Hygienialla on merkitystä kissan hiekka-astialla

Jos mietit, kuinka usein kissan hiekka-astia pitäisi siivota, kysy itseltäsi haluaisitko itse käyttää vessaa, jota ei vedetä juuri koskaan. Todennäköisin vastaus on: ”En todellakaan!”

Muista, että kissat ovat erittäin siistejä eläimiä ja niiden hajuaisti on kaksi kertaa kehittyneempi kuin ihmisellä, joten on erittäin tärkeää pitää hiekka-astia puhtaana.

Miksi tämä on tärkeää?

Likainen kissan hiekka-astia on yksi suurimpia syitä kissan ulostusongelmiin. Kun pidät hiekka-astian siistinä, kissallasi voi luottaa, että sillä on käytössään puhdas paikka tehdä tarpeensa, mikä ehkäisee vahinkoja kotona.

Lisäksi puhdas hiekka-astia ehkäisee kissan virtsan tahallista pidättämistä. Tahallinen virtsanpidättäminen on suhteellisen tavallinen ongelma kissoilla, joilla ei ole tarjolla puhdasta astiaa ulostamiseen. Huono hiekka-astian hygienia lisää kissan virtsatieinfektioiden riksiä.

Kissan hiekka-astia tulee puhdistaa päivittäin: poistaa kiinteät jätteet ja lisäämällä hiekkaa virtsapaakkujen tilalle. Hiekka tulee myös vaihtaa kokonaan viikoittain. Jos et voi siivota astiaa näin usein, varaa kissan käyttöön toinen astia. Kissan hiekka-astia tulee myös desinfioida säännöllisesti kuumalla vedellä ja pesuaineella, mikä poistaa epämiellyttävää hajua.

Muista, että jotkut desinfiointiaineet, jotka muuttavat veden sameaksi, ovat myrkyllisiä kissoille. Voit käyttää tavallista kloriittia, sillä se ei vahingoita kissaa, mutta muista huuhdella astia huolellisesti ennen kuin kissa käyttää sitä.

Mitä hankkia

Kun valitset kissalle hiekka-astiaa ja hiekkaa, ota huomioon seuraavat seikat:

  • Avoin vai umpinainen hiekka-astia? Monet kissat sopeutuvat umpinaiseen hiekka-astiaan ongelmitta, mutta jotkut tuntevat olonsa ahdistuneeksi tai suojattomaksi, koska niillä on vain yksi uloskäynti, jos jotain uhkaavaa ilmenee.
  • Itsepuhdistuva kissanvessa Tässä automaattisessa järjestelmässä on ajastettu anturi, joka käynnistyy useita minuutteja sen jälkeen, kun kissa poistuu hiekka-astialta. Tällainen hiekka-astia saattaa liikkua äkillisesti tai päästää ääniä, mitä kissa saattaa säikähtää ja jopa välttää astian käyttöä.
  • Vessanpöntöstä vedettävä kissanhiekka: kissanhiekkaa, jonka voi vetää alas vessanpöntöstä. Ennen kuin vedät kissanhiekkaa alas pöntöstä, ota kuitenkin selvää paikallisista jätehuoltosäädöksistä, sillä ne vaihtelevat maasta toiseen.

Mitä tehdä

  • Hiekka-astian sijaintipaikalla on merkitystä: Aseta kissan hiekka-astia rauhalliseen paikkaan, jonne pääsee kulkemaan helposti. Vältä hiekka-astian laittamista paikkaan, jossa kuljetaan usein (esimerkiksi käytävään), lähelle kissan vesi- ja ruoka-astioita (kissatkaan eivät halua syödä vessan vieressä!), kovan äänen lähteiden luo (esimerkiksi pesukone), lähelle ikkunaa (ulkona näkyvät asiat saattavat saada kissan tuntemaan olonsa uhatuksi) tai lähelle sen nukkumapaikkaa. Jotkut kissat kieltäytyvät käyttämästä näitä paikkoja lähellä olevaa hiekka-astiaa.
  • Hiekka-astioiden lukumäärä: Jos kotona on useita kissoja, jokaiselle tulee olla oma hiekka-astia. Perussääntö on, että usean kissan taloudessa hiekka-astioiden määrän tulisi olla yhtä suurempi kuin kissojen lukumäärä.
  • Hiekan määrä astiassa: kissojen mieleen tuntuu olevan noin 3 cm syvä hiekka.
  • Hiekkalaatu: Kissat tuntuvat pitävän eniten hienosta, hiekkamaisesta materiaalista hiekka-astioissaan. Tämä saattaa johtua niiden alkuperäisestä elinympäristöstä aavikossa. Hiekat, joissa on käytetty voimakasta hajustetta tai hajunpoistajaa ovat kissoille usein vastenmielisiä, mikä lisää riskiä, että kissa kieltäytyy käyttämästä astiaansa.

Jos kissan hiekka-astian epämiellyttävä haju huolestuttaa, kissalle voi tarjota PRO PLAN® HOUSECAT- (kuivaruoka) tai HOUSECAT NUTRISAVOUR (märkäruoka) -ravintoa, jonka prebioottien on osoitettu vähentävän kissan hiekka-astian epämiellyttävän hajun lähteitä 20 %:lla.

Pitäisikö kissani olla sisäkissa?

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu