Pitäisikö kissani olla sisäkissa?

Johdanto

Euroopassa suurin osa kissanomistajista antaa kissansa kulkea vapaasti ulkona ja tarjoaa niille ruokaa ja hoivaa, kun ne tulevat kotiin. Isossa-Britanniassa noin 10 prosenttia kissoista ja Yhdysvalloissa vielä useampi elää pysyvästi sisäkissana, ja sisäkissojen lukumäärä on kasvussa.

Sisäkissana elämisen hyödyt

Kissanomistajat ovat voineet tehdä valinnan sisä- ja ulkokoissan pitämisen välillä vasta sen jälkeen, kun kissanhiekka tuli markkinoille 1950-luvulla, Sen jälkeen on havaittu, että sisäkissat elävät keskimäärin pidempään kuin vapaasti ulkoilevat kissat. Tämä johtuu siitä, että sisäkissoilla on pienempi riski:

  • Tulla varastetuksi– lemmikkeinä pidetään yhä arvokkaampia rotukissoja, minkä seurauksena myös kissavarkaudet yleistyvät.
  • Eksyä– ulkokissat voivat jäädä loukkoon autotalliin, muihin ulkorakennuksiin tai jopa auton takaluukkuun, ja ne saattavat joutua eksyksiin.
  • Joutua auto-onnettomuuteen– Isossa-Britanniassa noin joka neljäs kissa menehtyy auto-onnettomuudessa, ja riski on suurin nuorten kissojen kohdalla. Yli 1-vuotiaiksi eläneet kissat ovat oppineet välttämään vaarallisia paikkoja liikenteessä ja selviävät todennäköisemmin hengissä liikenteessä.
  • Kohdata petoeläimiä– sisäkissat ovat luonnollisesti turvassa ketuilta ja muilta petoeläimiltä.
  • Joutua tappeluun– sisäkissat eivät joudu kissatappeluun, ellei niille tulee riitaa asuintovereidensa kanssa!
  • Myrkytykselle– ulkokissat saattavat vahingossa nauttia myrkyllisiä aineita, kuten pakkasnestettä tai rotanmyrkkyä, vaikka tämä onkin harvinaista.
  • Saada tarttuva tauti– monet tartuntataudit tarttuvat vain lähikontaktissa kissalta toiselle. Sisäkissa välttyy monilta tartunnoilta. Jotkut eliöt ja jopa loiset saattavat kuitenkin kulkeutua sisätiloihin ihmisten vaatetuksen ja kenkien mukana.

Jotkut ikääntyneet kissat saattavat myös nauttia sisätilojen mukavuudesta ja turvasta, eivätkä halua lähteä ulos.

Ulkokissa

Sisäkissan elämän hyödyistä huolimatta myös ulkoilussa on etunsa. Suurin niistä on kissan henkisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Kissat on tarkoitettu metsästämään ja merkitsemään reviirinsä ja käyttämään erittäin kehittyneitä haju-, kuulo- ja tuntoaistejaan sekä saaliseläinten vaanimiseen ja metsästämiseen erikoistunutta näköaistiaan. Kissan päästäminen ulos antaa sille mahdollisuuden toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä ja luultavasti tästä johtuen ulkoilevilla kissoilla on vähemmän mielenterveyden ongelmia ja käytöshäiriöitä kuin sisäkissoilla. Ulkokissat liikkuvat myös enemmän, joten niillä esiintyy vähemmän ylipainoa ja siihen liittyviä terveysongelmia.

Kissan unirytmi

Kissat nukkuvat keskimäärin 15 tuntia vuorokaudessa (jotkut jopa 20!) Ne nukkuvat etupäässä päivisin ja metsästävät öisin ja ovat aktiivisimmillaan aamu- ja iltahämärässä, kun niiden saaliseläimet liikkuvat. Suurin osa kissan nukkumisajasta kuluu torkkuen, ja syvää unta on vain lyhyissä pätkissä. Ne ovat luonnostaan metsästäjiä, joten niiden täytyy aina olla valmiina hyppäämään ylös hetken varoitusajalla. Riippumatta siitä, onko kyseessä ulko- vai sisäkissa, sille täytyy tarjota turvallinen ja mukava piilo- ja nukkumispaikka.

Voiko kissani sairastua?

Vaikka sisäkissat ovat paremmin turvassa tarttuvilta taudeilta ja loisilta kuin ulkokissat, nekin tarvitsevat rokotukset säännöllisesti ja ennaltaehkäisevää matolääkitystä pysyäkseen terveinä. Keskustele eläinlääkärin kanssa kissan erityistarpeista.

Päätit sitten pitää kissan sisäkissana tai antaa sen ulkoilla vapaasti, tärkeintä on varmistaa aina laadukas kissan hoito. Varmista kissan ennaltaehkäisevä hoito ja ravinto, joka auttaa siitä pysymään fyysisesti terveenä. Tarjoa kissalle mielekäs ympäristö, jossa on paljon leluja ja ihmisen seuraa tukemaan niiden henkistä hyvinvointia.

Hygienialla on merkitystä kissan hiekka-astialla

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu