos olet epävarma, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue myös viisi vinkkiämme kissan suolistosta huolehtimiseen