Kissaflunssaa koskevia myyttejä ja uskomuksia

Kissaflunssa on yleinen sairaus, jota on myös helppo ehkäistä. Tässä artikkelissa kumotaan joitain sairautta koskevia myyttejä ja uskomuksia ja kerrotaan tosiasioita ja vinkkejä, joiden avulla kissaflunssatartunnalta voi välttyä sekä kissan hyvää kuntoa ja terveyttä voi tukea.

1. Kissaflunssan aiheuttaa influenssavirus.

TARUA: ”Kissaflunssa” on yleisnimitys kissan ylähengitysteiden virusinfektiolle. Sen aiheuttaa useimmiten kissan herpesvirus (FHV-1) tai kissan kalikivirus (FCV). Ihmisen influenssa on aivan eri asia. Ihmisen vilustumisen takana voi olla jokin sadoista viruksista, mutta vain influenssavirukset (A-, B- tai C-) aiheuttavat influenssaa.

2. Kissa voi saada kissaflunssan kissaflunssarokotteesta

TARUA: Kissa saa kissaflunssarokotteen säännöllisesti osana vuosittain annettavia rokotuksiaan, ja se suojaa kissa kahdelta tavalliselta tautia aiheuttavalta virukselta. Rokotteet sisältävät joko kuolleita viruksia tai heikennettyjä eläviä viruksia, mutta niistä kumpikaan ei saa kissa sairastumaan kissaflunssaan.

3. Kissa voi tartuttaa viruksen muihin ennen sairastumistaan.

TOTTA: Tartunnan saaneet kissat voivat levittää virusta syljen, kyynelten, nenäeritteiden ja jopa virtsan ja ulosteen mukana jo ennen kuin oireet alkavat. Myös terve kissat voi olla viruksen kantajia. Viruksen kantajat eivät ole itse sairaita, mutta ne voivat levittää viruspartikkeleita, joista toiset kissat voivat saada infektion. Kissaflunssa tarttuu toisiin kissoihin erittäin helposti.

4. Kissojen täytyy olla lähikosketuksissa saadakseen flunssatartunnan.

TARUA: Kissaflunssaa aiheuttavat virukset selviävät useimmissa ympäristöissä jopa viikon ajan, joten kissan ei tarvitse olla kosketuksessa toiseen kissaan saadakseen tartunnan. Tauti leviää helposti petivaatteiden, vesi- tai ruoka-astioiden, raapimapuiden ja hiekka-astioiden välityksellä ja jopa tartunnan saanutta kissaa koskeneen ihmisen vaatteista ja käsistä. Siksi hyvä hygienia on ehdottoman tärkeää taudin leviämisen estämiskesi.

5. Vain kissanpennut ja ikääntyneet kissat tarvitsevat kissaflunssarokotteen.

TARUA: Kissaflunssa tarttuu kaiken ikäisiin kissoihin, ja siksi kaikki kissat tulee rokottaa, jotta sairauden leviäminen voidaan estää. Kissaflunssa ei yleensä ole aikuisille kissoille hengenvaarallinen, vaikka ne voivat olla erittäin sairaita. Kissanpennuille, ikääntyneille kissoille ja kissoille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, tauti voi olla jopa hengenvaarallinen. Vastasyntyneet kissapennut saavat emoiltaan jonkinlaisen vastustuskyvyn sairautta vastaan, mutta se heikkenee pentujen kasvaessa ja ne tulevat alttiiksi sairaudelle. Kissanpennulle annetaan aluksi antaa kaksi rokotetta, ja tehosteet tulee antaa säännöllisesti.

6. Antibiootit ovat paras lääke flunssaan

TARUA: Antibiootit eivät tehoa virusinfektioihin, joten niillä ei voi hoitaa kissaflunssaa aiheuttavia viruksia. Koska virustauteja vastaan ei ole yleisessä käytössä tehokasta lääkitystä, kissaflunssan tärkein hoitomuoto on hoitaa oireita. Varmista, että kissan olo on mukava ja se saa jotain syödäkseen. Joissain tapauksissa antibiooteista voi olla apua koska, aivan kuten ihmisten flunssassa, jälkitautina tuleva bakteeri-infektio ja siihen liittyvät ongelmat uhkaavat flunssaviruksen vaurioittamia nenän limakalvoja ja hengitysteitä.

7. Flunssa voi tarttua kissasta ihmiseen ja päinvastoin

TOTTA JA TARUA: Kissaflunssaa aiheuttavat virukset eivät tartu ihmiseen. Et voi saada flunssaa kissaltasi, mutta kissasi voi saada jonkun flunssatyypin sinulta. Joidenkin influenssavirusten (esim. H1N1 eli sikainfluenssa) on raportoitu tarttuneen ihmiseltä lemmikkikissalle. Paras tapa välttää tartuntaa on hyvä henkilökohtainen hygienia ja säännöllinen käsien pesu.

8. Kissaflunssa ei ole vakava sairaus, vaan muistuttaa ihmisen vilustumista.

TARUA: Monilla kissaflunssan saaneilla kissoilla on samankaltaisia oireita kuin pahasti vilustuneella ihmisellä: nenä ja silmät vuotavat, aivastelua, sidekalvotulehduksia ja haavaumia suussa. Tartunnan seuraukset (kuten kissan taudin oireet) saattavat kuitenkin olla vakavampia. Ne voivat vaihdella jälkitautina tulevista bakteeri-infektioista (keuhkokuume tai krooninen nuha) jopa kuolemaan (erityisesti kissanpentujen, ikääntyneiden ja immuunivajeesta kärsivien kissojen kohdalla). Kissan vilustuminen on eri tauti, ja on parasta että eläinlääkäri tarkastaa tilanteen. Useimmat kissat, jotka ovat saaneet jommankumman flunssaviruksen tartunnan, muuttuvat kroonisiksi kantajiksi ja voivat siksi tartuttaa virusta muihin kissoihin. Pidä huolta kissan säännöllisistä rokotuksista, jotta voit ehkäistä sairauksia.

Tietoisku: FIV (”kissa-AIDS”)

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu