Chow chow (pitkäkarvainen)

Chow Chow (Rough)

Chow eli kiinanpystykorva on karkeakarvainen, lyhyt, tiivis, neliömäinen koira. Sen häntä kiertyy selän päälle. Koiran suun sisäpuoli ja kieli ovat väriltään siniset/mustat. Koiran turkkia on kahta muunnosta, pitkä- ja lyhytkarvaista, ja lukuisia eri värejä (musta, punainen, sininen, kellertävänruskea, kermanvalkoinen tai valkoinen). Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 48–56 cm ja se painaa noin 26–32 kg. Täysikasvuisen nartun säkäkorkeus on noin 46-51cm ja se painaa noin 20-25kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Vahtikoira. Haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Chow chow -koirarodun historia on edelleen osittain arvoitus, mutta luultavimmin se on kotoisin Mongoliasta ja Mantšuriasta, joissa niiden lihaa pidettiin aikoinaan suurena herkkuna ja turkkia käytettiin vaatteissa. Sieltä rotu saapui Kiinaan. Vuosisatoja sitten koiria käytettiin puolustamaan temppeleitä pahoilta hengiltä. Yläluokka käytti chowia myös metsästyskoirana, suojelijana tunkeilijoita vastaan, vetokoirina kelkkojen ja kärryjen edessä sekä vahtikoirana. Pystykorvien arvioidaan polveutuvan alun perin chow chow’sta.

Luonne

”Chowi” on varautunut, itsenäinen koira, joka voi olla myös itsepäinen. Se saattaa kiintyä vahvasti yhteen ihmiseen ja ärähtää, jos tuntee, että sitä tai sen omistajaa uhataan. Koira saattaa näyttää halittavalta nallekarhulta, mutta ulkonäkö ei täysin vastaa sen luonnetta. Viime vuosien aikana koiran luonteen kehittämiseksi on tehty työtä, ja yleensä epämiellyttävän luonteen katsotaan johtuvan kunnon koulutuksen ja sosiaalistamisen puutteesta pentuiässä. Kun koirat pääsevät tutustumaan lapsiin, kissoihin ja muihin lemmikkeihin jo varhain, ongelmia ei yleensä synny.

Terveys

Chowin yleisimpiä terveysongelmia ovat kyynärän kehityshäiriöt ja silmäluomen ongelmat. Monien muiden rotujen tavoin ne kärsivät toisinaan myös lonkkanivelen kehityshäiriöistä (lonkkadysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Chow chow ei tarvitse erityisen paljon liikuntaa, noin tunti päivässä riittää. Ne nauttivat kuitenkin ulkona olemisesta ja ovat tyytyväisiä saadessaan puuhata omiaan takapihalla. Koiralla täytyy olla varjoisa, viileä paikka, johon ne voivat mennä lämpimällä säällä. Liiallisesta liikunnasta kovin nuoressa iässä voi aiheutua luuston ja nivelten ongelmia myöhemmin, joten liikuntamääriä täytyy pitää silmällä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Molempien chow chow -muunnosten turkki on tiivis ja suora. Pitkäkarvaisen koiran turkki on karkea, pörheä, ei kuitenkaan huomattavan pitkä. Alusvilla on pehmeä. Koiran kaulan ympärillä ja reisien takaosassa karva on paksumpaa. Pitkäkarvaisen koiran turkki tarvitsee hoitoa päivittäin. Lyhytkarvaisen muunnoksen turkki on lyhyempi ja tarvitsee hoitoa kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.