Dandiedinmontinterrieri

Dandie Dinmont Terrier

Pienen tai keskikokoisen dandiedinmontinterrierin rakenne on pitkä ja matala. Täyskasvuisena koira on noin 20-25 cm korkea ja painaa noin 8-11 kg. Sillä on suuret, ilmeikkäät silmät ja erottuva turkki, joka on pään alueella silkkisen pehmeä. Vartalon kaksinkertaisessa turkissa on pehmeä alusvilla ja karkeampi päällyskarva, jonka värejä ovat pippuri tai sinappi.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Peruskoulutus vaaditaan
 • Nauttii rauhallisesta lenkkeilystä
 • Kohtalaisesti liikuntaa
 • Pieni koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Vahtikoira. Haukkuu ja varoittaa
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Skotlannista kotoisin oleva työkoira jalostettiin 1600-luvulla metsästämään mäyriä, saukkoja ja muita saaliseläimiä. Ne olivat niin hyviä löytämään saalista, että salametsästäjät pitivät niitä arvossa, ja nykyisen dandiedinmontinterrierin sanotaankin polveutuvan salametsästäjän koirasta, joka löytyi ansasta Buccleuchin herttuan kartanon mailta. Aiemmin rodun koiria kutsuttiin sinappi- ja pippuriterriereiksi (turkin värin mukaan). Nykyisen nimensä se sai Sir Walter Scottin romaanista Tähdistälukija, jonka eräällä henkilöhahmolla on rodun koiria.

Luonne

Dandiedinmontinterrierin rodulla on tiettyjä terrierin luonteenpiirteitä: se on määrätietoinen ja sitkeä sekä itsenäinen. Koira on myös herkkä, huomionkipeä ja omistautuvainen, joten se on erittäin palkitseva seuralainen.

Terveys

Monien rotujen tavoin myös dandiedinmontinterrierillä voi esiintyä perinnöllisiä silmäsairauksia, joten koirien silmät tulee tutkia. Monien pienten rotujen tavoin se kärsii toisinaan myös polvilumpion sijoiltaanmenosta (patellaluksaatio) ja vartalon rakenne altistaa sen myös selkärangan ongelmille.

Liikunta

Pieni koira on melko aktiivinen ja se tarvitsee päivittäin vähintään tunnin liikuntaa, mielellään enemmänkin. Koira antaa kuitenkin yleensä anteeksi, jos lenkki jää joskus lyhyemmäksi.

Ravitsemus

Pienten koirien aineenvaihdunta on nopea, joten ne kuluttavat energiaa nopeasti. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi niiden täytyy kuitenkin syödä pieniä määriä usein. Pienikokoisten koirien ravinnot on suunniteltu niin, että niissä on oikea määrä tärkeimpiä ravintoaineita ja pienemmät nappulat, jotka sopivat niiden suuhun. Ne myös lisäävät pureskelemista ja parantavat ruoansulatusta.

Turkinhoito

”Dandien” turkin pituus on noin 5 cm ja se täytyy harjata vähintään kaksi kertaa viikossa. Turkki tulee nyppiä käsin kaksi kertaa vuodessa.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.