Cockerspanieli

English Cocker Spaniel

Cockerspanieli on keskikokoinen, sopusuhtainen koirarotu, jolla on sileä, silkkinen turkki ja etujaloissa runsaasti pidempää karvaa. Cockerspanielista on lukuisia värimuunnoksia ja -yhdistelmiä kokomustasta, -punaisesta, -oranssista ja -ruskeasta musta-valkoiseen, maksanruskea-valkoiseen, puna-valkoiseen, sini- tai oranssikimoon, mustakimoon, kirjaviin ja kolmivärisiin. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 39–41 cm, nartun 38–39 cm. Koiran paino on noin 13-14,5 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Cockerspanieli on yksi vanhimmista maaspanieliroduista. Niiden historia voidaan jäljittää 1300-luvun Espanjaan. Ennen 1600-lukua spanielityyppejä ei eroteltu, mutta isompia käytettiin juoksemaan kiinni riistaa ja pienempiä ajamaan lehtokurppaa ylös. Tätä perua ovat myös nimien liitteet springer (juoksija) ja cocker (englannin lehtokurppaa tarkoittavasta sanasta woodcock). Ison-Britannian kennelliitto määritteli nämä kaksi muunnosta erillisiksi roduiksi vuonna 1892. Atlantin valtameren toisella puolella käytetiin samaa kantaa hieman erilaisen cockerspanielin jalostamiseen, ja rotu tunnetaan nykyään amerikancockerspanielina. Suomeen cockerspanieli saapui 1930-luvulla, ja 1950-luvusta alkaen se on ollut yksi Suomen suosituimmista koiraroduista.

Luonne

Rotu on vilkas ja ystävällinen, se rakastaa ihmisten seuraa ja sen tärkein tavoite on miellyttää omistajiaan. Ne sopivat erinomaisesti lemmikiksi lapsiperheeseen ja tulevat hyvin toimeen myös perheen muiden lemmikkien kanssa. Cockerspanieli on erittäin iloinen rotu: sen häntä heiluu lakkaamatta ja se tuo mielellään ihmisille ”lahjoja”. Cockerit ovat innokkaita oppimaan ja miellyttämään, joten ne on helppo kouluttaa.

Terveys

Yksi cockerspanielin yleisimmistä terveysvaivoista ovat toistuvat korvatulehdukset, jotka johtuvat niiden suurista korvalehdistä. Monien muiden rotujen tavoin rodulla esiintyy toisinaan myös perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, voi heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Liikunnan suhteen koira mukautuu perheen tilanteeseen. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä on lintukoira, joka tarvitsee melko paljon liikuntaa, vähintään tunnin päivässä ja mielellään enemmänkin. Ne rakastavat uimista, joten vesistöjen läheisyydessä on oltava tarkkana. Cockerspanieli kannattaa päästää vapaaksi hihnasta, jolloin se voi purkaa energiaansa juoksemalla.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran turkki tulee harjata useita kertoja viikossa ja korvat tarkastaa säännöllisesti, jotta ne pysyvät puhtaina ja terveinä. Koira tulee nyppiä kolmesta neljään kertaa vuodessa, mielellään ammattilaisen toimesta. Nyppiminen on mahdollista opetella tekemään myös itse.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.