Cavalierkingcharlesinspanieli

Cavalier King Charles Spaniel

Pieni spanieli, jolla on lyhyt, mutta voimakas kuono, suuret ruskeat silmät ja silkkinen turkki. Cavalierkingcharlesinspanielin värejä ovat musta-punaruskea, punainen, punavalkoinen (blenheim) ja kolmivärinen (musta-valkoinen punaisin merkein). Täysikasvuisen koiran korkeus on 30-33 cm ja paino 5,5-8 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Cavalierkingcharlesinspanieli jalostettiin aikoinaan kääpiöspanieleista, jotka on ikuistettu muun muassa Titianin ja Gainsborough’n maalauksiin 1500-, 1600- ja 1700-luvuilta. Ne olivat suosittuja aatelinaisten lemmikkejä ja niitä käytettiin sylin lämmittäjinä. Kuningas Kaarle II oli niin ihastunut spanieleihinsa, ettei hennonut olla niistä erossa. 1800-luvun alkuun mennessä pystynenäisen muunnoksen suosio oli kasvanut niin suureksi, että alkuperäinen spanieli oli käytännössä kadonnut. Ainoastaan Marlborough’n herttua piti yhtä sukulinjaa hengissä ja kasvatti koiria Blenheimin linnassa. Vuonna 1926 amerikkalainen Roswell Eldridge yritti herättää alkuperäisen cavalierin henkiin tarjoamalla palkintoa koiralle, jonka ulkonäkö muistutti eniten historiallisten maalausten koiria. Palkinto jaettiin Crufts-näyttelyssä ja summa oli ajan mittakaavalla suuri, 25 puntaa.

Luonne

Lempeäluonteinen, vaatimaton perhekoira suhtautuu kaikkiin ystävällisesti, joten se on mahtava seurakoira myös järkevästi käyttäytyville lapsille ja aktiivisille ikäihmisille. Koira ei räksytä, mutta ilmoittaa kyllä vieraiden saapumisesta. Ne tosin toivottavat kaikki vieraat yleensä lämpimästi tervetulleiksi, joten varsinaisiksi vahtikoiriksi niistä ei ole. Cavalierit tulevat toimeen kaikkien kanssa, myös kissojen ja pienten lemmikkien. Se on suhteellisen pienikokoinen ja iloinen, joten se on mahtava matkakumppani.

Terveys

Cavalierkingcharlesinspanielin perinnöllisistä sairauksista yleisimpiä ovat silmäsairaudet sekä aivojen/selkäytimen ontelotauti (syringomyelia). Monien tavoin rodulla esiintyy toisinaan erilaisia perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Koirien silmät ja lonkat tulee ehdottomasti tutkia ennen jalostuskäyttöä, samoin niiden aivot/selkäydin ja sydän.

Liikunta

Cavalierkingcharlesinspanieli sopeutuu perheen tarjoamaan ulkoilumäärään, mutta tarvitsee kuitenkin säännöllistä liikuntaa, jottei sille ala kertyä ylimääräisiä kiloja. Noin tunti liikuntaa päivässä on hyvä ohjenuora, mutta koira nauttii myös leikeistä ja virikkeistä ja menestyy yleensä hyvin erilaisissa harrastuksissa.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Cavalierkingcharlesinspanielin turkki kaipaa perusteellista hoitoa kerran viikossa. Kynnet ja tassukarvat tulee leikata kerran kuukaudessa. Rodulta lähtee karvaa, mutta säännöllinen turkinhoito pitää karvan määrän huonekaluissa kohtuullisena. Korvat tarvitsevat erityishuomiota, sillä riippuvien korvien alla ei kierrä ilma ja ne ovat alttiita tulehduksille, jos niitä ei hoideta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.