Kissan karvanlähtö: Mitä se tarkoittaa?

Kissaystävillämme on monia ainutlaatuisia ominaisuuksia ja kaunis turkki on yksi viehättävimpiä. Pehmeä turkki kutsuu silittämään ja voi näin lisätä läheisyyttä kissan ja omistajan välillä. On siis luonnollista huolestua, jos huomaa kissalla voimakasta karvanlähtöä (kissan alopecia eli kaljuuntuminen). Kissalta lähtee karvaa jatkuvasti, ja se on luonnollista. Tavanomainen karvanlähtö ei kuitenkaan jätä kaljuja tai selvästi ohentuneita kohtia. Tavallisen karvanlähdön ja alopecian oireet eroavat toisistaan. Tämä artikkeli käsittelee alopecian oireita ja keinoja sen helpottamiseen kissalla.

Kissan kaljuuntumisen oireet

Kissojen karvanlähtö voi olla osittaista tai täydellistä. Kaljuuntuvien kohtien ihoon saattaa ilmaantua näppylöitä, rupia tai punoitusta ja voimakas raapiminen saattaa aiheuttaa ihovaurioita. Alopecia voi esiintyä symmetriseltä näyttävinä kuvioina tai aivan sattumanvaraisesti. Kissan kaljuuntumisen kaksi yleisintä syytä ovat kutina tai piilevät syyt.

Kutina

Kutinaa aiheuttavat tekijät ovat yleinen karvanlähdön syy. Allergiat tai loiset voivat aiheuttaa ärsytystä, johon kissa reagoi raapimalla itseään. Jos raapiminen pitkittyy, iho kärsii ja karvat saattavat katkeilla. Jos kissallasi on runsasta karvanlähtöä ja huomaat edellä kuvatun kaltaisia oireita, vie se eläinlääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian.

Muita kutinasta johtuvia, karvanlähtöön johtavia syitä voivat olla kirput tai kirpun uloste (turkissa näkyvät mustat pisteet.)

Piilevät syyt

Piilevistä syistä, kuten hormoneista (esimerkiksi Cushingin oireyhtymä, kilpirauhasen liikatoiminta tai kissan endokriininen alopecia) johtuva kaljuuntuminen ei johdu kutinasta, vaan aiheuttaa erittäin voimakasta karvanlähtöä. Iho on usein vahingoittumaton (värimuutoksia voi esiintyä), eivätkä karvat katkeile. Kissan kaljuuntumiseen johtavat piilevät syyt ovat harvinaisia ja saattavat aiheuttaa myös muita oireita. Jos huomaat karvanlähdön lisäksi muita oireita, kuten ruokahalun muutoksia tai väsymystä, vie kissa eläinlääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian.

Kissallani on karvanlähtöä, mitä voin tehdä?

Jos kissan karvanlähtö on rajua, vie se viipymättä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi määrittää syyn. Diagnoosin perusteella eläinlääkäri voi myös suositella sopivaa hoitoa. Myös kotona voi tehdä muutamia asioista, jotka saattavat auttaa kissan oloa:

  • • Parempi ruokavalio – huonolaatuinen ruokavalio voi heikentää turkin kuntoa. Terveellisen ravinnon, kuten Purina-tuotteiden, tarjoaminen kissalle voi auttaa muuttamaan tilanteen. Korkea proteiinipitoisuus on suositeltavaa, joten paljon lihaa ja kalaa sisältävät ruoat ovat hyviä valintoja.
  • • Kirppuhäätö – loisten, kuten kirppujen, häätäminen on ensisijaisen tärkeää, kun halutaan ehkäistä tavallisimpia karvanlähdön syitä.

Hair loss in cats

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu