Bullterrieri

Bull Terrier
Bullterrieri on vahvarakenteinen, leveärintainen ja lihaksikas koira. Koiralla on pitkä, vahva, munanmuotoinen pää, jossa on roomalaistyylinen nenä. Rodun yleisin väri valkoinen, usein päässä tai selässä olevin värillisin merkein. Muita mahdollisia värejä ovat musta, juovikas, vehnänkeltainen ja kolmivärinen. Säkäkorkeutta ei ole virallisesti määritetty, mutta täysikasvuisen koiran säkäkorkeus on keskimäärin noin 45 cm ja paino noin 33 kg.
 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Rotu on syntynyt bulldoggin ja terrierin risteytyksestä. Nykyään rotu on yksi Britannian suosituimmista koiraroduista ja se on osoittautunut erinomaiseksi vahtikoiraksi. Kääpiöbullterrieri on yhtä vanha rotu kuin bullterrieri, ja sen asema omana rotunaan virallistettiin vuonna 1939 Britannian kennelliiton tunnustuksen myötä.

Luonne

Bullterrieri on ystävällinen, mahtavalla huumorintajulla varustettu koira. Ne saattavat olla jääräpäisiä, eivätkä ole paras mahdollinen ratkaisu ensimmäiseksi koiraksi. Rotu on yleisesti ottaen rohkea, itsepäinen ja vahva, ja siinä on spontaani ja eteenpäin suuntautuva luonne, jotka saattavat saada sen vaikuttamaan haastavalta kasvattaa. Bullterrieri on peräisin doggista ja terrieristä, ja joista se on saanut luonteenomaisen sekoituksen itsenäisyyttä, sitkeyttä, uteliaisuutta ja räjähtävyyttä. Bullterrieri on erittäin hellyydenkipeä koira ja rakastaa seuraa, joten sitä ei kannata jättää yksin pitkiksi ajoiksi, sillä tylsistyneenä koira saattaa saada paljon tuhoa aikaan vahvoilla leuoillaan.

Terveys

Rodun yleisin terveysongelma on kuurous, jota esiintyy erityisesti valkoisilla bullterriereillä. Koiran kuuroutta voidaan testata jo nuorena. Myös perinnöllisiä munuais- ja sydänsairauksia esiintyy ja iho-ongelmat ovat suhteellisen yleisiä.

Liikunta

Bullterrieri on aktiivinen koirarotu ja tarvitsee runsaasti liikuntaa, niin vapaana juosten kuin hihnassa kulkien. Koira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa joka päivä, mutta on aina valmis suurempiinkin määriin!

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Bullterrierin turkki on erittäin helppohoitoinen. Lyhyestä turkista poistetaan irtokarvat kumisukaa käyttäen noin kerran viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.