Kissan pahanhajuisen hengityksen ehkäisy

Johdanto

Kissan pahanhajuinen hengitys (tunnetaan myös nimellä halitoosi on tila, jonka taustalla voi olla jokin monista terveysongelmista. Jos kissan hengitys haisee voimakkaasti tai epämiellyttävästi, keskustele eläinlääkärin kanssa sen mahdollisista syistä ja hoidoista.

Mistä haju johtuu?

Yleisin syy ovat kissan suussa elävät bakteerit. Niiden syynä on yleensä plakin ja hammaskiven kertyminen hampaisiin, mistä aiheutuu parodontiittia, eli ieninfektioita ja ‑tulehduksia. Epämiellyttävä haju aiheutuu kerääntyneistä bakteereista.

Parodontiittiin voivat sairastua kaikki kissarodut, mutta se on yleisempää tietyillä rotukissoilla. Persialaisilla, chinchilloilla, briteillä ja eksoottisilla lyhytkarvoilla on tyypillisesti lyhyt kuono ja litteät kasvot, joten niillä on usein myös pieni leuka ja siitä johtuen ahtaat ja vinot hampaat. Tämä altistaa ne parodontiitille ja sitä myötä halitoosille.

Jos pahanhajuinen hengitys jatkuu, se voi kertoa myös jostain muusta terveysongelmasta, kuten munuaissairaudesta, hengitysteiden sairauksista, suolisto- ja maksasairauksista. Jos olet huolissasi, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa.

Kuinka kissan pahanhajuista hengitystä hoidetaan

Jos kissasi hengitys haisee, käänny ensimmäiseksi eläinlääkärin puoleen. Eläinlääkäri varmistaa, ettei pahanhajuisen hengityksen taustalla ole sairaus. Jos syy löytyy kissan suusta, eläinlääkäri luultavasti suosittelee hampaiden ammattimaista puhdistusta ja kiillotusta. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Kun hampaat on puhdistettu kunnolla ja mahdolliset iensairaudet on hoidettu, voit auttaa ehkäisemään ongelman uusimista hampaiden kotihoidolla. Jos hampaita ei hoideta päivittäin kotona, hammashoidon hyödyt kestävät vain muutaman viikon. Hyvä uutinen on, että kissan hampaiden kotihoito voi olla aivan yksikertaista ja siihen kuuluu vain kaksi osa-aluetta:

1. Hampaiden puhdistus: Hampaiden päivittäinen harjaus kissan hammasharjalla ja tahnalla on tärkein tapa pitää kissan hampaat puhtaina, ikenet terveinä ja hengitys raikkaana. Saatavilla on lihanmakuista hammastahnaa, jota kissat rakastavat. Älä koskaan käytä ihmisten hammastahnaa, sillä se voi olla kissalle myrkyllistä. Eläinlääkäri tai -hoitaja voi opastaa puhdistuksessa.

2. Ruokavalion muutokset: Hampaiden päivittäinen harjaus on paras tapa estää plakin ja hammaskiven muodostumista, mutta voit edistää kissan suun terveyttä myös muilla keinoin. Keskustele eläinlääkärisi kanssa ruokavaliosta, joka on suunniteltu tukemaan kissan hampaiden puhtautta ja terveyttä. PRO PLAN® Dental Plus -ravinnon on osoitettu tieteellisesti ehkäisevän hammaskiven muodostumista, mutta se auttaa myös lieventämään kissan pahanhajuista hengitystä.

Monet uskovat, että pahanhajuinen hengitys on väistämätöntä, erityisesti tietyn iän ylittäneillä kissoilla, mutta se ei pidä paikkaansa. Kun tuet kissan hammasterveyttä, voi yhteinen elämänne olla miellyttävämpää, mutta voit myös ehkäistä mahdollisesti vakavankin sairauden kehittymisen. Se ei voi olla teille molemmille muuta kuin hyväksi!

Kissa kiimassa: opas

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu