Pienen koiran hoito

Pienten koirarotujen terve kasvu ja kehittyminen

Miten voit valmistautua huolehtimaan pienen koirasi tarpeista sen kasvun ja kehityksen aikana?
Toisin kuin suuremmat koirarodut, joilla liika ruoka ja liian vähäinen liikunta saattavat nostaa painoa epäterveellisen korkeaksi, pienet koirarodut ja toy-rodut kuluttavat kaloreita nopeasti. Esimerkiksi pomeranian tarvitsee itse asiassa kaksi kertaa niin paljon kaloreita kiloa kohden kuin tanskandoggi. Jos pienen koirasi ruokavalio on oikea ja se saa säännöllisesti liikuntaa, on epätodennäköistä, että sille kertyy ylipainoa. On silti erittäin tärkeää pitää silmällä pienen koirasi painoa, kehon muotoa ja energiatasoa silloin, kun koira kasvaa pennusta aikuiseksi tai aikuisesta seniori-ikäiseksi.
Purina ONE Small Dog koiran kuivaruoka

Tarkkaile pienen koirasi vartaloa

Eläinlääkärisi tarkkailee pienen koirasi painoa todennäköisesti tutkimalla sen vartalon muotoa ja rasvavarastoja. Eläinlääkäri seisoo koiran takana ja katsoo sen vartalon muotoa koiran sivuilta ja sen yläpuolelta. Eläinlääkäri myös tunnustelee koirasi kylkiluita, kaulan ympärystä ja vatsanalusta. Terveen ja aktiivisen koiran kylkiluut tuntuvat ja vyötärö erottuu selvästi, eikä vatsa näytä roikkuvan alaspäin. Myöskään kaulan ympärillä ei pitäisi olla rasvaa.

Ihanteellinen paino ja vartalon muoto

Jokainen pieni koira on erilainen, joten on tärkeää, että kysyt eläinlääkäriltäsi, mikä on pienen koirasi rodulle terveellinen paino ja vartalon muoto – esimerkiksi kääpiömäyräkoiran ihannepaino (n. 4,5 kg) on hyvin erilainen kuin normaalikokoisen mäyräkoiran (jopa 12 kg). Bichon frisélla ja shih tzulla puolestaan on paksu, tuuhea turkki, joka saattaa saada pienen koiran näyttämään painavammalta kuin se oikeastaan onkaan.

Image
Image
”Pienille koirille, jotka ovat nirsoja syömään, on hyvä tarjota pieniä aterioita usein – jopa kolmesta neljään kertaa päivässä”

Pala purtavaksi

Pienillä koirilla on pieni suu ja pieni vatsalaukku, joten niille sopii pienet annokset useamman kerran päivässä. Erityisesti pienten koirien pennut kuluttavat yhdestä ateriasta saamansa energian muutamassa tunnissa. Pienille koirille suositellaan pieniä annoksia usein, kolmesta neljään kertaan päivässä. Pieni koirasi nauttii esimerkiksi ravitsemuksellisesti tasapainoisesta kuivaruoasta, jossa on pieneen suuhun sopivat rapeat pelletit, tai pienillä lihaisilla palasilla ja kasviksilla höystetystä märkäruoasta. Kumpikin näistä vaihtoehdoista on pienelle koiralle helposti pureskeltavaa ja hyvin sulavaa.

Tee säännöllisiä tarkastuksia

Jos pieni koirasi on juuri nyt ihannepainoinen ja sen vartalon muoto on oikea, ota siitä valokuva. Laita kalenteriisi muistutus siitä, että tarkistat koirasi painon ja vartalon muodon ja otat siitä uuden valokuvan kahden kuukauden välein. Jos huomaat selkeää painon nousua tai laskua, on hyvä pyytää neuvoa eläinlääkäriltä.

Huolehdi nirsosta syöjästä

Jotkut pienet koirat, kuten bichon frisé ja yorkshirenterrieri, ovat tunnetusti kranttuja syöjiä, joilta jää ateria usein syömättä loppuun. Kun pidät silmällä pienen koirasi painoa ja vartalon muotoa, huomaat varmasti, jos sen paino alkaa laskea. Samalla voit muuttaa pienen koirasi ruokavaliota, mutta muista tehdä se asteittain pienin muutoksin viikon, parin aikana.

Vinkkejä pienen koiran ruokkimiseen

Pienille koirille on hyvä tarjota pieniä aterioita usein, jopa kolmesta neljään kertaa päivässä. Paras vaihtoehto on pienille koirille tarkoitettu täysravinto – joko kuivaruoka, jossa on pieneen suuhun sopivat rapeat pelletit, tai pienillä lihaisilla palasilla ja kasviksilla höystetty märkäruoka. Vältä tarjoamasta koirallesi herkkupaloja tai ihmisten ruoan tähteitä. Jos sinulla on monta pientä koiraa, ruoki niitä eri aikoihin ja eri paikoissa, jotta tiedät tarkalleen, kuinka paljon kukin pienistä koiristasi syö.

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan