Kissaflunssan ehkäisy

Kissaflunssa muistuttaa paljon ihmisen flunssaa. Kissan kurkku voi olla arka, nenä vuotaa ja se saattaa aivastella tai kuume nousta. Aikuiselle kissalle flunssa ei yleensä ole hengenvaarallinen, mutta se saattaa aiheuttaa terveydentilan kroonista heikkenemistä (esimerkiksi kroonista nuhaa) ja kissanpennuille ja ikääntyneille kissoille seuraukset saattavat olla vakavammat. Artikkelissa käsitellään kissaflunssaa tarkemmin, tutustutaan sen syihin ja ehkäisyyn, joka auttaa kissaa pysymään terveenä vuoden, ympäri sekä erityisiin kissan hoitotoimiin.

Kissaflunssan syyt

Kissaflunssa on pohjimmiltaan sairaus, joka vaikuttaa kissan ylimpiin hengityselimiin. Sitä aiheuttaa kaksi virusta, kissan herpes- ja kalikivirukset, mutta taustalla saattaa olla myös bakteeri, esimerkiksi Chlamydophilia felis (joka tunnettiin aiemmin klamydiana) tai Bordetella bronchiseptica, sama bakteeri, joka aiheuttaa koirille kennelyskää. Infektion ja oireiden ilmestymisen välinen aika vaihtelee kolmesta viiteen päivään. Kun kissa alkaa oireilla, sairaus kestää yleensä noin seitsemän päivää, mutta voi kestää pidempäänkin. Kissoista tulee viruksen kantajia myös terveinä ja virukset saattavat selvitä ympäristössä jopa viikon. Bakteeri-infektio voi kestää kuukauden tai jopa kauemmin.

Erilaisia oireita

  • • Kissan herpesvirus aiheuttaa vakavimmat oireet, ja se voi aiheuttaa myös silmän haavaumia.
  • • Kalikivirus aiheuttaa ylähengitysteiden oireita, myös keuhkokuumetta, ja saattaa aiheuttaa suun haavaumia ja toisinaan myös niveltulehdusta. Pienet kissanpennut saattavat oireilla myös väliaikaisella ontumisella. Kalikivirusinfektio on yleensä melko lievä ja aiheuttaa harvoin vakavia komplikaatioita.

Ennaltaehkäisy

Kissaflunssa ja vilustumisen ehkäisy ei ole niin hankalaa kuin saattaa kuvitella. Rokotukset ja asunnon pitäminen siistinä ovat hyviä keinoja auttaa kissaa välttämään infektioita:

Rokote – rokottaminen on paras tapa ehkäistä kissaflunssa. Rokote ei tehoa kaikkiin virustyyppeihin, mutta useimpiin. Kissanpennulle annetaan kaksi rokotetta ja tehosterokotteet säännöllisesti. Myös bakteerien aiheuttamiin kissaflunssatyyppeihin on olemassa rokotteita. Kysy eläinlääkäriltä, pitääkö hän niitä tarpeellisena kissallesi.

Puhtaanapito – kotitalouskäyttöön tarkoitetut desinfiointiaineet auttava poistamaan bakteereja ja viruksia, joita voi kertyä pöydille, lattioille ja muille pinnoille. Kissan sängyn, vesi- ja ruoka-astioiden sekä mahdollisten yhteiskäytössä olevien lelujen säännöllinen pesu vähentää sairastumisia. Muista imuroida myös paikat, joissa kissa mielellään piileksii.

Hyvä ravinto – hyvä ravinto ja terveellinen elämäntyyli auttavat kissan vastustuskykyä pysymään kunnossa. Kokeile Purina Pro Plan -ravintoa, joka takaa kissallesi kaikki terveellisen ruokavalion hyödyt.

Jos kissa sairastuu flunssaan, on tärkeää siivota säännöllisesti. Jos kissa sairastuu, pidä huolta erityisesti sen syömisestä tarjoamalla herkkuja ja pidä sitä hyvänä. Jos kissa elää muiden eläinten kanssa, on tärkeää laittaa se karanteeniin ja desinfioida kaikki lemmikkien yhteiset alueet.

Kissaflunssaa koskevia myyttejä ja uskomuksia

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu