Kissan ravintoasiat: tarvittavat tiedot

Kissan tulee saada jokaisessa elämänvaiheessa asianmukaista, sen tarpeisiin perustuvaa ravintoa, kissanpennusta täysikasvuiseksi ja seniorikissaksi. On hyödyllistä tietää, mikä on parasta ravintoa kissallesi, mutta yhtä lailla tärkeää on tietää, mitkä ovat kissalle haitallisia aineita. Tässä ei käsitellä ruokia, joille kissasi voi olla allerginen, sillä allergiat ovat yleensä yksilöllisiä. Sen sijaan tarkastelemme yleisesti ruoka-aineita, joiden tiedetään aiheuttavan kissoille vatsavaivoja tai vakavampiakin oireita.

Vältettäviä ruoka-aineita

Sipuli: sipulit sisältävät aineita, jotka saattavat vaurioittaa kissan punasoluja ja aiheuttaa anemiaa.

Valkosipuli: valkosipuli voi aiheuttaa vatsavaivoja ja vaikuttaa myös kissan punasoluihin.

Suklaa: suklaa voi olla kissalle myrkyllistä. Se aiheuttaa oksentelua ja ripulia ja voi myös aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, vapinaa ja kohtauksia ja pahimmassa tapauksessa jopa kissan menehtymisen, jos se on syönyt suuren määrän suklaata.

Maitotuotteet: monet kissanomistajat yllättyvät kuullessaan, että osalla aikuisista kissoista on laktoosi-intoleranssi, eikä niiden elimistö pysty käsittelemään maitoa. Maito saattaa aiheuttaa kissalle ripulin.

Kahvi, tee ja energiajuomat : kofeiinipitoiset juomat voivat aiheuttaa kissassa levottomuutta, josta voi seurata lihasten vapinaa ja sydämentykytystä.

Raaka liha: voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia johtuen salmonella-, kampylobakteeri- tai E. Coli -infektiosta.

Allergiset reaktiot

Ruoka-aineallergiat ovat kissoilla erittäin harvinaisia. Jos kuitenkin epäilet kissasi kärsivän ruoka-aineallergiasta, saat neuvoja eläinlääkäriltäsi. Eläinlääkäri pystyy diagnosoimaan ongelman syyn ja löytää toimivia ratkaisuja kissallesi parhaiten sopivasta ravinnosta. Kissan ruoka-aineallergian diagnosointi voi viedä aikaa ja kissalle voi joutua tarjoamaan ruoka-aineita poissulkevia erikoisruokavalioita useiden viikkojen ajan.

Jos eläinlääkäri löytää allergian aiheuttajan, hoitona on yksinkertaisesti allergisoivan ruoka-aineen poistaminen ruokavaliosta tai kokonaan uuden ruokavalion omaksuminen. Jos kotiin on tuotu lähiaikoina jotain uutta, esimerkiksi kasveja tai elintarvikkeita, kerro niistä eläinlääkärille käyntinne aikana.

Kissan ruoansulatuksen parantaminen

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu