Clumberinspanieli

Clumber Spaniel

Clumberinspanieli on suurikokoinen, vahva koira, muita spanieleita painavampi ja kookkaampi. Täysikokoisen koiran säkäkorkeus on noin 45–50 cm ja uroksen paino noin 29,5–34 kg, nartun 25–29,5 kg. Koiralla on runsas, silkkinen turkki, joka on väriltään valkoinen, ja siinä on keltaiset tai oranssit merkit ja kuono on täplikäs.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Nauttii tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Runsaasti kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Clumberinspanielia on pitkään pidetty ranskalaisena rotuna, jonka Noailles’n herttua vei Britanniaan useita satoja vuosia sitten. Hän halusi saada koiransa turvaan vallankumouksen myrskyiltä ja luovutti arvostetun spanielilaumansa Nottinghamshiren Clumber Parkiin, Newcastlen herttuan hoiviin. Tätä teoriaa tukevia todisteita on kuitenkin heikosti, ja nykyään clumberinspanielia pidetään pitkälti englantilaisena keksintönä, joka on kehitetty useiden spanielirotujen ja muiden metsästyskoirien risteytyksistä.

Luonne

Luonteeltaan muita spanieleita hieman varautuneempi clumberinspanieli on hyväluontoinen koira, joka on mainio koko perheen lemmikki, kunhan kuola ei haittaa! Koiralla voi olla itsepäiset hetkensä, mutta yleensä se on miellyttämisenhaluinen, joten se on mukava koulutettava – ainakin niin kauan, kun on motivoitunut.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin clumberinspanieli saattaa kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja lonkkanivelen kehityshäiriöstä (lonkkadysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Rotu tunnetaan erinomaisesta hajuaististaan ja se lähtee mielellään seuraamaan lenkillä nenäänsä. Tästä syystä luoksetulon täytyy olla erittäin varma ennen kuin koiran voi päästää ulkoilemaan vapaana. Clumberinspanieli on muita spanielirotuja hitaampi, ja noin tunti liikuntaa päivässä riittää sille hyvin.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Koiran runsas turkki on silkkinen ja suora, ja sen jaloissa ja rinnassa on pidempiä hapsuja, jotka takkuuntuvat helposti, jos niitä ei hoideta. Koiran jalkakarvat tulee trimmata, jotta ne eivät takkuunnu, ja korvat tulee tarkastaa säännöllisesti.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.