Pienen koiran ruokinta

Pienen koiran ruokinta ja ruoka-aikojen suunnittelu

Näin teet pienen koirasi ruoka-ajoista entistäkin nautinnollisempia joka elämänvaiheessa
Pienten koirien koossa ja kehon muodossa on paljon eroja, ja voi viedä aikaa, kunnes löydät parhaan ruokintasuunnitelman pienelle koirallesi. Erittäin pienillä roduilla kuten pomeranianilla ja chihuahualla on erilaiset tarpeet kuin kookkaammilla pienillä koirilla, esimerkiksi kettuterrierillä ja bichon friséllä. Pienet koirarodut kuluttavat kaloreita yleensä paljon nopeammin kuin suuret rodut, joten on tärkeää pitää huolta, että ne saavat tarpeeksi ravintoa.
Peni koira syömässä

Aikuisiän kynnyksellä

Pienet koirat katsotaan täysikasvuisiksi aikuisiksi noin 10 kuukauden iästä lähtien. Aikuisikä päättyy 8–9 vuoden iässä, jolloin koirasta tulee ”seniori” – huomattavasti myöhemmin kuin monilla suuremmilla roduilla, joiden edustajia pidetään seniori-ikäisinä joskus jo kuuden vuoden iästä lähtien. Kun sinulla on selkeä käsitys koirasi ihannepainosta ja -vartalosta sen tämänhetkisessä elämänvaiheessa, tehtäväsi on löytää ruokintarutiini, joka pitää koirasi tyytyväisenä ja terveenä. Eläinlääkäri voi antaa sinulle tarkempia neuvoja juuri omaa koiraasi koskien.

Oikea annoskoko

Monet pienet koirat syövät mielellään sekä kuiva- että märkäruokia, ja molemmat ovat ravitsemuksellisesti tasapainoisia. Pienen koiran annoskoon tarkkailu on kuitenkin tärkeää. Valitse lisäksi pienille koirille tarkoitettu koiranruoka, jonka pienemmät nappulat tai palaset ovat pienen koiran suuhun sopivia ja siten helposti pureskeltavia ja nieltäviä.

Image
Image
Pienillä koirilla on erityistarpeita ravinnon suhteen. Ne tarvitsevat ruokaa, joka on ravitsemuksellisesti suunniteltu niiden nopeaan aineenvaihduntaan sopivaksi..

Oikean ruoan valitseminen

Kuivaa täysravintoa on helppo mitata koiralle oikea määrä. Kuivaruoka myös säilyy yleensä märkäruokaa kauemmin avattuna ja on siksi kätevä käyttää. Jotkut pienet koirat pitävät enemmän mehevistä märkäruoista, ja silloin valmiit annospakkaukset auttavat annoskoon hallinnassa. Jos päätät sekoittaa kuivaruokaa märkäruoan sekaan, muista sovittaa määrät sopivan annoskoon mukaisiksi, jotta et ruoki pientä koiraasi liikaa.

Vältä liikaruokintaa

Pienelle koiralle tulee helposti antaneeksi liikaa ruokaa. Kun olet selvittänyt, kuinka paljon pienen koirasi pitäisi syödä yhden päivän aikana, jaa kokonaismäärä kahteen tai kolmeen annokseen. Yritä olla ruokkimatta pientä koiraasi tätä useammin, sillä muuten se saattaa oppia kaipaamaan ruokaa jatkuvasti. Jos annat koirallesi makupaloja tai herkkuja, muista vähentää saman verran ruokaa seuraavalta aterialta. Herkkujen ei koskaan pitäisi korvata yli kymmentä prosenttia pienen koirasi päivittäisestä energiantarpeesta.

Miten pidät nirson syöjän tyytyväisenä?

Jotkin pienet koirat voivat olla kranttuja syöjiä ja nauttia ruokansa hyvinkin pieninä annoksina ja silti elää terveen elämän. Jos pieni koirasi laihtuu tai sen turkki muuttuu kiillottomaksi, ota yhteyttä eläinlääkäriisi. Pidä huolta, että koirallasi on aina raikasta vettä saatavilla aterian yhteydessä – varsinkin jos se syö kuivaa täysravintoa. Jos koirasi syö mieluummin märkäruokaa, voit kokeilla lämmittää ruokaa kevyesti ennen tarjoilua. Lämmittäminen vapauttaa ruoasta tuoksuja, jotka voivat auttaa pienen koirasi ruokahalua heräämään. Tarjoa ruoka hiljaisessa ja rauhallisessa ympäristössä, jossa ei ole muita virikkeitä.

Pienen koiran ruokavalion sopeuttaminen

Jos koirasi ei yrityksistäsi huolimatta koske ruokaansa, kokeile toista ruokaa. Tee muutokset koirasi ruokavalioon vähitellen korvaten yhden kuivaruoka-annoksen päivässä märkäruoalla (tai päinvastoin) parin ensimmäisen päivän ajan. Jos koirasi pitää uudesta ruoasta, tarjoa sitä kahdesti päivässä seuraavat kolme päivää. Lopuksi voit korvata päivän viimeisenkin aterian uudella ruoalla. Pienet koirat ovat usein suuria persoonia, joten lemmikkisi kertoo sinulle varmasti, mistä ruoasta se pitää ja mistä ei!

Peni koira syömässä
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan