Fieldspanieli

Field Spaniel

Ylväs fieldspanieli on rakenteeltaan hieman korkeuttaan pidempi. Sillä on lempeä ilme ja keskipitkä/pitkä, paksu, kiiltävä turkki, jossa on runsaasti hapsutusta (pidempää karvaa) rinnassa, vatsassa ja jalkojen takaosassa. Turkin värejä ovat musta, maksanruskea ja kimo parkinruskein merkein tai ilman niitä. Koira on keskikokoinen, täysikasvuisena noin 46 cm korkea ja painaa noin 18-25 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Keskikokoinen koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Fieldspanieli on noin 150 vuotta vanha rotu, joka luotiin risteyttämällä cockerspanieli ja isokokoinen sussexinspanieli. Fieldspanielin kehittämistä jatkettiin lisäämällä risteytykseen muita paikallisia spanieleita, irlanninvesispanielia ja mahdollisesti jopa basset houndia. Fieldspanieli ei ole koskaan nauttinut yhtä suurta suosiota käyttö- tai näyttelykoirana kuin springer- ja cockerspanielit, mutta rotu on kuitenkin selvinnyt, vaikka sen suosio on notkahtanut useita kertoja vuosien varrella. Tällä hetkellä rotua pidetään Isossa-Britanniassa jopa harvinaisena. Suomeen rotu tuli 1970-luvulla, ja koiria on täällä reilu tuhat rekisteröityä yksilöä.

Luonne

Fieldspanieli on aktiivinen koira, joka soveltuu erityisen hyvin ulkoilma- ja maalaiselämään. Kotioloissa se on rauhallisempi kuin moni muu spanielirotu ja luonteeltaan se on hyväntuulinen ja seurallinen.

Terveys

Fieldspanieli tunnetaan perusterveenä rotuna. Monien muiden rotujen tavoin ne voivat kuitenkin kärsiä perinnöllisistä silmäsairauksista ja kyynär- ja lonkkanivelten kehityshäiriöistä (dysplasia, joka saattaa aiheuttaa kipua ja liikkuvuuden heikentymistä). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä.

Liikunta

Aktiivinen, maaseutuelämää rakastava koira tarvitsee yli kaksi tuntia liikuntaa päivittäin. Se on monipuolinen käyttökoira, joka pitää lähes mistä tahansa puuhasta, jos vain saa olla perheenjäsentensä seurassa ja saa riittävästi älyllisiä ja fyysisiä virikkeitä.

Ravitsemus

Koirasi tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikkia ravintoaineita, ja sillä tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Koiran kunto tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyväkuntoisena. Muista tarjota koiralle ravintoa vähintään kaksi kertaa päivässä kyseisen ravinnon ruokintaohjeiden mukaisesti.

Turkinhoito

Koiran keskipitkä/pitkä turkki tuntuu silkinpehmeältä, mutta se on myös erittäin käytännöllinen: tiiviinä ja vettähylkivänä se suojasi koiraa olosuhteilta ja ympäristötekijöiltä, kun koira työskenteli ulkona. Koiran turkki vaatii hoitoa useita kertoja viikossa, ja huomiota on hyvä kiinnittää erityisesti helposti takkuuntuviin hapsuihin. Tarkasta koiran turkki lenkin jälkeen ja poista siihen mahdollisesti tarttuneet roskat.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.