Pienen koiran hankkiminen

Pienten koirien rotumääritelmät

1.Pienten koirien rotumääritelmät
Kun pohdit pienirotuisen pennun ottamista, hanki ensin tietoa kaikista harkitsemistasi roduista. Haluatko esimerkiksi leikkisän ja energisen koiran vai ylellisen sylikoiran? Tutki eri rotujen määritelmiä, jotta tiedät, millaisia ne ovat luonteeltaan ja aktiivisuudeltaan. Etsi tietoja rodun historiasta ja kehittymisestä.
Pienten koirien rotumääritelmät

2. Ammenna oppia asiantuntijoilta

Kun alat etsiä sopivaa pentua, käytä apunasi rotuasiantuntijaa. Muotovalioita kasvattavasta ja jalostavasta kasvattajasta on paljon apua, jotta voit selvittää pennulta odotettavat tärkeät ominaisuudet. Koiran ominaisuuksien tulee vastata omia tavoitteitasi ja odotuksiasi, halusitpa sitten uskollisen seurakoiran tai uljaan näyttelykoiran.

3. Luonne ratkaisee

Kun valitset koiranpentua, kiinnitä huomiota hurmaavaan ja ystävälliseen luonteeseen. Jos kasvattaja valitsee itse sopivan omistajan kullekin pennulle, muista pyytää ulospäin suuntautunutta pentua. Koiran käyttäytymisestä 35 prosenttia määräytyy geenien perusteella ja 65 prosenttia sosiaalistamisen, ravinnon, terveyden hoidon, koulutuksen ja hallinnan perusteella. Etsi pentua, joka on kasvanut kotiolojasi muistuttavassa ympäristössä. Esimerkiksi jos asut kaupungissa lasten kanssa, on suositeltavaa, että myös pentu on kasvanut kaupungissa lapsiperheessä.

4. Koiranpennun tuominen kotiin

Ennen kuin tuot pienirotuisen koiranpennun kotiin noin 8–12 viikon ikäisenä, saat kasvattajalta listan etukäteen hankittavista tarvikkeista. Tarvitset koiran pedin, penturuokaa, koulutukseen sopivia herkkupaloja, ruoka- ja vesikupit, leluja ja turkinhoitotarvikkeita. Pääset alkuun pentupaketin avulla: siinä on tietoja seuraavasta eläinlääkärikäynnistä, mikrosirutuksesta, rokotus- ja loishäätöaikataulusta, rodusta, kasvusta ja sosiaalistamisen keskeisistä vaiheista sekä sterilaatiosta ja kastraatiosta.

5. Koiranpennun sosiaalistaminen luo pohjan

Koiranpennun sosiaalistaminen luo puitteet sen koko elämälle. Kun pentu on saanut perusrokotukset, voit turvallisesti ryhtyä tutustuttamaan sitä uusiin paikkoihin, vieraisiin ihmisiin ja muihin koiriin. Nämä kokemukset vahvistavat koirasi itsetuntoa ja kykyä kohdata uusia tilanteita.

6. Peruskoulutus vahvistaa hyvää käytöstä

Koiranpennut ovat innokkaita oppimaan. Voit aloittaa opettamalla koiran kulkemaan hihnassa. Koiranpentujen tottelevaisuuskoulutuksessa (TOKO) opit opettamaan koirallesi peruskäskyjä, kuten istu, paikka ja tänne. 5–16 viikon ikä on koiranpennun sosiaalistumisen kannalta ratkaiseva vaihe, joka voi vaikuttaa kehitykseen myönteisesti. Kun koira oppii reagoimaan pyyntöihisi kasvaessaan, siitä tulee parempi ja tyytyväisempi kumppani.

7. Ravitsemuksen tärkeä rooli

Nopeasti kasvaville pienirotuisille pennuille tulee antaa tasapainoista pennuille tarkoitettua täysravintoa, joka vähintäänkin täyttää ravintoaineiden saantisuositukset. Pentu tarvitsee sopivassa suhteessa kalsiumia ja fosforia, jotka edistävät terveiden luiden kehittymistä, sekä enemmän proteiinia ja rasvaa lihasten kehittymiseksi. Penturuoan tulee sisältää DHA-rasvahappoa, joka on tärkeää pennun aivojen ja näön kehittymisen kannalta. Pienirotuisilla koirilla on myös vilkas aineenvaihdunta suhteessa niiden painoon. Siksi on tärkeää, että ne saavat energiatiheää ruokaa, josta saa runsaasti kaloreita jo pienestä annoksesta. Näin koiran tavallista pienempi ruoansulatusjärjestelmä ei rasitu. Pidä raikasta vettä aina saatavilla.

8. Setting Realistic Goals

As you start out with your new small-breed puppy, if you are planning to show your dog, it is important to define goals that are commensurate with your affordable time and resources. You should consult others whom you trust to help determine your dog’s potential. They can help you gauge whether your dog has the qualities to be a show dog or perhaps to participate in performance sports. They also can guide you as you begin the process.

9. Huolehdi koiran terveydestä

Oikea-aikaiset rokotukset, loishäädöt, hammashoidot ja eläinlääkärikäynnit kuuluvat koiran asianmukaiseen ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon. Ne ovat kuitenkin vain yksi osa sitä, sillä joka rodulla on omat terveysongelmansa, joista omistajan tulee olla tietoinen. Tarkista aina tietyille roduille ominaiset terveysongelmat kennelliitolta ja selvitä, onko seulontatestejä saatavilla. Kun etsit sopivaa pentukasvattajaa, älä epäröi kysyä, testaako kasvattaja jalostukseen käytettävät koirat vähentääkseen rodulle yleisten sairauksien riskiä. On erityisen tärkeää, että pennun emä ja isä on testattu rodulle yleisten terveysongelmien varalta.

10. Kiinteän suhteen luominen pentuun

Mikäpä olisi parempaa kuin ystävällinen hännänheilutus aina tullessasi kotiin. Yhteiset hetket uuden koiranpennun kanssa ovat alkua pitkälle ja rakastavalle suhteelle. Varaa aikaa pennun säännölliseen hellittelyyn, kehumiseen, leikittämiseen ja kävelyttämiseen. Luot nyt perustan suhteelle, joka syvenee sinun ja uuden parhaan ystäväsi nauttiessa elämästä yhdessä. 1 Scott JP, Fuller JL. Genetics and the Social Behaviour of the Dog. University of Chicago Press. 1998 (Julkaistu alun perin 1985.)

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan