Basenji

Basenji
Pieni- tai keskikokoinen koirarotu, jonka erityispiirteitä ovat kippurahäntä ja otsarypyt. Basenjin turkki on sileä, lyhyt ja kiiltävä ja väriltään puna-valkoinen, musta-valkoinen, musta-parkinruskea, juovikas, juovikas-valkoinen tai kolmivärinen. Lisätietoja saat rotumääritelmästä. Täysikasvuisen basenjiuroksen ihannekorkeus on 43 cm (tassusta lavan korkeimpaan kohtaan), nartuilla 40 cm. Täysikasvuisena uroksen ihannepaino on 11 kg, nartun 9,5 kg.
 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Basenji on jalostettu todennäköisesti faaraoiden seurakoiraksi, ja niistä on kuvia Egyptin pyramideissa. Ajan saatossa rotu siirtyi Keski-Afrikkaan, jossa sitä käytettiin erilaisten rottien metsästämiseen Kongon seuduilla. Kookkaat ja ärhäkät rotat olivat todellinen uhka paikallisten asukkaiden elinkeinolle, ja hyvä metsästyskoira oli ehdoton osa selviytymistä. Länsimaissa rotua ei tunnettu ennen viktoriaanista aikaa, jolloin Afrikan-tutkimusmatkailijat panivat merkille koiran, joka ei hauku.

Luonne

Rotu on ainutlaatuinen, sillä se ei hauku lainkaan, mutta innostuessaan se saattaa ”jodlata”. Rotu on valpas ja älykäs, se hoitaa itse turkkinsa eikä haise lähes lainkaan. Basenjin sanotaankin muistuttavan kissaa ja jotkut rodun edustajat kiipeilevät jopa puissa ja aidoilla. Koira osoittaa kiintymystä läheisille ihmisille, mutta vieraiden suhteen se on usein varautunut. Basenjeilla on tapana ajautua rähinään vieraiden koirien kanssa, joten varhainen sosiaalistaminen on ehdottoman tärkeää.

Terveys

Basenjin yleisimmät perinnölliset sairaudet ovat Fanconin oireyhtymänä tunnettu munaissairaus ja eräs anemiatyyppi. Molemmat voidaan selvittää geenitestillä. Myös perinnöllisiä silmäsairauksia esiintyy, kuten monilla muillakin roduilla. Siksi koirien silmät tulee tutkia ja geenitestit tehdä ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Rotu on jalostettu metsästämään karuissa maasto-olosuhteissa, ja se tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivittäin, mutta kestävyyttä riittää enempäänkin, jos vain mahdollista. Basenji ei ole helpoin koulutettava, mutta sen innostaminen koiraharrastuksen pariin voi olla hyvä idea. Näin se saa järkevää tekemistä mielelleen ja ruumiilleen. Basenji osaa varoa liikennettä keskimääräistä huonommin, joten liikenteen lähellä harjoitellessa tulee olla erityisen varovainen.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Turkkinsa basenji hoitaa pääosin itse. Sen lyhyen, sileän ja hienokarvaisen turkin voi pyyhkiä turkinhoitohanskalla kerran viikossa, mikä poistaa irtokarvat. Korvat ja kynnet kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Muita hoitotoimenpiteitä koira ei juuri tarvitse.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.