Pienen koiran ruokinta

Pienten koirien ravitsemus

Minkälainen ravinto auttaa sinua pitämään pienen koirasi vahvana ja näkyvästi terveenä?
Pieni koirasi on ainutlaatuinen. Sen ravinnontarve on tietenkin pääosin samanlainen kuin muillakin koirilla – proteiinia kasvun ja elinvoiman tueksi, hiilihydraatteja tuomaan energiaa ja kasviksia vitamiinien ja kuidun lähteeksi. Pieni koko kuitenkin tekee koirastasi erityisen. Pienillä koiraroduilla, kuten shih tzulla, jackrussellinterrierillä ja chihuahualla, on erityiset ravitsemustarpeet. Myös pienen koirasi ikä, rotu, elämäntyyli ja aktiivisuus vaikuttavat sen ruokintaan.
Pieni koira ja tyttö

Pieni ja erityinen

Pienillä koirilla on erittäin nopea aineenvaihdunta, minkä ansiosta ne kuluttavat energiaa paljon nopeammin kuin isommat koirarodut. Koska pienet koirat tarvitsevat painokiloa kohden enemmän energiaa ravinnostaan, on erittäin tärkeää, että koirasi ruoka on erityisesti pienille koirille suunnattua, kaloripitoista täysravintoa. Erityisen tärkeää oikean ravinnon valinta on silloin, kun koirasi vielä kasvaa ja kehittyy.

Tärkeät raaka-aineet

Aktiiviset pienet koirat tarvitsevat ravintoa, jossa on nopeasti vapautuvaa energiaa. Sitä saa esimerkiksi korkealaatuisesta eläinproteiinista (esimerkiksi nauta, kana, kalkkuna tai lohi) ja helposti sulavista hiilihydraateista. Myös Omega-3- ja -6-rasvahapot ovat elintärkeitä, sillä ne auttavat tukemaan pienen koirasi munuaisten terveyttä, hyvää luontaista vastustuskykyä, aivojen ja silmien kehitystä sekä ylläpitämään turkin kiiltoa.

Image
Image
Pienet koirat, joilla on nopea aineenvaihdunta, saattavat myös tarvita B-vitamiinilisän.

Pala purtavaksi

Pienillä koirilla on pieni suu ja pieni vatsalaukku, joten niille sopii pienet annokset useamman kerran päivässä. Erityisesti pienten koirien pennut kuluttavat yhdestä ateriasta saamansa energian muutamassa tunnissa. Pienille koirille suositellaan pieniä annoksia usein, kolmesta neljään kertaan päivässä. Pieni koirasi nauttii esimerkiksi ravitsemuksellisesti tasapainoisesta kuivaruoasta, jossa on pieneen suuhun sopivat rapeat pelletit, tai pienillä lihaisilla palasilla ja kasviksilla höystetystä märkäruoasta. Kumpikin näistä vaihtoehdoista on pienelle koiralle helposti pureskeltavaa ja hyvin sulavaa

Hyvä, pitkä elämä

Monet pienet koirarodut kehittyvät nopeasti täysikasvuisiksi, mutta ikääntyvät hitaammin ja elävät pitempään kuin suuremmat koirarodut. Pienet koirarodut ovat täysikasvuisia yleensä noin kahdeksan kuukauden ikäisinä, ja monet rodut elävät jopa yli 15-vuotiaiksi. Tämä tarkoittaa, että valtaosa koirasi elämästä on todennäköisesti aktiivista aikuisikää. Vaikka pienet koirat eivät yleensä liho yhtä herkästi kuin suuremmat koirat, eläinlääkäriltä on hyvä kysyä neuvoa ihannepainon ylläpitämiseksi. Valitsemalla ruokaa, jossa on käytetty vähärasvaisia proteiinin lähteitä kuten kalkkunaa, porsasta ja kanaa, voit auttaa koiraasi pysymään hoikkana ja hyväkuntoisena läpi sen koko pitkän ja onnellisen elämän.

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan