Espanjanvesikoira

Spanish Water Dog

Espanjanvesikoira on keskikokoinen ja vanttera rotu, jonka kihara, villainen turkki nyörittyy kasvaessaan pitkäksi. Rakenteeltaan koira on vahva ja lihaksikas. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on noin 44-50 cm ja paino noin 18-22 kg, täysikasvuisen nartun mitat ovat 40-46 cm ja 14-18 kg. Turkin värejä ovat yksivärinen musta, valkoinen tai kastanjanruskea ja musta-valkoinen tai kastanjanruskea-valkoinen.

 • Jonkin verran kokemusta omaavalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Vähiten kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Hypoallergeeninen rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Euroopassa on ollut espanjanvesikoiran kaltaisia, villavaturkkisia vesikoiria jo useiden tuhansien vuosien ajan, ja nykyiset rodut ovat kehittyneet niistä: ranskalainen barbet, italialainen lagotto romagnolo ja portugalinvesikoira. Espanjanvesikoira on saattanut saapua Iberian niemimaalle maurien, roomalaisten tai kauppiaiden kanssa, ja sitä käytettiin paimentamaan lammas- ja vuohilaumoja karuilla seuduilla ja auttamaan kalastajia rannikolla, muun muassa noutamaan laidan yli tippuneita esineitä ja keräämään verkkoja. Se suorittaa edelleen kaikkia näitä tehtäviä ja noutaa sen lisäksi vesilintuja ja toimii poliisin apuna hajukoiran tehtävissä.

Luonne

Espanjanvesikoira on uskollinen, ihastuttava, tasainen ja iloinen koira, joka rakastaa koko perhettään, mutta kiintyy usein erityisesti yhteen perheenjäseneen. Sillä on luonnollinen vartiointivietti ja tarvittaessa se haukkuu varoitukseksi.

Terveys

Monien rotujen tavoin espanjanvesikoiralla esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, joka saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Espanjanvesikoira tarvitsee vähintään tunnin liikuntaa päivässä. Se on monipuolinen koira, jonka taitoihin kuuluvat paimentaminen, noutaminen ja uiminen, ja se nauttii useimmista harrastuksista ja virikkeistä. Jos ulkoilutat koiraa vesialueiden lähistöllä, varmista niiden turvallisuus, sillä koira hyppää veteen aina, kun saa mahdollisuuden. Jos olet epävarma, pidä koira hihnassa.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran ulkonäkö on luonnollinen, ja sen turkki nyörittyy kasvaessaan. Nyörit erotellaan käsin, jotta ne eivät takkuunnu laatoiksi. Turkkia ei harjata tai kammata. Espanjalaiset maanviljelijät kerivät koiransa aina keväisin samaan aikaan lampaiden kanssa, ja saman perinteen mukaisesti espanjanvesikoiran turkki leikataan edelleen kauttaaltaan tasapitkäksi, kun se kasvaa yli.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.