Bostoninterrieri

Boston Terrier

Bostoninterrieri on pienikokoinen koirarotu, jolla on lyhyt, kulmikas kuono ja pystykorvat. Se on rakenteeltaan voimakas ja lihaksikas. Sillä on suhteellisen suuret, pyöreät, kaukana toisistaan olevat silmät. Lyhytkarvaista bostoninterrieriä on lukuisia väriyhdistelmiä, muun muassa juovikas-valkoinen ja musta valkoisin merkein. Lisätietoja saat rotumääritelmästä. Täysikasvuinen bostoninterrieri on noin 38-43 cm korkea. Paino ei saa ylittää 11,5 kiloa. Rodun kotimaassa koirat jaetaan kolmeen painoluokkaan. Kevyet painavat alle 6,8 kg, keskipainoiset 6,8-9 kg, ja suurimmat 9,1–11,5 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Bostoninterrieri syntyi alun perin, 1800-luvulla, englanninbulldoggin ja valkoisen englantilaisen terrierin risteytyksestä. Rodun risteytystä jatkettiin ja bostoninterrieri kehittyi nykyiseen muotoonsa noin vuoteen 1893 mennessä. Jatkojalostuksessa käytettyjä rotuja olivat bullterrieri, bokseri ja pitbullterrieri, sekä jotkin muut terrierirodut. Alkujaan rotu painoi yli 20 kg, mutta sitä jalostettiin pienemmäksi ja pienemmäksi, kunnes saavutettiin tämänhetkinen kokoluokka.

Luonne

Bostoninterrieri on eloisa, iloinen koira, joka osaa olla myös erittäin määrätietoinen ja vahvatahtoinen. Rotu tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa ja rakastaa leikkimistä, mutta se voi olla toisinaan myös riehakas. Täytyy siis pitää huolta, etteivät leikit ylly liian rajuiksi, sillä bostoninterrieri voi olla onnettomuusaltis ja erityisesti sen silmät vaurioituvat helposti. Koira rakastaa ihmisen seuraa ja on lempeä lemmikki. Bostoninterrieri on myös erinomainen vahtikoira, joka ei kuitenkaan räksytä.

Terveys

Bostoninterrierin litteä kuono voi pahimmillaan aiheuttaa hengitysteiden ahtaumaa ja hengitysvaikeuksia. Monien muiden rotujen tavoin ne kärsivät toisinaan perinnöllisistä silmäsairauksista ja polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio).

Liikunta

Koiran liikunnantarve on melko vaatimaton: noin tunti päivässä. Ne eivät vaadi pitkiä lenkkejä, mutta seuraavat mielellään omistajaansa kaikkialle.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Bostoninterrierin turkki on helppohoitoinen. Sille riittää yleensä, kun turkki harjataan kerran viikossa kumisualla karvojen poistamiseksi. Siisti rotu, joka ei ”haise koiralta”.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.