Kissanpennun terveen kasvun tukeminen

Kissanpennun saapuminen elämääsi on onnellinen hetki. Haluat varmistaa, että teet kaiken voitavasi tukeaksesi kissan terveyttä pitkällä aikavälillä. Tässä onkin joitain vinkkejä koskien kissanpennun kasvattamista, ja ne voivat olla teille molemmille hyödyksi yhteisen elämänne alussa.

Kissanpentuna

Valmistaudu kissanpennun saapumiseen: kodin tekeminen kissalle turvalliseksi on tärkeää, sillä se auttaa välttämään mahdollisia vaaratilanteita.

  • • Varmista, että kaikki myrkylliset aineet (esimerkiksi pesuaineet, siivousaineet, desinfiointiaineet, hyönteismyrkyt, lääkkeet jne.) on varastoitu turvallisesti.
  • • Muista, että jotkin aivan tavanomaiset kukat ovat myrkyllisiä (esimerkiksi amaryllis, atsalea, syklaami, kurjenmiekka, oleanteri, narsissi ja liljat ovat kissalle erittäin myrkyllisiä)
  • • Pidä sähköjohdot mahdollisimman lyhyinä, jotta kissa ei leiki niillä tai pureskele niitä.
  • • Tarkista pesukone ja kuivuri ennen kuin laitat ne käyntiin: kissat hakeutuvat mielellään suojaisiin, lämpimiin ja pehmeisiin paikkoihin.

Pistä merkille, kuinka kissasi käyttäytyy ja toimii ollessaan terve: näin huomaat muutokset, jotka saattavat kertoa kissan sairaudesta tai tapaturmasta.

Terveyttä koskeva peruslista:

  • Silmät: kirkkaat ja puhtaat, ei vuotoa tai merkittävää rähmää.
  • Korvat: vaaleanpunaiset, puhtaat, ei eritetä tai epämiellyttävää hajua.
  • Suu : ikenien tulisi olla vaaleanpunaiset ja terveet, ei punoitusta tai turvotusta.

Oikea ruokavalio

Kissanpennut ovat täysin vieroittuneet ja valmiita muuttamaan uuteen kotiin, kun ne ovat 12 viikon ikäisiä. Kissanpennut kasvavat erittäin nopeasti ensimmäisen viiden-kuuden kuukauden ajan, eikä niiden vastustuskyky ole vielä täysin kehittynyt.

Kasvuvaiheen haasteiden vuoksi kissanpentujen ravitsemukselliset tarpeet ovat erilaiset kuin aikuisilla kissoilla: ne tarvitsevat enemmän energiaa, enemmän proteiinia kasvuun ja enemmän vitamiineja ja kivennäisiä (esimerkiksi kalsiumia ja fosforia luuston kasvuun) ja lisäksi tiettyjä omega-3-rasvahappoja (esimerkiksi DHA:ta) aivojen ja näön kehitykseen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tarjota kissanpennulla oikeanlaista ravintoa. Vain kissanpennuille kehitetyt ruoat, jotka vastaavat niiden erityistarpeisiin ravinnon suhteen, ovat harkitsemisen arvoisia.

Muista, että koiranpentujen ravinto ei sovi kissoille useastakaan syystä: se sisältää esimerkiksi riittämättömästi proteiinia ja tauriini-nimistä aminohappoa, jonka puuttuminen kissanpennun ruokavaliosta voi johtaa kissan näkökyvyn vaurioitumiseen.

Sekä PRO PLAN Junior (kuivaruoka) ja Nutrisavour Junior (märkäruoka) vastaavat kissanpennun ravitsemuksellisia erityistarpeita ja tukevat sen tervettä kasvua ja kehitystä. Lisäksi PRO PLAN Junior -kuivaruoan sisältämän OPTISTART®‑ravintoyhdisteen on osoitettu vahvistavan kissanpentujen luonnollista vastustuskykyä.

Suhteen luominen lemmikkiin

Kissanpennun kanssa leikkiminen on hauskaa molempien mielestä, mutta se on myös erinomainen tapa vahvistaa suhdettanne. Lisäksi kissa saa fyysistä harjoitusta juostessaan pingispallon, leluhiiren tai vinkulelun perässä, mikä on tärkeä osa kissan elämää, jos sen haluaa pysyvän kunnossa ja terveenä.

Turkinhoidon tulisi olla olennainen osa kissanpennun elämää. Jos kissanpentu oppii turkinhoitoon jo nuorena, siitä tulee tapa ja iän myötä se helpottuu. Säännöllistä turkin hoitoa kahdesti viikossa suositellaan, erityisesti pitkäkarvaisille kissoille. Näin karvanlähtö pysyy hallinnassa, kuolleet karvat saadaan pois turkista ja estetään karvapallojen kehittyminen. Lisäksi turkinhoito voi olla sinun ja pennun mukava yhteinen hetki, joka vahvistaa sidettä välillänne.

Lopuksi

Rakastava hoito ja huomio, asianmukainen eläinlääkärin hoito ja oikeanlainen ravinto auttavat tarjoamaan kissanpennulle kaiken, mitä se tarvitsee kasvaakseen terveeksi ja onnelliseksi aikuiseksi kissaksi.

Kissanpennun hampaiden irtoaminen

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu