Pienen koiran liikunta

Vinkkejä pienten koirarotujen koulutukseen

Näin saat pienen koirasi käyttäytymään moitteettomasti – yksinkertaisia palkitsemiseen perustuvia koulutusvinkkejä
Kun vietät aikaa ja leikit koirasi kanssa, voit samalla lempeästi aloitella peruskoulutusta. Tämä tarkoittaa, että palkitset aina toivotun käytöksen ja jätät huomioimatta ei-toivotun käytöksen. Koiraa ei kuitenkaan saa koskaan rangaista ei-toivotusta käytöksestä. Ajan myötä hyvästä käytöksestä tulee koirallesi tapa, ja yhteinen aikanne on entistäkin mukavampaa.
Pieni koira pallon kanssa

Aloita aikaisin

Pienillä koirilla on usein suuri persoona, mikä saattaa tehdä koulutuksesta haastavaa. Pienet koirat saattavat myös haukkua yllättävänkin äänekkäästi, joten on tärkeää sosiaalistaa ne pienestä pitäen. Paras aika aloittaa on koiran ensimmäisten 15 elinviikon aikana, jolloin koirat ovat eläinlääkäreiden mukaan alttiimpia oppimaan uutta.

Mitä sosiaalistaminen tarkoittaa?

Sosiaalistamisen tarkoituksena on totuttaa koira uusiin asioihin ja ääniin pennusta alkaen. Koira täytyy opettaa esimerkiksi tapaamaan uusia ihmisiä ja leikkimään muiden koirien kanssa, jättämään pölynimurin ääni huomiotta tai kävelemään rauhallisesti vilkkaalla kadulla. Jos käytät usein julkista liikennettä, pienen koirasi on opittava matkustamaan bussissa tai junassa hermostumatta. Jos koirallasi on taipumusta innostua liikaa uusista ihmisistä, voit opettaa sille jonkin tempun – kuten kumartamisen tai tassun annon – ja harhauttaa koirasi huomion pois uudesta ihmisestä tempun avulla. Temppu toimiikin usein paremmin kuin pelkkä käsky rauhoittua, istua tai asettua maahan.

Image
Image
”Ajan myötä hyvästä käytöksestä tulee koirallesi tapa, ja yhteinen aikanne on entistäkin mukavampaa”

Yksinkertaisia koulutusvinkkejä

Pienen koiran kouluttaminen alkaa peruskäskyistä kuten ”paikka”, ”tänne” ja ”irti”. Erityisesti kaksi jälkimmäistä ovat erittäin tärkeitä. Molemmat käskyt saattavat pelastaa koirasi hengen: tänne-käskyllä kutsut koirasi pois vaarallisesta tilanteesta, ja irti-komento saa koirasi esimerkiksi pudottamaan suustaan esineen tai asian, jonka syöminen on sille hengenvaarallista. Käytä komennoissasi aina samoja sanoja ja äänensävyä.

Naksutin avuksi

Naksutinkoulutuksessa koira opetetaan yhdistämään toisiinsa tietty tunnistettava ääni ja palkkio toivotusta käyttäytymisestä. Naksuttimen käyttö vaatii harjoitusta ja oikeaa ajoitusta, sillä koira tottuu nopeasti odottamaan herkkupalaa naksuttimen äänen kuultuaan. Monilla paikkakunnilla toimii koirakouluja, joista saa apua kouluttamiseen.

Palkkion valitseminen

Jos haluat palkita pientä koiraasi herkuilla, käytä todella pieniä palasia kerrallaan ja poista vastaava määrä ruokaa koiran päivittäisestä ruoka-annoksesta. Muista myös silittää ja helliä koiraasi, kun se käyttäytyy hyvin – koirasi osaa todella arvostaa positiivista palautettasi!

Eroahdistuksen ennaltaehkäiseminen

Eroahdistus voi olla todellinen ongelma, mutta aikuisiän ahdistusta voi ennaltaehkäistä jo pentuiässä. Koiran peruskoulutukseen voi liittää yksinoloharjoituksia. Voit kannustaa koiraasi viettämään aikaa yksin rajaamalla sen portilla hetkeksi erilliseen huoneeseen. Ota toisinaan esiin takkisi ja avaimesi ja laita ne sen jälkeen takaisin paikalleen poistumatta asunnosta. Näin koira oppii, ettei ulkovaatteiden etsiminen automaattisesti tarkoita jäämistä yksin. Kun lähdet kotoa, järjestä koirallesi mukava nukkumapaikka ja jätä sille raikasta vettä sekä leluja ajankuluksi.

Koulutuksen ja liikunnan yhdistäminen

Kävelylenkit ja leikin voi hyvin yhdistää koulutukseen. Leikkimielinen köydenveto opettaa jakamaan, ja lelun noutaminen on yksinkertainen tapa opettaa koiraa palaamaan luoksesi. Voit myös opettaa koiraasi pissaamaan käskystä: kehu koiraasi heti kun se on alkanut pissata ja palkitse se heti toimituksen jälkeen. Jos asut kaupungissa, on hyvä antaa koiran leikkiä suurella ulkoalueella aina kun mahdollista. Kun ympärillä on paljon häiriötekijöitä, pääsette koirasi kanssa testaamaan, miten hyvin uudet temput on opittu!

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan