Kissan mikrosirutus

Mikrosiru on turvallinen ja pysyvä keino tunnistaa eläin, ja se lisää huomattavasti kadonneen tai varastetun kissan löytymisen todennäköisyyttä. Perinteiset kaulapannat ja nimilaatat irtoavat helposti ja ne saattavat myös olla kissalle loukkaantumisriski. Mikrosiru taas on pysyvä. Jokainen mikrosiru sisältää ainutlaatuisen 15 numeron koodin, joka tallennetaan kansalliseen tietokantaan omistajan yhteystietojen kanssa. Lukemalla siru saadaan tietää kissan tiedot ja omistajan nimi, osoite ja yhteystiedot, joten kissa ja omistaja on mahdollista saattaa viipymättä takaisin yhteen.

Kissan mikrosirutuksen tärkeydestä

Kissa voi kadota useista syistä. Se saattaa eksyä tai sen suuntavaisto pettää erityisesti muuton jälkeen, tai se voi säikähtää ja karata tai joutua onnettomuuteen. Kaulapanta voi irrota tai se voidaan poistaa, mutta mikrosiru on pysyvä. Mikrosiru on kätevä myös, kun ratkotaan omistajuuskiistoja.

Milloin kissa pitäisi mikrosiruttaa?

Kissojen mikrosirutukselle ei ole alaikärajaa: yleensä mikrosiru laitetaan penturokotusten tai kissan steriloinnin/kastroinnin yhteydessä. Kissa pitäisi mikrosiruttaa viimeistään ennen kuin sen päästää yksin ulos ensimmäistä kertaa. Monet kasvattajat varmistavat, että kissalla on mikrosiru ennen kuin ne lähtevät uusiin koteihin, ja useimmat löytöeläinkodit mikrosiruttavat kissat ennen uuteen kotiin lähettämistä. Kissa tai kissanpentu kannattaa ehdottomasti mikrosiruttaa, jos sen aikoo ottaa mukaansa ulkomaille. Joissain maissa mikrosiru on pakollinen.

Toimenpide

Mikrosirun voi asettaa paikalleen eläinlääkäri tai eläinsuojelujärjestön koulutettu edustaja. Lyhyen haastattelun jälkeen kissan ihon alle, hartioiden väliin, asetetaan pieni, vain noin riisinjyvän kokoinen mikrosiru. Toimenpide on nopea, eikä se ole neulanpistoa kivuliaampi. Kun mikrosiru on paikallaan, kissa ei tunne sitä ja se pysyy yleensä paikallaan kissan koko eliniän.

Yhteydenpito

Mikrosirun yhteystietojen päivittäminen on erittäin tärkeää, jos muutat tai puhelinnumerosi vaihtuu. Päivittäminen hoituu ottamalla yhteyttä tietokannan ylläpitäjään.

Entä jos kissa katoaa?

Jos kissa katoaa, ota yhteys tietokannan ylläpitäjään ja varmista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla. Jos kissa löytyy ja mikrosiru luetaan, kissa on helppo palauttaa oikeaan kotiin.

Mikrosirun muita hyötyjä

Tuleeko kotiisi kutsumattomia kissavieraita kissanluukun kautta? Jos näin on, ja oma kissasi on mikrosirutettu, kannattaa harkita erityisen, mikrosirun tunnistavan kissanluukun hankkimista kotiisi. Se tunnistaa kotiisi pyrkivän kissan lukemalla sen mikrosirun ja päästää sisään vain ne tulijat, joiden mikrosiru on ohjelmoitu kissanluukun tietoihin.

Entä jos joudun etsimään kissalle uuden kodin?

Jos haluat siirtää kissan toiselle omistajalle, ota yhteys mikrosirutietokannan ylläpitäjään ja täytä tarvittavat lomakkeet, niin uuden omistajan yhteystiedot vaihdetaan kissan mikrosirun tietoihin.

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu