ARTIKKELIT

 
bg

Artikkelit

KISSAN RAVITSEMUKSESTA

Me Purinalla tiedämme, kuinka paljon kissasi sinulle merkitsee – olemmehan itsekin kissanomistajia! Tiedämme myös, että rakkaasta lemmikistä huolehtiminen on vastuullinen tehtävä, jonka täyttämiseksi ajanatasainen tieto ja hyvät neuvot ovat tarpeen.

Purina on sitoutunut tarjoamaan kissanomistajille luotettavaa ja hyödyllistä tietoa kissojen terveydestä ja ravitsemuksesta. Kutsumuksemme on kehittää tuotteita, jotka auttavat sinua huolehtimaan kissasi hyvinvoinnista joka päivä.  Eläinlääkärimme ja ravitsemusasiantuntijamme työskentelevät jatkuvasti ymmärtääkseen yhä paremmin kaikenikäisten kissojen ravitsemuksellisia tarpeita. Haluamme myös jakaa työmme tuloksena syntyvän tiedon kissanomistajien kanssa.  

Kokemuksemme ja tutkimuksemme ovat osoittaneet, että oikeanlaisella ravinnolla on mahdollista saada aikaan näkyvä muutos kissan hyvinvoinnissa. Tarjoa kissallesi Purina ONEa kolmen viikon ajan ja huomaa muutokset viikko viikolta.

Purina ONE, näkyvää terveyttä tälle ja huomiselle päivälle.

Kissan elämänvaiheet ja ravinnontarve

Kissan elämänvaiheet ja ravinnontarve

Kissan eri elämänvaiheisiin liittyy useita fyysisiä muutoksia, joiden vuoksi kissojen ravitsemukselliset tarpeet muuttuvat eri ikävaiheiden myötä.

Kissanpennut tarvitsevat runsaasti ravintoaineita, koska ne kasvavat nopeasti ja kuluttavat paljon energiaa. Kissanpentu saavuttaa täyden kokonsa noin kuuden kuukauden iässä, mutta sen elimistö jatkaa kehittymistä aina yhden vuoden ikään asti.

Kissan aikuisikä on yhdestä vuodesta noin kahdeksan vuoden ikään asti. Aikuiset kissat tarvitsevat tasapainotettua täysravintoa, joka pitää ne terveinä ja hyvinvoivina. Ruoan on kuitenkin hyvä sisältää vähemmän energiaa kuin kissanpentujen ravinnon.

Kun kissa ikääntyy, sen aineenvaihdunta hidastuu, ja se tarvitsee vähemmän energiaa kuin esimerkiksi kasvava, kantava tai imettävä kissa. Vanhemmat kissat myös liikkuvat vähemmän, ja sen vuoksi niille suositellaan vähemmän energiaa sisältävää ravintoa.

Kissanpentu

Kissanpentu

Vastasyntynyt kissa kasvaa nopeasti, ja sen on kehitettävä vahvat lihakset, hampaat, luusto ja turkki varsin lyhyessä ajassa. Kissanpentu kasvaa aikuiseen kokoonsa kuudessa kuukaudessa, ja tänä aikana sen paino moninkertaistuu. Siksi se tarvitsee laadukasta ravintoa, joka sisältää paljon ravintoaineita.

Emon maito on vastasyntyneelle pennulle parasta ravintoa ensimmäisinä elinviikkoina. Vaikka vieroitus maidosta tapahtuu vasta noin kuuden viikon iässä, pentu alkaa kiinnostua kiinteästä ruoasta jo 3–4 viikon ikäisenä. Silloin on tärkeää tarjota pennulle korkealuokkaista, paljon proteiinia sisältävää kissanruokaa. Purina ONE Junior sisältää aikuisen kissan ruokaan verrattuna enemmän energiaa ja ravintoaineita, joita pentu tarvitsee pitääkseen yllä reippaan kasvuvauhtinsa. Ensimmäisinä viikkoina ruoka tarjotaan pieninä annoksina, Purina ONE Junior -pakkauksen ohjeiden mukaan kostutettuna.

Maidosta vieroituksen jälkeen, 6–8 viikon ikäisenä, kissanpentu syö yleensä jo halukkaasti kuivaa tai kostutettua ruokaa. Kissanpentu muuttuu 6–12 viikon ikäisenä myös erittäin sosiaaliseksi ja energiseksi: se kieriskelee, kiipeilee, temmeltää, hyppii ja väijyy ja alkaa kiinnostua myös ihmisten seurasta. Hyvä keino varmistaa, että kissanpentusi saa tarvitsemansa terveellisen ja ravinteikkaan ruoan, on pitää kupillinen kuivaa tai kostutettua Purina ONE Junior -ruokaa koko ajan saatavilla.

Kissanpennut tarvitsevat enemmän proteiinia kuin esimerkiksi koiranpennut. Ne tarvitsevat myös erityisen paljon tauriini-nimistä aminohappoyhdistelmää. Tauriinin puute voi johtaa muun muassa näkökyvyn heikentymiseen, joten on tärkeää ruokkia kissanpentuja juuri niille tarkoitetulla ruoalla. Älä milloinkaan korvaa kissanruokaa koiranruoalla. Kissanpentujen ruoansulatuselimistö on herkkä ruokavalion muutoksille, ja erilaisten ruokien tarjoaminen voi sekoittaa mahan ja aiheuttaa ripulia. Myös ravinnon oikea koostumus on tärkeää. Kun ruokkiminen on aloitettu laadukkaalla penturuoalla, sen tarjoamista on hyvä jatkaa ilman suurempia muutoksia.

12–14 viikon ikäisellä pennulla riittää uteliaisuutta, kun se tutkii uutta kotiaan. Muutaman kuukauden iässä pennun maitohampaat vaihtuvat pysyviksi rautahampaiksi ja siniset silmät muuttavat väriään. Kissanpentu kasvaa myös kooltaan, mutta se on edelleen pentu. Älä siis huolestu, jos se käy nuuhkimassa ruokaansa, syö muutaman palasen ja kirmaa sitten takaisin leikkimään – kissanpennut ovat satunnaisia ruokailijoita, jotka syövät pieniä annoksia useita kertoja päivässä. Terve kissanpentu palaa ruokakupilleen monta kertaa päivän aikana.

Kissanpentu alkaa näyttää aikuiselta kissalta noin puolen vuoden iässä, mutta sen elimistön kehitys jatkuu aina yhden vuoden ikään asti. Ensimmäisen vuoden aikana kissanpennun luusto vahvistuu ja pentu pyöristyy aikuisen kissan mittoihin. Purina ONE Junior -ruoassa onkin hyvä pysytellä vuoden ikään asti, sillä kissanpentusi tarvitsee edelleen paljon ravintoaineita ja energiaa.

Aikuinen kissa

Aikuinen kissa

Onneksi olkoon! Kissanpennustasi on kasvanut hellällä huolenpidolla ja oikealla penturavinnolla vahva ja terve aikuinen kissa. Se ei enää tarvitse kasvuvaiheen edellyttämää ylimääräistä energiaa, joten on aika vaihtaa korkealuokkaiseen, aikuiselle kissalle suunnattuun ravintoon. Tee muutos ruokavaliossa asteittain, ja sekoita Purina ONE Junior -ruoan sekaan Purina ONE Adult -ruokaa lisäten vähitellen uuden ruoan määrää annoksessa. Voit siirtyä kokonaan uuteen ruokaan 7–10 päivän kuluessa.

Terveen aikuisen kissan ravinnontarvetta kutsutaan ylläpitotarpeeksi. Ellei kissasi ole kantava tai imettävä, korkealuokkainen ja tasapainotettu Purina ONE Adult -täysravinto on sille sopivinta ruokaa, joka auttaa ylläpitämään kissasi terveyttä. Ihannepainoisen kissan mittasuhteet ovat oikeat: havaittavissa oleva vyötärö on heti kylkiluiden takana, ja kylkiluut tuntuvat, kun kuljetat sormiasi pitkin kissan kylkiä, mutta eivät näy.

Koska kissat ovat satunnaisia ruokailijoita, niillä pitäisi olla mahdollisuus ruokailemiseen silloin, kun ne itse haluavat. Myös puhdasta, raikasta vettä on oltava aina saatavilla. Se on välttämätöntä kissan ruumiintoiminnoille, kuten ravintoaineiden kuljetukselle ja imeytymiselle, verenkierrolle, kudosten rakentumiselle ja ruumiinlämmön säätelemiselle.

Kissat tarvitsevat ravinnostaan paljon proteiinia sekä tasapainoisessa suhteessa ravintoaineita. Ruoan optimaalinen proteiinipitoisuus auttaa kissaasi ylläpitämään lihaskuntoa ja liikkuvuutta. Kuten kissanpennut, myös aikuiset kissat tarvitsevat tauriinia, jonka puute voi muun muassa heikentää kissan näkökykyä. Koirat eivät tarvitse tauriinia, joten älä milloinkaan korvaa kissanruokaa koiranruoalla.

Laadukkaat valmistusaineet ja ruoan sulavuus vaikuttavat siihen, mitä kissasi elimistöön imeytyy ja kuinka suuri osa ravinnosta kulkeutuu hyödyttömänä ruoansulatuskanavan läpi ulosteisiin. Siksi kissan ravinnoksi on hyvä valita paljon ravintoaineita sisältävä, erittäin hyvin sulava tuote, kuten Purina ONE Adult.

Kantava tai imettävä kissa

Kantava tai imettävä kissa

Kantavan ja imettävän kissan ravinnolla on suuri merkitys, sillä kissanpennut kehittyvät melko lyhyessä ajassa. Kantaville ja imettäville kissoille suositellaankin kissanpentujen tavoin Purina ONE Junior -ruokaa, jonka sisältämä energia ja ravintoaineet tukevat kissan terveyttä fyysisesti kuormittavan kanto- ja imetysajan. On hyvä pitää mielessä, että ruoan kulutus vaihtelee kantoajan mukaan, joten ruoki kissaasi niin, että se pysyy ihannepainoisena.

Maidontuotanto on toinen ravitsemuksellisesti vaativa aika naaraskissan elämässä. Kissan energiantarve kaksinkertaistuu tai jopa nelinkertaistuu maidontuotannon aikana. Imettävälle kissalle on aina oltava tarjolla myös raikasta vettä, sillä vesi on välttämätöntä maidontuotannolle.

Kastrointi

Kastrointi

Kastroinnin hyödyt

Uroskissan kastroimiselle eli uroskissan kivesten poistamiselle on muitakin syitä kuin ei-toivottujen kissanpentujen välttäminen. Nämä syyt liittyvät kollikissan terveyteen ja käyttäytymiseen, ja useimpien taustalla vaikuttaa kivesten tuottama mieshormoni eli testosteroni. Tämän vuoksi kastroinnin muotona käytetäänkin useimmiten kivesten poistoa eikä esimerkiksi siemenjohdinten katkaisua, joka poistaa hedelmöittämiskyvyn mutta ei vaikuta testosteronin tuotantoon.

Kastroinnin hyödyt kissan käyttäytymiselle

Vähentynyt aggressiivisuus.

Androgeeniset hormonit, joista testosteroni on tärkein, vaikuttavat monien käyttäytymismallien kehittymiseen, esimerkiksi kollikissojen aggressiivisuuteen. Leikatut kissat ovat yleensä huomattavasti vähemmän aggressiivisia muita kissoja kohtaan kuin kastroimattomat. Aggressiivisuuden väheneminen on yksi selkeimmistä kastroinnin hyödyistä.

Vähentynyt merkkaaminen.

Kastroimattomien kollien normaaliin seksuaalikäyttäytymiseen kuuluu paikkojen ja alueiden merkkaaminen virtsalla. Myös jotkut naaraskissat sekä leikatut kollikissat merkkailevat, mutta merkkailu on yleisintä leikkaamattomilla kollikissoilla.

Vähentynyt karkailu.

Uroskissat aistivat naaraskissojen tuottamat feromonit, jotka viestivät naaraiden kiima-ajasta. Kollikissa voi aistia feromonit pitkienkin matkojen päästä, mikä voi saada kissan karkaamaan naaraan luo. Nuorina leikatut uroskissat eivät opi kiinnostumaan feromoneista, joten ne pysyvät helpommin pihapiirissä. Ne eivät myöskään stressaannu ympäristön kiima-aikaisista naaraista kuten kastroimattomat kollikissat.

Kastroinnin hyödyt kissan terveydelle

Vähemmän vammoja.

Kastroimattomat kissat tappelevat puolustaakseen reviiriään, ja tappeluiden seuraukset voivat olla vakavia. Esimerkiksi puremien seurauksena voi kehittyä erilaisia paiseita. Leikkaamattomilta kollikissoilta puuttuu usein pieniä palasia hännästä tai korvista, ja niillä saattaa olla pysyviä arpia muistoina tappeluista. Sisätiloissa viihtyvät, kastroidut kissat elävät usein terveemmän ja pidemmän elämän.

Parantunut perimä.

Kasvattajat valitsevat jalostukseen terveimmät, hyväluonteisimmat ja kauneimmat yksilöt. Kastroitu kissa ei lisää kissapopulaatioissa ei-toivottuja piirteitä, kuten mahdollisia perinnöllisiä sairauksia tai aggressiivisia luonteenpiirteitä.

Sterilointi

Sterilointi

Steriloinnin hyödyt

Joka vuosi syntyy liian monta kissan- ja koiranpentua, joille ei löydy vastuuntuntoista omistajaa. On hyvä harkita huolellisesti, ennen kuin omalla lemmikillä teettää pentuja, ja varmistua, että niille kaikille löytyy hyvät ja huolehtivat kodit. Paras tapa huolehtia, ettei naaraskissa pääse lisääntymään vahingossa, on steriloida se. Uroskissalle tehtävä operaatio on kastrointi. Steriloinnilla on myös monia positiivisia vaikutuksia naaraskissan terveyteen.

Pentujen saamiseen liittyy monia terveydellisiä riskejä. Synnytys voi olla vaikea, ja naaraskissa voi saada kohtutulehduksen tai maitorauhasinfektion. Kissanpennut voivat kuolla, tai niille voi olla vaikea löytää omistajia siitäkin huolimatta, että ne annettaisiin ilmaiseksi. Osaavat kasvattajat ovat kokeneita, taitavia ja valmistautuneita, ja he ovat suunnitelleet kissan tiineyden. Siksi pentujen teettäminen on hyvä jättää kasvattajille.

Sterilisaatio

Steriloinnissa poistetaan naaraskissan munasarjat, munajohtimet sekä kohdun sarvet ja runko. Sterilisaatio ehkäisee paitsi tiineyden myös kiimakierrot, joita naaraskissalla voi olla jopa kahden viikon välein. Munasarjojen poistaminen ehkäisee myös tiettyjen hormonien kuten estrogeenin ja progesteronin tuotannon. Nämä hormonit stimuloivat ja ylläpitävät kiimakiertoa, ja niillä on olennainen merkitys tiineyden aikana. Ne vaikuttavat naaraskissan koko kehoon, ja osa vaikutuksista voi olla myös haitallisia.

Steriloimatta jättämisen haitat

Levottomuus.

Kissat ovuloivat spontaanisti, eli ne vapauttavat munasoluja munasarjoistaan vain jos ne parittelevat. Naaraskissan kiima kestää 3–16 vuorokautta, ja jos se ei sinä aikana parittele, uusi kiimakierto tulee 14–21 vuorokauden kuluttua. Koska fysiologia ja käyttäytymismallit painostavat kissaa parittelemaan, naaraskissat, jotka eivät pääse tekemisiin kollikissojen kanssa, muuttuvat ahdistuneiksi, levottomiksi ja turhautuneiksi.

Terveyshaitat.

Nykyisten lemmikkiemme esi-isät lisääntyivät usein nuorina, ja eläinten elinkaari oli lyhyt, vain kolmesta neljään vuotta. Siksi lyhyt kiimakierto oli tärkeä, jotta jälkeläisiä syntyi mahdollisimman paljon sellaisina aikoina, kun ruokaa oli eniten tarjolla. Nykyiset lemmikit elävät huomattavasti esi-isiään pidempään, ja lisävuosina erityisesti estrogeenilla saattaa olla useita haitallisia vaikutuksia naaraskissan terveydelle.

Nisäkasvaimet.

Nisäkasvaimet ovat kolmanneksi yleisimpiä kasvaimia kissoilla, ja lisääntymiseen liittyvät hormonit ovat niiden pääasiallinen syy. Nuorena steriloiduilla kissoilla voi kehittyä kasvaimia maitorauhaskudokseen, mutta ne ovat yleensä hyvälaatuisia.

Kasvaimet ja infektiot lisääntymiselimistössä.

Sterilointi voi vähentää mahdollisten kasvaimien esiintymistä kohdussa ja munasarjoissa. Kohtu- ja munasarjakasvaimet eivät ole kissoilla yleisiä, mutta ne ovat mahdollisia.

Märkivä kohtutulehdus.

Steriloimattomille kissoille voi kehittyä vakava kohtutulehdus eli pyometra. Tulehduksessa kohtuun pääsee bakteereja, ja se täyttyy märkäisestä eritteestä. Normaalisti 15 cm:n pituinen kohtu laajenee noin 25 cm:n pituiseksi ja muuttuu paksuudeltaan peukalon kokoiseksi. Huomaamatta ja hoitamatta jäänyt kohtutulehdus on lähes aina hengenvaarallinen. Joissakin tapauksissa, kun tulehdus huomataan ajoissa, hormoni- ja antibioottihoito parantavat kissan, mutta hoito on vaativaa ja kallista. Bakteerit voivat myös siirtyä kohdusta munuaisiin ja sydämeen, jolloin tauti voi olla tappava, vaikka märkivä kohtu saataisiinkin poistettua.

Ongelmat käyttäytymisessä ja hygieniassa.

Kiiman aikana voi ilmetä monia ongelmia. Naaraskissat etsivät kollikissoja ja mouruavat niiden perään. Sulhasehdokkaita voi ilmestyä pihapiiriin pitkienkin matkojen takaa. Steriloimattomat kissat saattavat myös merkkailla paikkoja virtsallaan kiiman aikana.

Ylipaino ja sen ehkäiseminen

Ylipaino ja sen ehkäiseminen

Kissan ylipainon ennaltaehkäisy on helpompaa kuin kertymään päässeiden kilojen karistaminen. Ylipainon kertymistä voi ehkäistä ruokkimalla kissaa sen aktiivisuuden ja iän mukaisesti. Nuoremmat kissat tarvitsevat yleensä enemmän energiaa ruoastaan kuin ikääntyneet kissat, joiden aineenvaihdunta on hidastunut. Alla on listattu joitakin neuvoja kissan optimaalisen painon ylläpitämiseen.

Liikunta.

Liikunnasta on kissalle paljon hyötyä. Kalorien polttamisen lisäksi liikunta vahvistaa verenkiertoa ja hengityselimistöä, auttaa kuljettamaan happea kudoksiin, pitää lihakset ja nivelet hyvässä kunnossa, tukee ruoansulatusta sekä pitää kissan aktiivisena fyysisesti ja psyykkisesti. Leikitä kissaasi esimerkiksi kepin ja narun päässä roikkuvalla, hiiren tai muun ”saaliin” muotoisella lelulla. Videot visertävistä linnuista tai rapistelevista hiiristä voivat saada kissan innostumaan jahtaamaan televisiokuvaa tassuillaan.

Sopiva määrä oikeanlaista ravintoa.

Kissan ravinnontarve riippuu sen elämänvaiheesta. Nuoret sekä kantavat tai imettävät kissat tarvitsevat paljon energiaa, proteiineja ja kivennäisaineita. Viileässä ulkoilmassa elävien kissojen ravinnontarve on suurempi kuin sisäkissojen, ja pääasiassa makoillen päivänsä viettävät kissat pärjäävät huomattavasti vähemmällä ravinnolla kuin aktiivisemmat kissat. Ikääntyneet kissat, vaikka olisivatkin aktiivisia, tarvitsevat vähemmän ruokaa kuin nuoret kissat. Jotkut kissat osaavat säännöstellä energiansaantiaan varsin hyvin, kun taas toiset söisivät helposti liikaa. Painonhallintaa ajatellen on parempi tarjota kissalle muutama ateria päivässä sen sijaan, että kuppi on aina täynnä ruokaa. Kun tarjoat ruoat aterioina, voit helpommin tarkkailla kissasi syömiä ruokamääriä eikä ruoka pilaannu kupissa.

Säännöllinen painon tarkkailu.

Kissan pientä painonnousua ei välttämättä huomaa heti. Kun punnitset kissasi säännöllisesti ja aina samaan vuorokaudenaikaan, huomaat hienoisetkin muutokset painossa ennen kuin varsinaista ongelmaa syntyy.

Normaali paino pennusta asti.

Kissat, jotka ovat pentuina ylipainoisia, ovat taipuvaisempia ylipainoon myös aikuisina. Kasvavan pennun on saatava riittävästi ruokaa, mutta ei liikaa. Kun kissa ikääntyy, myös paino-ongelmat yleensä lisääntyvät, mutta jo nuorellakin eläimellä ylipaino voi aiheuttaa muun muassa nivelongelmia.

Rajoitetusti herkkuja ja ruoantähteitä.

Kissan herkuissa ja ihmisten ruoantähteissä on enemmän energiaa kuin tavallisessa kissanruoassa, ja ne ovatkin usein pääsyyllisiä ylipainon kertymiseen. Kissoille tarkoitetut herkut ovat yleensä terveellisempiä palkintoja kuin ruoantähteet, mutta niissäkin on hyvä muistaa kohtuus. Monet kissat nauttivat huomiostasi enemmän kuin herkuista, ja paras palkinto voi olla herkun sijaan esimerkiksi yhteinen leikkihetki.

Sairauksien hoito.

Myös jotkin sairaudet voivat aiheuttaa painon nousua. Monet näistä sairauksista voidaan hoitaa. Jos kissasi ruokahalu tuntuu lisääntyneen selittämättömästä syystä, vie se eläinlääkärin tutkittavaksi.

Terve kissa

Terve kissa

Eläinlääkärit suosittelevat tarkkailemaan kissan yleiskuntoa päivittäin alla olevan listan avulla. Muista kuitenkin, että kissat ovat yksilöitä. Jos epäilet, että kissasi ei ole terve tai hyväkuntoinen, vie se viipymättä eläinlääkärin terveystarkastukseen.

Hyvä fyysinen kunto

Kissojen koko vaihtelee paljon eri rotujen ja yksilöiden välillä. Kissan kehon tarkkaileminen ja tunnusteleminen auttavat huomaamaan muutokset sen kunnossa ja esimerkiksi painossa.

Kissanomistajien on usein vaikea huomata itse lemmikkinsä ylipainoa. Kissanruokapakkauksesta löytyvät ruokintaohjeet ovat hyvä lähtökohta ruokinnassa, mutta kullekin kissalle sopiva päivittäinen ruokamäärä saadaan selville tarkkailemalla kissan kuntoa.

Yksinkertaisin tapa tarkistaa, onko kissa ihannepainoinen, on kokeilla sormilla sen kylkiluita. Niiden pitäisi tuntua, kun kuljetat sormiasi pitkin kissan kylkiä, mutta ne eivät saa näkyä. Vyötärön tulisi näkyä ylhäältä päin katsoessa heti kylkiluiden takana – kissa ei saa olla tasapaksu. Pienikin lihasmassan väheneminen heikentää kissan fyysistä kuntoa ja liikkeiden koordinaatiota ja johtaa immuunijärjestelmän heikentymiseen.

Jos sinulla on kysymyksiä tai epäilet kissan olevan liian laiha tai ylipainoinen, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa seuraavan terveystarkastuksen yhteydessä.

Ruoansulatus

Kun kissasi on terve ja hyväkuntoinen, ravinnon sulavuutta voidaan tarkastella ulosteiden määrän ja laadun perusteella. Kun ulosteet ovat pieniä ja kiinteitä, suurin osa ruoan ravintoaineista on imeytynyt kissan elimistöön.

Ruoan sulavuuteen vaikuttavat monet asiat, kuten ruoan resepti, ravintoaineiden tasapaino, valmistusaineiden laatu sekä prosessointi. Kun ruoassa käytetyt raaka-aineet ovat laadukkaita ja hyvin sulavia, ravintoaineita on oikeassa suhteessa ja valmistusmenetelmä on oikeanlainen, kissan elimistö pystyy käyttämään ravinnon tehokkaasti hyväksi.

Iho, turkki ja silmät

Kun hoidat kissan turkkia säännöllisesti, se pysyy kauniina ja kiiltävänä. Säännöllinen hoito ja tarkkailu auttaa havaitsemaan ajoissa myös mahdolliset ulkoloiset ja ihon ärtymisen. Normaali, terve iho vaihtelee väritykseltään hyvin vaalean punaisesta tummanruskean ja mustan sävyihin. Terve iho on pehmeä ja joustava, eikä se hilseile tai haise. Terveet silmät ovat puhtaat ja kirkkaat eikä niistä valu eritettä.

Immuunijärjestelmä

Terve kissa on yleensä valpas, utelias ja kiinnostunut ympäristöstään. Se syö hyvällä ruokahalulla ja pitää turkkinsa puhtaana nuolemalla. Vahvasta, hyvästä immuunijärjestelmästä kertovia ulkoisia merkkejä ovat aktiivisuus ja energisyys, valpas olemus, sileä ja kiiltävä turkki, puhtaat ja kirkkaat silmät, normaali iho, terveet ikenet, hyvät keuhkot ja huomaamaton hengitys, vahvat lihakset sekä hyvä vastustuskyky.

Hampaat

Terve suu ja terveet hampaat ovat tärkeitä, sillä ruoan tehokas pureskeleminen auttaa koko ruoansulatuskanavaa ravinnon pilkkoutumisessa ja imeytymisessä. Pureskeleminen hajottaa pelletit pienemmiksi osiksi, mikä mahdollistaa ruoan ravintoaineiden optimaalisen sulatuksen ja hyödyntämisen. Ruokkimalla kissaasi sopivalla ruoalla voit rajoittaa plakin ja hammaskiven muodostumista sen hampaisiin. Tutki kissasi suu säännöllisesti, jolloin huomaat heti, jos hammaskiveä alkaa muodostua. Jos havaitset hammaskiveä, kysy eläinlääkäriltäsi, olisiko se syytä poistaa.

Luut ja nivelet

Luiden ja nivelten toiminnalle on tärkeää, että kissan nauttima ruoka sisältää tasapainoisesti ravintoaineita oikeassa suhteessa. Kissan luumassa hajoaa ja rakentuu uudelleen koko ajan, joten kissat tarvitsevat erilaisia ”rakennusaineita” päivittäin: proteiineja, vettä ja kivennäisaineita, erityisesti kalsiumia ja fosforia. Kissasi nivelten ja luuston hyvästä kunnosta viestivät normaalit liikeradat ja nivelten hyvä joustavuus. Terve kissa on kiinnostunut leikeistä, ei varo liikkeitään eikä loikoile omituisissa asennoissa, eikä sillä ole ongelmia tavallisissa liikkeissä kuten portaiden kiipeämisessä tai hyppäämisessä.

Yleisiä kysymyksiä kissoista ja kissanruoasta

Yleisiä kysymyksiä kissoista ja kissanruoasta

Kuinka paljon vettä minun pitäisi antaa kissalleni päivässä?

Lemmikillä tulisi aina olla tarjolla raikasta juomavettä.

Onko hyväksi vaihdella lemmikin ruokinnassa eri ruokia tai makuvaihtoehtoja?

Lemmikille voi hyvin tarjota välillä uusia makuja, tai sen ruoan voi vaihtaa uuteen tuotteeseen. Muista kuitenkin totuttaa kissasi uuteen kuivaruokaan asteittain ja lisää 7–10 päivän ajan uutta ruokaa tutun ruoan joukkoon joka päivä hieman enemmän. Äkilliset muutokset lemmikin ruokavaliossa saattavat aiheuttaa vatsaongelmia. Jatkuva vaihtelu saattaa kuitenkin tehdä lemmikistä nirson.

Tarvitseeko lemmikkini lisäravinteita?

Kun normaali, terve kissa saa pääasiallisena ruokanaan tasapainoista täysravintoa, lisäravinteita tarvitaan harvoin. Kuitenkin jos ruokana on usein ruoantähteitä, liikunnan määrä on epätasaista tai lemmikin elämässä tapahtuu stressaavia muutoksia, jonkin ravintoaineen tarve voi lisääntyä. Lisäravinteista on hyvä kysyä eläinlääkärin mielipidettä.

Voinko antaa kissalleni koiranruokaa tai koiralleni kissanruokaa?

Kissoilla ja koirilla on erilaiset ravintoaineiden tarpeet, ja niille tulee antaa ruokaa, joka vastaa niiden tarpeita. Jos lemmikille ei tarjota 100 % tasapainotettua täysravintoa, voi ilmetä erilaisia terveysongelmia. Ruoki siis kissaa kissanruoalla ja koiraa koiranruoalla.

Mikä on paras tapa vaihtaa Purina ONE -ruokaan?

Kun vaihdat kissasi ruoan Purina ONE -ruokaan, aloita sekoittamalla uutta ruokaa tuttuun ruokaan lisäten vähitellen Purina ONEn määrää annoksessa. Ruoanvaihto kannattaa tehdä 7–10 päivän aikana, jotta lemmikkisi ruoansulatuskanavalla on aikaa tottua uuteen ruokaan. Pidä aina raikasta juomavettä lemmikkisi saatavilla.

Milloin kissani on täysi-ikäinen ja voin siirtyä ruokkimaan sitä aikuisten ruoalla?

Kissanpennun tulisi syödä penturuokaa kunnes se on täyttänyt vuoden. Tämän jälkeen voit tarjota sille aikuisen kissan ruokaa. Muista tehdä ruokintamuutos vähitellen.

Minkä ikäisinä kissanpennut alkavat syödä itsenäisesti?

Vieroitukseen kuuluu siirtyminen emon maidosta kiinteään ruokaan. Tämä tapahtuu noin 3–4 viikon iässä. Vieroittaminen on hyvä aloittaa antamalla pennuille märkäruokaa tai vedellä turvotettua kuivaruokaa. Vettä tulee olla mukana riittävästi, jotta pelletit pehmenevät kokonaan. Penturuokaa ei kannata vaihdella, sillä pennut saavat helposti vatsaongelmia. Useimmat pennut ovat tottuneet kiinteään ruokaan 6–8 viikon iässä, mutta ruoka on hyvä tarjota kostutettuna 3 kuukauden ikään asti. Sen jälkeen voit hiljalleen siirtyä syöttämään ruoan kuivana.

Kannattaako kissanpennuille antaa maitoa?

Maito on ruokaa, joten sillä ei voi korvata juomavettä. Maito ei myöskään tarjoa kissanpennuille tasapainoisesti ravintoaineita. Joillekin kissoille maitoa voi antaa herkkuna silloin tällöin, mutta harvat kissat sietävät maitoa suurina määrinä. Maito sisältää laktoosia, joka tarvitsee laktaasi-entsyymin pilkkoutuakseen suolistossa. Jos kissan elimistö ei tuota riittävästi laktaasia, suuret määrät maitoa voivat aiheuttaa ripulia.

Miksi jotkut kissat laittavat tassunsa vesikuppiin ennen juomista?

Kissat ovat tarkkoja juomavedestään, eivätkä juo, jos vesi on väljähtynyttä tai likaista. Kissat luottavat hajuaistiinsa ja tunnistavat pilaantuneen hajun herkästi. Kissoilla on vähemmän maun aistivia makusilmuja kuin esimerkiksi ihmisellä, joten ne valitsevat sopivan juotavan ja syötävän hajuaistin perusteella. Kissojen nenäonteloissa on reseptorisoluja, jotka analysoivat ilman hajuja muodostavia molekyylejä ja viestittävät kissoille, onko ruokaa turvallista syödä. Kissat luottavat paljon myös tuntoaistiinsa. Useimmiten kissat siis leikkivät vedellä selvittääkseen, onko sitä turvallista juoda.

Kissani on alkanut syömään hitaammin ja vähemmän, ja sen paino on laskenut. Olen vaihtanut kissani ruokaa löytääkseni tuotteen, joka sille maistuu. Mitä minun pitäisi tehdä?

Jos kissa ei suostu syömään ruokaansa, se saattaa olla sairas. Sillä voi iästä riippuen olla esimerkiksi jokin infektio, loisia, endokriininen tauti tai jokin muu aineenvaihdunnallinen ongelma. Jos kissan paino laskee eikä se suostu syömään, kissa on vietävä viipymättä eläinlääkäriin.

Mitä on tauriini? Miksi sitä on kissanruoassa?

Tauriini on beta-sulfoninen aminohappo. Aminohapot muodostavat proteiineja, ja niillä on paljon erilaisia tehtäviä elimistössä. Elimistö voi rakentaa joitakin aminohappoja itse, mutta tietyt välttämättömät aminohapot kissan on saatava valmiina ravinnostaan. Yksi näistä on tauriini, sillä sitä kissan elimistö ei pysty itse muodostamaan.

Kuinka monta kertaa vuodessa minun pitäisi viedä kissani eläinlääkäriin?

Nuorelle, terveelle 1–8-vuotiaalle kissalle riittää yksi eläinlääkärikäynti vuodessa. Kissat vanhenevat nopeammin kuin ihmiset, ja niitä pidetään seniori-ikäisinä yli 7–8-vuoden iässä. Seniori-ikäinen kissa kannattaa tutkituttaa useammin, 6–12 kuukauden välein sen yleiskunnosta riippuen. Tarjoa kissallesi juuri sen ikään ja elämäntyyliin sopivaa ruokaa, sillä oikea ravitsemus on merkittävässä asemassa hyvän terveyden saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Kissani kärsii ilmavaivoista. Voiko se johtua väärästä ruokinnasta? Miten voin estää ikäviä hajuja?

Ilmavaivat johtuvat usein runsaasti kaasuja muodostavien ruoka-aineiden kuten papujen, kaalien ja juuresten syömisestä. Myös suuret määrät maitoa ja hiilihydraatteja ruokavaliossa voivat johtaa ilmavaivoihin. Vältä äkillisiä ruokintamuutoksia äläkä ruoki kissaa ruoantähteillä. Jos ongelmat jatkuvat, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. On mahdollista, että ilmavaivoista kärsivä kissa tarvitsee hyvin sulavaa erikoisruokaa.

Miksi kissat nuolevat turkkiaan?

Kissat ovat hyvin siistejä eläimiä ja kuluttavat paljon aikaa turkkinsa puhdistamiseen. Nuoleminen saattaa periytyä myös kissojen aavikoilla eläneiltä villeiltä esi-isiltä, jotka nuolivat turkkiaan viilentyäkseen. Turkin nuoleminen auttaa myös poistamaan mahdollisia kutittavia loiseläimiä ja irrottamaan karvaa.

Mikä on paras keino rangaista kissaa, jos se käyttäytyy väärin?

Kissaa ei saa milloinkaan lyödä tai kurittaa muuten ruumiillisesti. Ruumiillinen kuritus saattaa tehdä kissasta pelokkaan ja johtaa ajan kuluessa pelkoaggressioon. Jos kissasi tekee jotain ikävää tai kiellettyä, häiritse sen puuhia voimakkaalla äänellä. Kun kissa lopettaa kielletyn tekemisen, palkitse se ja suuntaa sen huomio muualle. Kannattaa harkita myös, voitko estää kissan pääsyn paikkoihin, joissa se voi saada tuhoa aikaan. Huonosti käyttäytyvä kissa on usein turhautunut ja kaipaisi lisää aktiviteetteja.