Collie (pitkäkarvainen)

Collie (Rough)

Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira on keskikokoinen/suuri koira, jonka olemus on arvokas ja kaunis ja ilme viehättävä ja ilmeikäs. Koiran mahtavan turkin värityksiä ovat soopeli, valko-soopeli, kolmivärinen ja sinimarmoroitu, ja koiran pää on muodoltaan pitkä ja kulmikas. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 56-61 cm ja se painaa 27-34 kg, nartun mitat ovat 51-56 cm ja 23-30 kg.

 • Kokeneelle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii aktiivisesta lenkkeilystä
 • Enemmän liikuntaa
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki edellyttää päivittäistä hoitoa
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Lapsiin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista

Alkuperä

Pitkäkarvaisen collien uskotaan polveutuvan koirista, jotka saapuivat Englantiin roomalaisten valloittajien mukana vuonna 50 eaa. ja risteytyivät skotlantilaisten koirien kanssa. Ne ovat luultavasti saaneet nimensä mustalta colley-lammasrodulta, jota kasvatetaan Skotlannin alangoilla. 1860-luvulla kuningatar Viktoria ihastui Skotlannin Balmoralin linnallaan tapaamiinsa koiriin ja vei niitä myös mukanaan Windsorin linnaan. Koira tunnettiin silloin Skotlannin lammaskoirana. Pitkäkarvainen collie esiteltiin ensimmäisen kerran näyttelykehissä Birminghamin koiraseuran näyttelyssä ja siitä tuli nopeasti erittäin haluttu koira.

Luonne

Pitkäkarvaisen skotlanninpaimenkoira, eli collie, on luonteeltaan ystävällinen, ja hermostuneisuutta ja aggressiota siinä tulisi olla mahdollisimman vähän. Koira on iloinen ja kiintyy läheisesti perheeseensä. Ne suhtautuvat kotiinsa erittäin suojelevasti, mutta kutsutut vieraat se toivottaa riemulla tervetulleiksi. Pitkäkarvainen collie on erittäin nopea oppimaan ja se on parhaimmillaan saadessaan uusia haasteita.

Terveys

Monien rotujen tavoin pitkäkarvaisella skotlanninpaimenkoiralla esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Yllättävää kyllä, koirat eivät tarvitse ylettömän paljon liikuntaa, vaan sopeutuvat nopeasti perheen tilanteeseen. Sille pitäisi tarjota mahdollisuuksia juosta vapaana, leikkiä ja noutaa palloa. Täysikasvuinen yksilö tarvitsee noin tunnin liikuntaa päivittäin, mutta koira liikkuu mielellään enemmänkin, jos saa mahdollisuuden.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Skotlanninpaimenkoirilla esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisen skotlanninpaimenkoiran muhkea turkki tarvitsee harjausta viikoittain, jottei se mene pahasti takkuun. Koiran aluskarva on pehmeä ja pörröinen ja vartalonmyötäinen, kun taas päällyskarva on karkea ja suora. Karvanlähtöaikaan päivittäisestä harjaamisesta on hyötyä. Leikkaamalla karvoja silloin tällöin myös etujalkojen ja hännän hapsutukset pysyvät siistinä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.