Chihuahua (pitkäkarvainen)

Chihuahua (Long Coat)

Kääpiökokoisella pitkäkarvaisella chihuahualla on sileä tai hieman taipuisa turkki, josta on useita värimuunnoksia kellertävästä mustaan. Korvissa tulee olla töyhdöt, kaulaa ympäröi pörheä kaulus ja jaloissa on pitkiä karvoja. Koira on siro ja pieni: täysikasvuisen säkäkorkeus noin 15–23 cm ja paino 1,8–2,7 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Vähemmän liikuntaa
 • Pieni kääpiökoira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Erittäin äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Jotkut uskovat, että chihuahua on syntynyt techichin ja pienen, aasialaisen karvattoman koirarodun risteytyksestä. Chihuahua on yksi Meksikon provinsseista, ja juuri sieltä vietiin Yhdysvaltoihin ensimmäiset nykyisen kaltaiset chihuahuat . Teorian mukaan moderni rotu kehittyi techichin ikivanhoista sukulinjoista ja siihen yhdistettiin pieniä koiria Meksikosta, Arizonasta ja Teksasista.

Luonne

Pitkäkarvainen chihuahua kiintyy yleensä yhteen tai kahteen ihmiseen, joiden seurassa se on utelias, vilkas ja älykäs sekä osoittaa herkeämättä kiintymystään. Jos sosiaalistaminen ei ole riittävää eikä sitä tehdä tarpeeksi varhain, rodun koirat suhtautuvat usein nuivasti tuntemattomiin ja saattavat vaikuttaa hermostuneilta, räksyttää ja jopa näykkiä. On tärkeää, että chihuahua sosiaalistetaan mahdollisimman nuorena, sillä muuten siitä tulee hermostunut vieraissa paikoissa, eikä se opi tulemaan toimeen tuntemattomien, lasten tai muiden lemmikkien kanssa. Rotu on nurkkakuntainen ja pitää toisten chihuahuoiden seurasta.

Terveys

Monien pienten rotujen tavoin chihuahuat kärsivät toisinaan polvilumpioiden sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio) ja henkitorveen liittyvistä ongelmista. Kallon muoto saattaa altistaa hydrokefalukselle (vesipää) ja eräille silmäsairauksille.

Liikunta

Pitkäkarvainen chihuahua sopeutuu liikuntamääriin, jotka voit sille järkevästi tarjota. Chihuahualla saattaa esiintyä energiapuuskia, jolloin ne leikkivät innokkaasti, mutta eivät tarvitse välttämättä pitkiä lenkkejä, puoli tuntiakin päivässä riittää. Chihuahualle suositellaan valjaiden käyttöä kaulapannan sijaan, koska niiden henkitorvi on herkkä.

Ravitsemus

Kääpiökoirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

Chihuahuan turkinhoito ei ole erityisen vaativa tehtävä. Pitkäkarvainen ”chichu” tarvitsee huolellisen käsittelyn harjalla ja kammalla kerran viikossa. Pitkän turkin kaulus saattaa kaivata pesua, sillä siihen tarttuu toisinaan ruoanjäämiä. Chihuahualta lähtee karvaa, mutta koiran pienen koon ansiosta ei kovin mittavia määriä. Koiran hampaat kannattaa pestä päivittäin, sillä monien pikkurotujen tavoin niille kertyy usein runsaasti hammaskiveä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.