Beauceron

Beauceron

Beaucenpaimenkoira eli beauceron on näyttävän näköinen, suuri ja lihaksikas koira, joka painaa täysikasvuisena noin 30–38,5 kg. Uros on noin 65–70 cm korkea, narttu noin 61-68 cm. Beaucenpaimenkoiran lyhyt turkki on musta ja siinä on määrätyt, parkinruskeat merkit. Koira voi olla myös kolmivärinen (harmaa-musta parkinruskein merkein).

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Luoteis-Ranskasta, Beaucen alueelta kotoisin oleva rotu tunnettiin mahdollisesti jo 1500-luvun lopussa. Turkin merkkien vuoksi se tunnetaan myös nimellä ”punasukka” (bas rouge). Beauceronia käytettiin eläinten paimentamiseen ja vartiointiin, ja se on ranskalaisista paimenkoiraroduista suurin. Se on läheistä sukua pidempiturkkiselle briardille. Maailmansotien aikaan beauceronia käytettiin vartiointitehtävissä ja viemään viestejä juoksuhaudasta toiseen. Rotua on edelleen myös sotilas- ja poliisikoirana.

Luonne

Rotu on rohkea, peloton ja nopea oppimaan. Ihmisrakkaana koirana beauceron kaipaa seuraa, eikä mielellään jää pitkäksi ajaksi yksin. Se ei välttämättä ole paras koira ensikertalaiselle, sillä voimakastahtoinen ja runsaasti koulutusta ja liikuntaa tarvitseva koira hyötyy kokeneesta kouluttajasta. Rotu suhtautuu vieraisiin luonnostaan varauksella, joten varhainen sosiaalistaminen on tärkeää.

Terveys

Beauceron on yleisesti ottaen erittäin terve rotu, mutta jalostukseen käytettävien koirien lonkat ja silmät tulee tutkia, jotta voidaan varmistaa, ettei näitä ongelmia ilmene rodulla.

Liikunta

Beaucenpaimenkoira on lähtökohtaisesti työkoira, joten sillä on runsaasti energiaa, niin henkistä kuin fyysistä, ja se tarvitsee vähintään kaksi tuntia liikuntaa päivässä. Rotu pärjää hyvin koiraurheilulajeissa, esimerkiksi palveluskoirakokeissa ja flyballissa. Se rakastaa harjoittelua ja liikuntaa perheensä ihmisjäsenten kanssa.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Koiran lyhyt, paksu turkki on noin 3–4 cm pitkä, melko karhea ja vartalonmyötäinen. Koiran turkki on päässä lyhyempi ja selästä reiden takaosaan asti hieman pidempi, samoin hännän alla, mistä se myös takkuuntuu helposti, jos sitä ei hoideta. Beauceronin turkki harjataan kaksi tai kolme kertaa viikossa. Monien ranskalaisten paimenkoirarotujen tavoin myös beaucenpaimenkoirilla on kookkaat kaksoiskannukset molemmissa takajaloissa. Ne täytyy tarkastaa säännöllisesti muiden kynsien tavoin.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.