Irlanninsetteri, punainen

Irish Setter

Korkean ja lihaksikkaan metsästyskoiran upein piirre on sen kaunis turkki, jonka väri vaihtelee kastanjanruskeasta mahonkiin. Punaisen irlanninsetterin turkki on silkkinen ja sileä, ja siinä on hapsutusta jaloissa, korvissa ja hännässä. Päänsä pystyssä kantava rotu on sopusuhtainen ja tyylikäs. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 58-67 cm ja paino noin 30,5 kg, nartulla säkä on noin 55-62 cm ja paino noin 26 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Yli kaksi tuntia päivässä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Hiljainen koira
 • Ei vahtikoira
 • Muihin lemmikkeihin sopeutuminen voi edellyttää kouluttamista
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Irlanninsetteri on setteriryhmän vanhin rotu, gordonin- ja englanninsetteriä vanhempi. Se on ilmeisesti risteytetty vanhoista spanieleista, seisovista spanieleista ja skotlanninsetteristä. Punaisen irlanninsetterin rotuyhdistys perustettiin Dublinissa vuonna 1882 kokopunaisen turkin kehittäneen Enniskillenin jaarlin jalostusohjelman innoittamana. 1940-luvulla rotu kuoli likipitäen sukupuuttoon johtuen verkkokalvon surkastumasta, perinnöllisestä silmäsairaudesta (PRA). DNA-testien myötä sairauden kantajien tunnistamisesta tuli mahdollista ja rotu on elpynyt ja PRA on saatu kuriin.

Luonne

Hyvin kasvatettu, sosiaalistettu ja koulutettu punainen irlanninsetteri on poikkeuksellisen viehättävä koira ja sydämellinen lemmikki. Jos talossa on kissa, koira pitää totuttaa siihen varhain ja pitää tilannetta tarkasti silmällä. Rotu on erittäin ystävällinen, joten varsinaiseksi vahtikoiraksi siitä ei ole, mutta se ilmoittaa kyllä vieraiden saapumisesta. Irlanninsetterin luonne pysyy leikkisänä läpi sen elämän, ja tämä on yksi sen ihastuttavimmista puolista.

Terveys

Monien rotujen tavoin punaisella irlanninsetterillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy myös eräitä suolistosairauksia.

Liikunta

Irlanninsetteri jalostettiin alun perin lintukoiraksi, joten se on erittäin aktiivinen rotu ja vaatii paljon liikuntaa, täysikasvuisena yli kaksi tuntia päivässä. Vaikka koiran keskittyminen harhaantuu melko helposti, se on silti metsästyskoira ja voi lähteä seuraamaan hajua minne vain, jos sitä ei ole koulutettu palaamaan omistajansa luo.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut. Irlanninsettereillä esiintyy suhteellisen paljon turvotusta ja vatsavaivoja. Näitä voi ehkäistä tarjoamalla koiralle pienempiä aterioita useammin.

Turkinhoito

Upea turkki on kiistatta irlanninsetterin kruunu. Turkki täytyy harjata päivittäin, jotta hapsut eivät takkuunnu. Tassukarvat ja korvan takana olevat karvat täytyy myös leikata toisinaan, etteivät ne rastoitu. Toisinaan koira kannattaa viedä ammattilaiselle perusteellista trimmausta varten. Jotta koira pääsee näyttelykehään ja menestyy siellä, turkki vaatii kuitenkin runsaasti tarkkaa työtä. Yksi koiran tärkeistä hoitotoimista on korvien säännöllinen puhdistus. Riippuvat korvat tarkoittavat, ettei ilma pääse kiertämään korvissa, joten bakteerit lisääntyvät helposti ja korvatulehdukset ovat rodulla yleisiä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.