Englanninspringerspanieli

English Springer Spaniel

Englanninspringerspanieli on sopusuhtainen, keskikokoinen, urheilullinen koira, jolla on pitkät korvat. Koiran yleisilme on valpas, ystävällinen ja luottavainen. Sen suorassa, keskipitkässä turkissa on hapsuja ja väreinä voivat olla musta-valkoinen, maksanruskea-valkoinen tai toinen näistä parkinruskein merkein. Täysikasvuisen englanninspringerin säkäkorkeus on noin 51 cm ja se painaa noin 23-25 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Edellyttää runsaasti koulutusta
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Kaikkien spanielien alkuperä voidaan jäljittää Espanjaan. 1600-luvulle asti kaikkia spanieleita pidettiin saman rodun edustajina. Näistä kookkaammat yksilöt olivat nykyisen englanninspringerspanielin esivanhempia. Vuonna 1892 Ison-Britannian kennelliitto tunnusti cocker- ja springerspanielit omiksi roduikseen, vaikka eri rotuja edustaneita pentuja edelleen syntyi toisinaan samaan pentueeseen. Kaksi rotuyhdistystä teki tästä pian lopun, ja molemmista roduista laadittiin erillinen rotumääritelmä. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli saaliin löytäminen ja ajaminen verkkoon tai metsästäjien käyttämien haukkojen tai vinttikoirien saaliiksi. Nykyään niitä käytetään löytämään, ajamaan ylös ja noutamaan riistaa aseella metsästettäessä. Myös Suomessa springeriä käytetään metsästyskoirana ja se on Suomen toiseksi suosituin spanielirotu.

Luonne

Englanninspringerspanieli on tyypillisesti luonteeltaan ulospäinsuuntautunut, ystävällinen, miellyttämishaluinen ja nopea oppimaan. Ne ovat pääsääntöisesti hyviä seurakoiria ja perheen lemmikkejä, sillä ne ovat hyväkäytöksisiä ja nopeita oppimaan ja omaksumaan asioita. Rodun heikommin koulutetuissa yksilöissä saattaa ilmetä itsepäisyyttä, pelokkuutta tai aggressiivisuutta, mutta nämä ovat vain poikkeuksia. Englanninspringerspanielin näyttelylinjan koirat ovat yleensä rauhallisempia, eivätkä aivan yhtä aktiivisia kuin käyttölinjaiset.

Terveys

Englanninspringerspanieli tunnetaan suhteellisen terveenä rotuna. Monien muiden rotujen tavoin ne kuitenkin voivat kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (mahdollisesti kivulias ja liikkuvuutta heikentävä dysplasia). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy keskimääräistä enemmän myös erästä anemiatyyppiä.

Liikunta

Ulkoilmaelämää rakastava koira on täynnä energiaa ja jaksaa touhuta vaikka koko päivän. Tämä koira vaatii runsaasti liikuntaa ja koulutusta pysyäkseen tyytyväisenä. Reilut kaksi tuntia päivässä on sopiva määrä terveelle täysikasvuiselle koiralle, muuten seurauksena saattaa olla käytöshäiriöitä. Englanninspringerspanieli haluaa olla mukana kaikissa perheen puuhissa, ja se sopiikin erinomaisesti kasvavaan perheeseen. Ne rauhoittuvat tyytyväisinä kotioloissa saatuaan ensin tarpeeksi liikuntaa.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Springerspanielin turkki on sileä tai laineikas ja pituudeltaan keskipitkä, ja sen korvissa, rinnassa, jaloissa, hännässä ja rungossa on kohtalaisesti hapsutusta. Koiran turkki kaipaa jonkin verran hoitoa erityisesti hapsutusten kohdalla. Pään, jalkojen ja korvien karvoja täytyy leikata. Turkkia täytyy hoitaa erityisesti pitkien ulkoilujen jälkeen, sillä koiran liikkuessa aluskasvullisuuden seassa sen turkki kerää itseensä kaikenlaisia risuja ja heiniä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.