Pienen koiran hankkiminen

Sopivan pienen koirarodun valitseminen

Miten valitset pienen koiran ja valmistaudut sen kotiin tuomiseen?
Jos sinulla ei ole koskaan ollut koiraa, pieni koirarotu on erinomainen valinta – erityisesti jos asut kaupungissa. Ennen kuin päätät, mikä rotu sopii parhaiten kotiisi ja elämäntyyliisi, ota huomioon muutama käytännön asia. Pienet koirat elävät yleensä pitempään kuin suuremmat rodut, joten pieni koirasi saattaa olla kumppaninasi jopa 12 vuotta tai pidempään.
Sopivan pienen koirarodun valitseminen

Perusasiat haltuun

Mieti, miten paljon aikaa voit antaa koirallesi. Vaikka pienet koirat ehkä tarvitsevatkin vähemmän liikuntaa kuin suuremmat rodut, on erittäin tärkeää, että pienellä koirallasi riittää fyysisiä aktiviteetteja ja älyllisiä haasteita. Pieni koirasi tarvitsee useita kävelylenkkejä päivässä ja paljon kahdenkeskisiä leikkihetkiä. Lisäksi monet pienet koirarodut vaativat kuria ja kärsivällisyyttä etenkin pentuvaiheen kouluttamisessa. Mieti myös, millainen elämäntapa sinulla on ja kuinka paljon matkustelet – pystytkö ottamaan koirasi mukaan päiväretkille ja illanviettoihin? Huomioi myös kustannukset, joita kertyy pienen koirasi ruokkimisesta, trimmaamisesta, vakuuttamisesta, vuosittaisista rokotuksista ja säännöllisistä eläinlääkärin tarkastuksista.

Rodun valitseminen

Hyväluonteiset, ystävälliset pienet koirarodut, kuten bichon frisé ja cavalier kingcharlesinspanieli, ovat erinomaisia valintoja ensimmäistä koiraa hankkiville ja lapsiperheille. Energisille (ja kärsivällisille!) pienen koiran omistajille saattavat sopia paremmin eloisa kettuterrieri tai jackrussellinterrieri, kun taas koiranäyttelyistä innostuneet saattavat ihastua näyttäviin pitkäkarvaisiin rotuihin, kuten shih tzuhun tai pomeranianiin. Lue oppaamme suosituimmista pienistä koiraroduista täältä [link to POMDI small dog breed overview, either new or existing version].

Image
Image
”Koiranpennut täytyy sosiaalistaa, joten muista varata paljon yhteistä aikaa pienelle koirallesi varsinkin ensimmäisinä viikkoina.”

Pienen koiran löytäminen

Valitsemalla hyvämaineisen kasvattajan tai koiran myyjän varmistat, että koirasi kasvaa terveeksi ja onnelliseksi. Älä osta pentua sanomalehtimainoksen tai paikallisen ilmoituksen kautta, ja vieraile aina harkitsemasi pennun kasvattajan luona. Jos olet valmis tarjoamaan kodin aikuiselle pienelle koiralle, voit harkita koiran etsimistä myös eläinsuojeluyhdistykseltä tai löytöeläintalosta.

Tiedä, mitä etsiä

Kun olet hankkimassa pentua, pyydä aina saada nähdä pennun emo, jotta voit arvioida sen luonteen ja fyysisen kunnon. Pentuja pääsee näkemään yleensä noin kuuden viikon ikäisinä. Jos tietty pentu valloittaa sydämesi, tarkista, että sen silmät ovat kirkkaat, korvat puhtaat, kirsu kostea ja viileä sekä turkki terveen näköinen. Pentusi pitäisi myös reagoida yhtäkkisiin ääniin ja suhtautua ympäristöönsä valppaasti ja uteliaasti.

Valmistautuminen suureen päivään

Kun olet valinnut pienen koirasi tai koiranpentusi, kysy kasvattajalta, hoitaako hän koiran rokotukset ja loistarkastukset ennen kuin koira muuttaa luoksesi. Jos jostain syystä näin ei ole, varaa aika eläinlääkärille etukäteen. Koiranpennun sosiaalistaminen onnistuu parhaiten alle 15 viikon ikäisenä, joten muista varata paljon yhteistä aikaa pienelle koirallesi varsinkin ensimmäisinä viikkoina. Kun koiranpennun rokotukset ovat kunnossa, voit ottaa sen mukaasi moniin paikkoihin ja opettaa sille paljon uusia asioita.

Koiran tuominen kotiin

Useimmat pienet koiranpennut voivat jättää emonsa 8–12 viikon ikäisinä. Varaa kotiisi paikka, jossa pennullasi on turvallinen ja mukava olo. Älä sijoita koiran petiä vetoisaan paikkaan tai kuuman patterin viereen. On myös hyvä varata koirallesi leluja, jotka on erityisesti suunniteltu turvallisiksi pienille koirille, pieniä matalia ruoka- ja vesikulhoja sekä pienen koiran tarpeisiin suunniteltua ruokaa. Aluksi voi olla hyvä varata koirallesi sekä kuiva- että märkäruokaa selvittääksesi, millaisesta ruoasta se pitää. Nauti jokaisesta yhteisestä hetkestänne – monet pienet koirat kiintyvät syvästi omistajiinsa kasvaessaan, ja ystävyytenne syvenee sitä mukaa kun opitte tuntemaan toisenne paremmin.

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan