Pienen koiran hoito

Matkustaminen pienen koiran kanssa

Näin matkustat turvallisesti pienen koirasi kanssa ja pidät sen tyytyväisenä ja terveenä matkan ajan
Pienet koirat kulkevat helposti mukana, ja monien rotujen luonteeseen kuuluukin seikkailunhalu ja uteliaisuus. Jos pieni koirasi on usein mukanasi reissun päällä, se tuskin on tyytymätön pitkilläkään matkoilla – varsinkin, jos olet suunnitellut matkan huolellisesti etukäteen. Pieni koira on myös tervetullut vieras moniin hotelleihin ja itsepalvelumajoituksiin.
Pieni koira autossa

Matkan suunnitteleminen

Autolla liikkuminen on yksinkertaisin vaihtoehto koiran kanssa matkustaessa, sillä silloin on helppo pitää riittävästi taukoja. Pienet koirat saavat matkustaa myös monien yhtiöiden lautoilla, junissa ja lentokoneissa. Tarkista aina ennen matkan varaamista, saako koiran tuoda mukaan kulkuvälineeseen ja onko sen matkustettava erillisessä tilassa. Jos liikut autolla, ruoki pieni koirasi noin kaksi tuntia ennen lähtöä ja pidä matkustamo viileänä ja ilmastoituna. Pidä huolta koirasi matkustamisen turvallisuudesta esimerkiksi tilavalla kuljetuslaatikolla tai valjailla, äläkä matkusta autossa koira sylissäsi. Älä jätä pientä koiraasi yksin autoon hetkeksikään.

EU:n lemmikkieläinpassi

EU:n kansalaisena voit matkustaa vapaasti pienen koirasi kanssa, jos sillä on eurooppalainen lemmikkieläinpassi. Passeja myöntävät kaikki hyväksytyt eläinlääkärit, ja passissa on oltava tiedot voimassa olevasta raivotautirokotuksesta. Lisätietoja eurooppalaisesta lemmikkieläinpassista löydät osoitteesta http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_fi.htm

Image
Image
”Koiran trimmaamiseen kuuluu paljon muutakin kuin turkin pitäminen puhtaana ja hyvin leikattuna. Myös koiran silmät, korvat, hampaat ja kynnet voidaan tarkistaa”

Terveydenhuolto ennen matkaa

Ennen matkalle lähtöä pidä huolta, että pienellä koirallasi ei ole kirppuja ja että se on madotettu. Ota mukaan matkalle kopio koirasi rokotuskortista. Ota hätätapauksen varalta etukäteen selvää matkakohteesi eläinlääkäriklinikoista ja pidä mukanasi lemmikkien ensiapupakkausta. Jos koirallasi on keskipitkä tai pitkä turkki, älä leikkaa turkkia lyhyeksi koiran olon viilentämiseksi – pitkä turkki itse asiassa suojaa koirasi ihoa auringolta.

Rentouttava loma myös koiralle

Oma peti tai huopa sekä muutama pienen koirasi lempilelu auttavat vähentämään ympäristönmuutoksen aiheuttamaa ahdistusta. Voit myös kokeilla luontaisen feromonivalmisteen käyttämistä erityisesti matkan alkumetreillä, jotta koirasi pystyy rentoutumaan matkalla.

Terveysvinkkejä matkalle

Äkkinäiset ruokavaliomuutokset saattavat aiheuttaa epämukavuutta ja stressiä, joten pakkaa mukaan pienelle koirallesi tuttua ruokaa. Jos matkustat lämpimään ilmastoon, ota mukaan koirien aurinkosuoja sekä jäähdytysalusta, jottei koirasi läkähdy lämmössä. Pidä päivän retkillä aina mukana pullo raikasta vettä sekä juomakulho, äläkä anna koirasi juoda likaista jokivettä tai suolaista merivettä. Erityisesti Välimerellä tai trooppisessa ilmastossa suojaa koirasi myös hyttysenpistoilta.

Käytännön neuvoja

Vältä koirasi kanssa ulkoilua päivän kuumimpaan aikaan erityisesti kuumalla hiekalla tai kovilla pinnoilla. Ruohikolla käveleminen on pienen koirasi tassuille miellyttävämpi vaihtoehto. Harjaa tai kampaa koirasi huolellisesti rannalla tai meressä leikkimisen jälkeen ja pese sen turkki puhtaalla vedellä ja tarvittaessa hellävaraisella koirien shampoolla. Tarkista joka kävelyn jälkeen pienen koirasi korvat, niska, pää ja rinnus punkkien varalta. Jos et saa punkkia itse irti, ota yhteys paikalliseen eläinlääkäriin.

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan