Irlanninsetteri, punavalkoinen

Irish Red and White Setter

Punavalkoinen irlanninsetteri on vahva, urheilullinen koira, jonka pitkähapsuinen, keskipitkä turkki on pohjaväriltään valkoinen punaisin laikuin. Täysikasvuisen, puna-valkoisen irlanninsetterin korkeus on noin 57 cm-66 cm ja se painaa noin 27-32 kg.

 • Kokemattomalle omistajalle soveltuva koira
 • Jonkin verran koulutusta vaaditaan
 • Nauttii reippaasta lenkkeilystä
 • Nauttii yli kahden tunnin päivälenkeistä
 • Iso koira
 • Jonkin verran kuolaa
 • Turkki tarvitsee hoitoa joka toinen päivä
 • Allergisoiva rotu
 • Puhelias ja äänekäs koira
 • Ei vahtikoira
 • Tulee hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa
 • Erinomainen perhekoira

Alkuperä

Punavalkoinen irlanninsetteri on läheistä sukua irlanninsetterille, ja se voidaan jäljittää 1700-luvulle. Rotu voi olla vanhempikin, sillä punavalkoisia metsästyskoiria on kuvattu jo 1500-luvulta peräisin olevissa teksteissä. Setterit olivat suosittuja metsästyskoiria maa-aatelin keskuudessa jo 1600- ja 1700-luvuilla, ja useimmat niistä olivat väriltään punavalkoisia. 1800-luvun loppupuolella alettiin kuitenkin suosia kokopunaista turkkia, ja punavalkoinen muunnos uhkasi kuolla kokonaan sukupuuttoon. Onneksi kasvattajat onnistuivat elvyttämään rodun ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Luonne

Punavalkoinen irlanninsetteri on lempeä, tottelevainen ja hyväluonteinen koira, joka on iloinen ja ystävällinen lemmikki, mutta myös innokas työkoira. Energinen rotu tarvitsee aktiivisen omistajan, joka voi pitää huolta koiran tarvitsemasta liikunnasta.

Terveys

Monien muiden rotujen tavoin punavalkoisella irlanninsetterillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia ja lonkkanivelen kehityshäiriötä (dysplasia, saattaa heikentää koiran liikkuvuutta). Siksi koirien silmät ja lonkat tulee tutkia ennen jalostuskäyttöä. Rodulla esiintyy myös eräitä suolistosairauksia.

Liikunta

Punavalkoinen irlanninsetteri on energinen ja aktiivinen rotu, joka tarvitsee liikuntaa vähintään kaksi tuntia päivässä sekä mielellään myös mahdollisuuden juosta vapaana.

Ravitsemus

Suurilla koirilla on suuri ruokahalu ja ne myös hyötyvät erilaisesta ravintotasapainosta, mukaan lukien kivennäisaineet ja vitamiinit, kuin pienet koirarodut.

Turkinhoito

Turkki kannattaa harjata ja kammata muutaman kerran viikossa, ja erityisesti kannattaa huomioida turkin hapsut (pidemmät osat hännässä, jalkojen takaosissa, rinnassa ja vatsassa), jotka takkuuntuvat, jos niitä ei hoideta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Joidenkin koirien ajatellaan tulevan luonnostaan hyvin toimeen lasten kanssa, mutta kaikki koirat ja lapset tulee kuitenkin opettaa tulemaan toimeen yhdessä ja kunnioittamaan toisiaan sekä toimimaan turvallisesti. Pientä lasta ja koiraa ei saa koskaan jättää kaksin, ja aikuisen tulee aina valvoa niiden yhteiseloa.

dog

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella koiralla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä koirarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja koirasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä.

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Koiran adoptointi löytöeläinkodista on äärimmäisen palkitsevaa. Usein koira saa toisen mahdollisuuden elämään. Moni koira odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Hyvämaineiset löytöeläinkodit tekevät kaikkensa varmistaakseen, että oikeat koirat päätyvät juuri oikeaan kotiin. Henkilökunta tutustuu huolella eläinkotiin tuleviin koiriin ja sekä sinuun, perheeseesi ja elämäntyyliisi, ennen kuin päättää, mitkä koirat sopisivat juuri sinulle. Henkilökunta myös neuvoo ja vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi niin ennen adoptiota kuin sen jälkeenkin. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukoiran, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Ota yhteyttä Kennelliittoon tai rotujärjestön sihteeriin, sillä hänellä voi olla käytössään luettelo tulevista pentueista. Häneltä saat myös lähelläsi asuvien kasvattajien yhteystietoja. Pyri valitsemaan kasvattaja, joka on Kennelliiton hyväksyttyjen kasvattajien listalla. Käy koiranäyttelyissä tapaamassa kasvattajia kasvotusten ja kysele heiltä haluamasi rodun saatavuudesta.

Koiran toivottaminen tervetulleeksi

Hankit sitten pikkuruisen koiranpennun tai annat uuden kodin täyskasvuiselle koiralle, edessä on jännittäviä aikoja. Saatat suurta päivää odotellessasi kaivata muuta ajateltavaa. Onneksi muutama asia täytyykin hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista.