Beagle

Beagle

Vanttera ja rohkea pienikokoinen koira, jonka ilme on ystävällinen ja rakenne urheilullisen tiivis. Niiden lyhyt turkki on tiivis ja säänkestävä ja rodussa esiintyy lukuisia värejä ja kuviointeja (lisätietoja rotumääritelmästä). Koiran korkeus on noin 33–40 cm ja paino 10–11 kg.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin tai kahden päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

1500-luvun puolivälin paikkeilla ajavia koiria alettiin luokitella käyttötarkoituksen mukaan, eli juokseviin koiriin, vihikoiriin ja niin edelleen. Näihin aikoihin pientä ajokoiraa, joka oli jalostettu metsästämään jänistä, alettiin kutsumaan nimellä belges. Nimi tuli mahdollisesti ranskan auki olevaa kurkkua tarkoittavasta ilmauksesta. Sillä viitattiin eläimen tapaan haukkua äänekkäänä laumana. Englanniksi sana vääntyy tietysti muotoon ”beagle”. Koiran perimässä on kettukoiraa, harrieria ja pientä verikoiraa, kerrynbeaglea.

Luonne

Beagle on hyväluonteinen koira, joka tulee toimeen useimpien muiden koirien kanssa, sillä se on jalostettu toimimaan laumassa. Ne rakastavat lapsia, mutta kissoihin tottuminen edellyttää, että koira viettää niiden kanssa aikaa jo nuoresta. Beagle on erinomainen vahtikoira, joka haukkuu kaikelle tavallisesta poikkeavalle. Tosin jos murtovaras onnistuu pääsemään sisään asti, beagle haluaa luultavasti leikkiä hänen kanssaan!

Terveys

Beagle on pääasiassa terve ja reipas rotu. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy kuitenkin toisinaan lonkkanivelen kehityshäiriötä (lonkkadysplasiaa, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy myös keskimääräistä enemmän epilepsiaa ja aivokalvontulehdusta (beaglen kipusyndrooma).

Liikunta

Beagle tarvitsee runsaasti liikuntaa, vähintään kaksi tuntia päivittäin. Sillä on vahva metsästysvietti, joten koiraa ei saa päästää irti ennen kuin se on koulutettu palaamaan varmasti kutsuttaessa. Muuten sen kannattaa päästää vapaaksi vain aidatulla alueella. Yksi tapa pitää koira hyvässä kunnossa on sen luontaisen riistavietin hyödyntäminen. Monet beaglet osallistuvat myös metsästyskoirakilpailuihin.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Rotu on helppohoitoinen, turkki vaatii nopean harjauksen kerran viikossa irtokarvojen poistamiseksi. Beagleilla on yksi pieni vika: ne rakastavat piehtarointia vastenmieliseltä löyhkäävissä materiaaleissa. Onneksi ne on yleensä myös helppo pestä. Koiran korvat tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta ne ovat puhtaat, eikä niissä ole tulehdusta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.