Pienen koiran hoito

Matkustaminen pienen koiran kanssa

Pidä pieni koirasi hyväkuntoisena ja terveenä – käytännön vinkkejä koiran turkin jokapäiväiseen hoitoon
Pienet koirat hurmaavat hellyttävällä ulkomuodollaan ja syliin sopivalla koollaan. Vaikka ne eivät ehkä suhtaudu kuralätäköissä temmeltämiseen yhtä varauksetta kuin suuret koirat, nekin rakastavat ulkona leikkimistä. Koiran turkin säännöllinen hoito on tärkeää, jotta koirasi pysyy puhtaana, terveenä ja aina valmiina halattavaksi.
Pienen koiran turkkia hoidetaan

Trimmaaminen

Koiran trimmaamiseen kuuluu paljon muutakin kuin turkin pitäminen puhtaana ja hyvin leikattuna. Kokonaisvaltaiseen trimmaukseen voi kuulua myös koiran silmien ja korvien tarkistus, hampaiden harjaus sekä kynsien leikkaus. Yleensä onkin hyvä jättää trimmaus ammattilaiselle. Samalla on myös hyvä hetki tehdä koirallesi täi- ja punkkitarkastus sekä tarkistaa, onko ihossa kuivia tai hilseileviä kohtia.

Trimmaajan valitseminen

Ammattitrimmaajat suosittelevat viemään koiranpennun ensimmäiseen trimmaukseen heti kun toinen rokotuskierros on takana – erityisesti jos kyseessä on pieni koirarotu, jota on trimmattava säännöllisesti. Myöhemmin voit teettää täyden trimmauksen kuuden tai kahdeksan viikon välein, jotta koirasi tottuu siihen. Kylvetä pieni koirasi edellisenä iltana, jotta turkissa ei ole takkuja, ja käykää rentouttavalla kävelylenkillä ennen trimmausta.

Image
Image
”Koiran trimmaamiseen kuuluu paljon muutakin kuin turkin pitäminen puhtaana ja hyvin leikattuna. Myös koiran silmät, korvat, hampaat ja kynnet voidaan tarkistaa”

Harjaus lähentää

Pienen koirasi turkin säännöllinen harjaus tarjoaa oivan tilaisuuden lähentyä koirasi kanssa. Pitkäkarvaisten rotujen (kuten shih tzun) turkki on hyvä harjata tai kammata päivittäin ja puolipitkäkarvaisilla roduilla (kuten cavalier kingcharlesinspanielilla) hyvä harjausväli on viikko. Lyhytkarvaisten rotujen (kuten ranskanbulldoggi) turkki huolletaan kerran kuussa kumisukaa käyttäen. Harjaa hellävaraisesti karvan kasvusuuntaan. Jos pelkäät painavasi harjaa liikaa, valitse pentuharja, jonka hellävaraiset harjakset sopivat herkälle iholle.

Tunne koirasi rotu

Kun tiedät, mihin tarkoitukseen koirarotusi on alun perin kasvatettu, ymmärrät, miksi sen turkki on lyhyt, pehmeä tai kihara. Esimerkiksi jackrussellinterrieri on kehitetty juoksemaan pitkin peltoja ja kaivautumaan koloihin, ja siksi sen karkea karva on lyhyttä ja vahvaa. Kun otat selvää pienen koirasi rodulle tyypillisistä ominaisuuksista ja aktiivisuudesta, tiedät miten sen turkki on hyvä trimmata.

Helpommat kylpyhetket

Useimmille pienille koirille riittää kylvetys kerran kuussa. Veden olisi hyvä olla hieman kädenlämpöistä lämpimämpää. Voit käyttää koirille tarkoitettua hellävaraista shampoota ja hoitoainetta, jotta koirasi turkki pysyy sileänä. Saatavilla on myös erityisesti valkoiselle turkille tarkoitettua shampoota, joka ylläpitää esimerkiksi bichon frisén turkin väriä ja kiiltoa.

Pikkuisen ekstraa

Jotta pienen koirasi turkki pysyy pehmeänä ja kiiltävänä, voit käyttää harjauksen ja kampauksen apuna selvityssuihketta trimmauskertojen välillä. Talvella voit estää koirasi anturoiden kuivumisen ja halkeilemisen tassuille tarkoitetulla rauhoittavalla vahalla. Aurinkoisina päivinä suojaa koirasi kirsu ja korvalehdet koirille tarkoitetulla aurinkovoiteella.

Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Juuri oikea ruoka pienelle koirallesi
Pienet koirat ovat ainutlaatuista seuraa – täynnä energiaa, leikkimieltä ja uteliaisuutta. Vaikka ne ovat usein suuria persoonia, kooltan ne ovat monia muita koiria pienempiä, ja sen takia niillä on myös erilaiset tarpeet.
Tutustu valikoimaan