Pienen koiran hoito

Pienen koiran pitäminen hyväkuntoisena ja terveenä

Näin pidät pienen koirasi terveenä ja hyväkuntoisena ikävuosien karttuessa
Vaikka jokainen pieni koirarotu on ainutlaatuinen, pienillä koirilla on usein samankaltaisia tarpeita terveydenhoidon suhteen. Säännölliset tarkastukset voivat ennaltaehkäistä sairauksien kehittymisen ja totuttavat samalla koiran eläinlääkärikäynteihin ja vieraisiin ihmisiin. Rokotukset suojaavat koiraasi vakavilta sairauksilta (kuten viruksilta), ja säännöllinen turkin hoito ja matokuurit pitävät loiset poissa.
”Säännöllinen liikunta pitää koirasi painon vakaana sekä tukee sydämen terveyttä ja vahvaa vastustuskykyä”

Pidä huolta rokotuksista

Koirasi tarvitsee vuosittaiset rokotuksensa hengenvaarallisia sairauksia vastaan iästä riippumatta. Pidä pienen koirasi rokotuskortti hyvässä tallessa ja kysy eläinlääkäriltäsi, tarjoaako klinikka muistutuspalvelua. Jos tehosterokotusten välillä on yli 15 kuukautta, pienen koirasi rokotusohjelma saatetaan joutua aloittamaan alusta. Rokotuksen jälkeen koirasi saattaa vaikuttaa kuumeiselta, mutta toipuu nopeasti. Jos rokotuksen jälkeen ilmenee ongelmia, käänny aina eläinlääkärin puoleen.

Tarkkaile koiraasi sairauksien varalta

Koirasi saattaa jossakin vaiheessa elämäänsä saada esimerkiksi jonkin vatsapöpön tai kärsiä kuivasta, hilseilevästä ihosta. Nämä ovat tavallisia terveysongelmia koirilla, ja käynti eläinlääkärillä antaa varmasti mielenrauhan. Joskus asteittainen ruokavalion muutos voi vaikuttaa positiivisesti koirasi terveyteen. Pienillä koirilla on pienempi riski sairastua ikääntyessään niveltulehdukseen kuin suuremmilla koiraroduilla. Ota kuitenkin aina yhteys eläinlääkäriin, jos huomaat koirallasi ontumista tai vaikeuksia nousta ylös.

Tapaturmien ehkäiseminen

Pienille koirille voi sattua odottamattomia tapaturmia. Lenkkeile koirasi kanssa avoimilla teillä ja poluilla, niin vältyt punkeilta, jotka viihtyvät pitkässä ruohikossa. Punkkeja on vaikea saada irti, ja eläinlääkäri auttaa tarvittaessa niiden poistamisessa. Metsässä vaarana ovat myös varpujen ja matalien oksien aiheuttamat silmävauriot. Tukehtumisvaaran voi välttää tarjoamalla pienen koirasi ruoan riittävän pieninä palasina, jotka on helppo pureskella ja niellä. Samasta syystä noutamista on turvallisempaa harjoitella pallon kuin kepin avulla.

Helppoa hampaiden hoitoa

Koiran hammasongelmat voivat olla todella kivuliaita ja aiheuttaa tulehduksia suussa, joten koiran hampaiden säännöllinen harjaus on tärkeää. Harjaa pienen koirasi hampaat säännöllisesti pehmeällä harjalla ja lemmikeille soveltuvalla hammastahnalla. Paras aika hampaiden pesulle on yleensä ruoan jälkeen. Aloita sivuhampaista ja siirry kohti etuhampaita harjaten hampaiden ulkopintaa pyörivällä liikkeellä hellävaraisesti. Yritä pitää hammasharjaa 45 asteen kulmassa ienrajaan nähden. Jos pienen koirasi ikenet ovat turvonneet, hengitys haisee tai se kuolaa poikkeuksellisen paljon, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Image
Image
”Säännöllinen liikunta pitää koirasi painon vakaana sekä tukee sydämen terveyttä ja vahvaa vastustuskykyä”

Pidä koirasi aktiivisena

Kiireessä on houkuttelevaa napata pieni koira syliin ja kantaa sitä. On kuitenkin tärkeää, että koira pysyy aktiivisena kaikissa ikävaiheissa. Säännöllinen liikunta pitää sen painon vakaana sekä tukee sydämen terveyttä ja vahvaa vastustuskykyä.

Terveellistä liikuntaa

Vaihtele lenkkireittiä eri vuorokaudenaikoina ja käy koirasi kanssa uusissa paikoissa. Nuoria pieniä koiria on hyvä kävelyttää pehmeällä alustalla, kuten ruoholla tai hiekassa, kunnes niiden anturat ovat kovettuneet. Älä kuitenkaan vaadi pieneltä koiraltasi liikaa, äläkä varsinkaan vie sitä lenkille heti ruoan jälkeen. Vahdi, ettei se pääse syömään tai juomaan jotakin sopimatonta ulkona, ja tarjoa raikasta vettä ja rentouttavia rapsutuksia pitkän lenkin tai leikin jälkeen.

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan