PENNUN TUOMINEN KOTIIN
Pennut ovat luonnostaan uteliaita, ja ne voivat tehdä kaikenlaisia koiruuksia, mikäli pennun kotiin tuomisen varalle ei ole tehty suunnitelmaa. Mieti tarkkaan, mitä kaikkea pentu tarvitsee, ja tarkista, että kotisi on pentuystävällinen.
PENNUN ESITTELEMINEN
Tee pennun olo kotoisaksi: Varaa pennulle alue, jossa sen leluja, häkkiä ja ruoka- ja vesikulhoa säilytetään. Näytä alue pennulle heti kotiintulon jälkeen.
PENNUN ESITTELEMINENy
Pidä esittelyt rauhallisina: Esittele pentu lapsille pikkuhiljaa ja aina aikuisen läsnäollessa. Pidä tapaamiset lyhyinä ja varmista, että lapset ymmärtävät olla varovaisia, hiljaisia ja rauhallisia - ei äkkiliikkeitä.
PENNUN ESITTELEMINENy
Kissojen tapaaminen: Kun esittelet kissalle uuden koiran, pystytä oviaukkoon rautalankaportti. Tällä tavoin eläimet voivat tutustua toisiinsa, mutta kissallasi on pakotie siltä varalta, että se haluaa poistua paikalta.
PENNUN ESITTELEMINENy
Muiden koirien tapaaminen: Esittele uusi pentusi vanhemmalle koiralle puolueettomassa paikassa, kuten puistossa. Pidä molemmat koirat talutushihnassa. Mikäli koirat esitellään toisilleen kotona, erota ne vauvaportilla. Poista lelut ja herkut tappeluiden välttämiseksi ja valvo kohtaamista, kunnes olet varma, että koirat tuntevat olonsa mukavaksi toistensa seurassa.
PENNUN ESITTELEMINENy
Vieraiden opastaminen: Vieraiden tapaaminen on tärkeä osa pentusi sosiaalistamista. Pyydä vieraita jättämään pennun hyppimiset huomiotta ja kiinnittämään koiraan huomiota vain, mikäli se istuu paikoillaan tervehtimisen aikana. Palkitse aina pentusi hyvästä käytöksestä; herkuista on paljon apua koulutuksessa, mutta myös kehut ovat hyvä vaihtoehto.
TURVALLISUUSy
Tilan turvaaminen: Pidä pentu turvassa sisätiloissa ja ovet ja ikkunat suljettuina.
TURVALLISUUSy
Tiedosta korkeat paikat: Älä päästä pentua parvekkeille, avoimille tasanteille tai korkeille terasseille.
TURVALLISUUSy
Piilota vaarat: Varmista, että vaaralliset esineet, kuten siivoustarvikkeet, maalit, koipallot ja hyönteismyrkyt, ovat turvassa lukkojen takana.
TURVALLISUUSy
Suojele pentua kasveilta: Poista myrkylliset huonekasvit tai nosta ne amppeleihin pois pennun ulottuvilta.
TURVALLISUUSy
Sulje WC-pöntön kansi: Pidä WC-pöntön kansi suljettuna, jotta pentu ei pääse syömään haitallisia WC-raikastimia.
TURVALLISUUSy
Pidä johdot turvassa: Irrota, poista tai peitä kaikki pennun turva-alueella olevat sähköjohdot.
TURVALLISUUSy
Piilota pikkutavarat: Piilota kaikki pienet ja terävät esineet, kuten napit, neulat, langat, naulat ja juomatölkkien avaajat, joihin pentu voi tukehtua tai joista se voi saada haavoja suuhunsa.
TURVALLISUUSy
Piilota pussit: Pidä kaikki muovipussit erillään pennustasi.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Osoita auktoriteettisi: Osoita pennulle olevasi sen johtaja asettamalla selkeät säännöt ja odotukset käyttäytymiselle. Johdonmukaisuus ja positiivinen vahvistaminen ovat tärkeä osa koulutusta, sillä niiden avulla pentu oppii noudattamaan ohjeitasi.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Pidä asiat yksinkertaisina: Koulutuksesta tulee helpompaa ja pentu ymmärtää säännöt paremmin, kun pidät ohjeet ja käskyt yksinkertaisina ja esittelet ne yksi kerrallaan.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Vahvista, älä suutu: Ole hellä mutta tiukka. Älä koskaan rankaise pentuasi.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Ole johdonmukainen: Varmista, että kaikki perheenjäsenet noudattavat samoja sääntöjä. Muista kehua ja palkita pentua, kun se noudattaa käskyjä.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Pidä pentu hallinnassasi: Pidä pentu tai uusi koira aidatulla alueella ulkona ollessanne tai kävelytä sitä talutushihnassa.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Opeta luoksetulo: Luoksetulo on äärimmäisen tärkeää niin kurin kuin turvallisuudenkin kannalta, joten opeta uusi koirasi reagoimaan nimeensä ja tulemaan luoksesi kutsusta.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Pysy vahvana: Pidä pintasi käskyjen suhteen. Sano käsky vain kerran ja varmista, että koira reagoi siihen haluamallasi tavalla.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Keskity positiiviseen: Muista aina palkita hyvä käytös runsailla kehuilla ja satunnaisilla herkkupaloilla.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Pysy rauhallisena: Älä koskaan lyö koiraasi tai käytä uhkaavaa kehonkieltä, mikäli koirasi ei tottele sinua.
SÄÄNTÖJEN ASETTAMINEN
Sisäsiisteys: Vie koira ulkona samaan paikkaan tekemään tarpeensa. Toistele käskysanoja, kuten "pissa" tai "kakka", ja kehu koiraa, kun se tekee tarpeensa. Älä toru koiraa, mikäli siltä pääsee vahinko sisään, mutta näytä jätökset koiralle ja sano "ei" matalalla äänellä. On aina parempi, jos saat koiran kiinni itse teosta. Voit laskea, kuinka usein pennun täytyy päästä ulos lisäämällä sen ikäkuukausiin yhden (enintään kahdeksan tuntia), esim. kaksikuukautinen pentu tulee viedä ulos vähintään kolmen tunnin välein.